Vi er i de sidste dage af sommeren, og pludselig er sommervejret og varmen tilbage for en stund. Haverne er i forvejen frodige, og med lidt ekstra varme vil afgrøderne i køkkenhaven vokse endnu hurtigere. Samtidig vil mange af blomsterne blive ved med at sætte nye blomster til forskønnelse af sensommerens haver.
Dahliaer eller georginer, som de også kaldes, giver et overdådigt blomsterflor her sidst i august. Foto: Heidi Kirk Nissen
Varme og sol betyder yderligere, at vi får masser af søde tomater og bidende chilier. Bønner kan nu høstes i store mængder og alle mulige farver. Kartoflerne er store, og er de afmodnede, kan man tage dem op nu. Kartoflerne kan også have flere farver både gule, røde og blå. Modne løg er også klar til høst og efterfølgende tørring. Også de kan være meget forskellige. Der er for eksempel skalotteløg, bananløg og kepaløg, som både kan være fladrunde og højrunde, gule, hvide eller røde.
Der er en mangfoldighed af sorter i dag, og det gør det sjovt at dyrke køkkenhave, når man kan prøve nye sorter med nye farver og nye smage. Og når man også tager den store variation af sorter i stauder og sommerblomster med, så er der virkelig mulighed for en stor mangfoldighed i haverne.
Men mange har endnu ikke opdaget det, så høster man selv frø af spændende planter, så høst lidt ekstra og forær dem til naboer eller gode venner.
Det er en sand fryd at gå ind i et drivhus fyldt med masser af supersøde tomater, så man bare kan spise løs og samtidig tænke på, hvor meget en lille bakke cherrytomater koster i supermarkedet. Og dem i butikken er ikke halvt så gode som de hjemmeavlede og helt solmodne tomater.
Har man mange sorter, er der endnu mere at smage på. Det gælder også om at komme på besøg i andres drivhuse og smage på tomater. Det er nu, der skal smages, og sorter udvælges til næste års dyrkning. Det giver et langt bedre resultat end at læse sortsbeskrivelser i januar. Er de gode sorter frøægte, kan man selv tage frø til næste års dyrkning.
Man kan have tomater til helt hen i oktober, hvis man kan undgå kartoffelskimmel og gråskimmel. Begge dele angriber, når der er fugtige blade i nattetimerne. Det er derfor en god idé at lade drivhuset stå åbent hele døgnet rundt og vande først på dagen på dage med sol og blæst, så fugten kan nå at fordampe i løbet af dagen.
Man kan også være heldig med agurkerne. Ikke så længe som med tomaterne, men gode og sygdomsfrie planter kan fortsætte med at vokse og sætte adskillige agurker endnu.
For at få gode agurker er det en god idé at fjerne nogle af de store gamle blade, som måske ikke længere ser så pæne ud og dermed give lys til nye og mindre blade på de skud, hvor der dannes agurker nu.
De tre mest almindelige grunde til, at agurkproduktionen ophører, er spindemideangreb, agurkeskimmel og meldug.
Læs mere om sygdomme i agurker >
Græskarrene vokser godt, og det er spændende at følge, hvordan de udvikler sig og modner. Hvornår de er klar til høst, afhænger helt af vejret i september og selvfølgelig af, hvor tidligt vi får den første nattefrost. Græskar tåler ikke frost.
Græskar bør placeres på et vandtæt underlag, så de ikke begynder at rådne i utide på grund af kontakt med den fugtige jord. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det kan være en god idé at lægge græskarrene op på en forhøjning, så de i efteråret får et tørt underlag, indtil de er modne og kan høstes. Man kan for eksempel lægge dem op på en mursten eller flise. Ligger de på fugtig jord, kan de begynde at rådne, inden de skal høstes.
Det har været en fornøjelse at kunne hente friske krydderurter i haven hele sommeren. Friske krydderurter er noget helt særligt, men desværre er det langt fra dem alle, der kan høstes om vinteren. Nogen kan dog som eksempelvis timian, merian, salvie, peberrod, kørvel og i noget af vinteren også persille.
Heldigvis er det muligt at gemme noget af krydderurternes overflod til de koldere tider ved at tørre eller fryse dem.
Mange krydderurter kan tørres på et luftigt, skygget og gerne mørkt sted. Det er vigtigt at høste krydderurterne på en varm og tør dag, når duggen er væk. De bør tørres ved maks. 40 °C, og det er bedst at bruge et tørreapparat til formålet, da det kan være svært at få dem tørret tilfredsstillende. I perioder med tørt, sommerligt vejr kan det dog godt lade sig gøre uden.
En anden mulighed er at fryse krydderurterne. Basilikum, dild, selleritop, kvan, estragon, fennikel, kørvel, løvstikke, anisisop, purløg og persille er alle fryseegnede.
En tredje måde at bevare sommerens smag af krydderurter er ved at lave pesto. Her kan bruges eksempelvis basilikum, løvstikke, rucola, koriander, estragon, dild, mynte, isop og merian.
Læs mere om at lave pesto i artiklen »Pesto af havens krydderurter« >
Endelig kan man prøve at opbevare krydderurter som salvie, estragon og rosmarin i olivenolie. Olie med friske krydderurter skal opbevares i køleskabet.
Hvis man har flere æbler og pærer, end man kan spise friske, og man ønsker at opbevare dem, skal man begynde at holde øje med, hvornår frugterne er plukkemodne. De skal høstes lige inden, de er helt modne og falder ned af sig selv.
Plukkemoden frugt kan kendes på, at frugten giver slip, når man forsigtigt løfter den op, og vrider den lidt ud til siden. Men vær opmærksom på, at det er frugt uden orm, som der er tale om. Frugt med orm modner ca. 14 dage før, og det er dem, der falder ned først. Det kan bruges som et varsel om, at nu er det på tide at holde øje med netop den sort æble eller pære.
Frugten lægges i flade kasser eller tremmekasser i helst ét eller højst to lag. Der skal være god luftcirkulation. De bør stå ude under halvtag eller lignede så længe som muligt. De tåler kun let nattefrost og skal helst opbevares frostfrit.
Hvepsestik gør ondt, og de er ikke velkomne, når de sværmer om de søde sager på havebordet, men hvis man lægger mærke til det, så tiltrækkes de også af mad med kød. Ude i haven går de også efter »kødmad«, og her kan man se en hveps sidde og guffe en kållarve i sig.
Den adfærd giver en helt anden oplevelse af hvepse, og gør dem til et meget nyttigt insekt – især for dem, der dyrker kål og plages af kålsommerfuglens larver.
Det er en god idé at lade hvepsene eller gedehamsene, som de egentlig hedder, leve i fred i haven, hvis de ikke er en stor plage. Medmindre der er nogen i familien, som reagerer allergisk overfor deres stik.
Det er for sent at så det meste nu til fuld udvikling, men er der flere frø af salat, spinat, sennep, orientalske bladgrønsager, dild, almindelig rucola og bladbeder, må man gerne så løs og med lille rækkeafstand. Alle hurtigudviklende bladgrønsager kan man stadig så og nå at høste småblade af til salatskålen i løbet af efteråret. Ellers så dem i kasser, så de kan flyttes ind i drivhuset, når det ryddes efter tomater og agurker.
Man kan stadig nå at så spinat, persille og salat til overvintring.
Læs mere om såning til overvintring i sidste uges Ugens Havenyt >
Har man flere udplantningsplanter stående af grønkål, salat mv., så plant dem ud. Alle medlemmer af kålfamilien vokser godt hele efteråret. Hovedkål får man dog ikke noget ud af, men er spidskål små, kan de sikkert overvintre og danne hoveder næste forår. Grønkål vil uden problemer vokse sig større de kommende måneder.
Kartoffelstykket er ved at være høstet, og der kan være god mening i at udnytte det tomme areal til såning af nye afgrøder eller efterafgrøde, så de bliver frodige og grønne, lige indtil frosten kommer. Men det skal i givet fald være snart, for efterafgrøder kan kun sås en uge ind i september, hvis de skal nå at udvikle sig godt.
Hvis kartoflerne er afmodnede og har fast skind, kan man godt tage kartoflerne op her sidst i august. Hvis man sørger for, at de tørrer godt, inden de lægges i kasser til opbevaring, kan de holde sig lige så godt, som blev de taget op flere uger senere. De skal efter optagning lægges til tørring i solen en hel dag. Det får eventuelle små sår og skrammer fra optagningen til at heles, så de holder sig bedre.
Hvis man vil gemme egne kartofler til at lægge næste år, skal man være sikker på, at de er sunde og sygdomsfri. Tag kun læggekartofler fra planter med mange gode kartofler under, og der må ikke være syge eller misdannede kartofler imellem. Kartoffeltoppen skal også have været sund og med pæne og grønne blade, så man er rimelig sikker på, at planten ikke er inficeret med sygdom.
Det er let at høste egne frø af en hel del arter og sorter i haven. De sparede penge kan med fordel investeres i nye frø af spændende planter, som man så igen selv kan tage frø af til næste efterår. På den måde opbygger man med tiden en stor variation af spændende grønsager, krydderurter og blomster i haven.
Det er ikke kun grøntsager og blomster, man kan tage frø af. Også blandt krydderurterne er der mange modne frø her sidst på sommeren. Foto: Heidi Kirk Nissen
Hvis man har lyst til at høste eget frø, er det nu, man skal til at overveje hvilke arter og sorter, der skal høstes af. Det er kun muligt at høste frø med samme egenskaber, hvis det er frøægte sorter, såkaldte »open pollinated« sorter. Hybridsorter af typen F1 giver et helt andet resultat end forældreplanten og ofte til den kedeligere side.
Nogle arter er selvbestøvende, og her er der ikke fare for krydsbestøvning mellem flere sorter. Tomater er selvbestøvende, så her kan der uden problemer høstes frø af de frøægte sorter.
Hvis man ikke har fået høstet alle ærter i tide, kan man lade bælgene modne færdig på planten, så der er frø til næste års ærtesåning. Hvis der er ikke er andre ærtesorter i nærheden, kan man være ret sikker på, at der ikke er sket en krydsbestøvning, og at man får ærter magen til de nuværende.
Det samme gælder bønner. Udvælg et par af de bedste planter med mange fine bønner, og lad dem stå til frøhøst. Hvis de ikke når at blive helt tørre på roden, kan planterne i efteråret hives op og hænges til tørre et tørt og luftigt sted. Samme metode kan bruges ved høst af frø af valske bønner.
Sidst i august og først i september er det bedste tidspunkt på året til at anlægge en ny græsplæne og reparere en eksisterende. Det gælder både for såning af græsplæne og for anlægning med rullegræs.
På det tidspunkt er temperaturen stadig høj, og der falder dug om natten, så græsfrøene får gode betingelser for at spire, når de sås i en fugtigvarm jord. Rullegræsset vil også hurtigt gro fast, når jorden vandes nogle dage før udlægning, lige efter udlægning og de følgende uger efter behov.
Det er altid vigtigt at bedømme vejrudsigten for den kommende uges tid efter såning, da græsfrø spirer bedst, hvis der falder lidt regnbyger i spiringsperioden. Men uanset det er det en god idé at få klargjort arealet til græsplænen, så der er mindst muligt flerårigt ukrudt. Hvis man kan nå at få ukrudtsfrøene til at spire, inden græsset sås, er det en stor fordel.
Høstanemonerne er en af de sene stauder, som lige nu blomstrer smukt. Foto: Heidi Kirk Nissen
Man kan få et stort udvalg af anderledes tomater, når man selv tager og sår frøene. Der er både mørklilla og næsten sorte tomater, her sorten »Indigo Blue Berries« Foto: Heidi Kirk Nissen
Møder man en tomat, som man kan lide smagen af, så er det en god idé at bede om en ekstra, som man kan tage frø af. Foto: Heidi Kirk Nissen
Er man heldig, er der stadig gode agurker at hente i drivhuset. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er altid interesant at kigge ned i græskarbedet og følge, hvordan det går med udviklingen af de forskellige græskar. Foto: Heidi Kirk Nissen
Der er flere måder at gemme krydderurter på. Salvie kan eksempelvis gemmes i en god olivenolie, som får smag af krydderurten. Foto: Heidi Kirk Nissen
Discovery er et af de tidlige æbler, som er modne nu. Det smager dejligt friskt. Foto: Heidi Kirk Nissen
Hvor der er moden frugt, er der som regel også hvepse. Deres stik gør ondt, men de er også nyttedyr. Foto: Heidi Kirk Nissen
Planter man ud i de kommende dage, hvor der er varme og sol, skal man være ekstra opmærksom på at få vandet, så jorden omkring planterne holdes fugtig. Foto: Heidi Kirk Nissen
Der er masser af tomater både i drivhuset og som her på friland. En del er grønne endnu, men med lidt varme og sol skal de nok modne. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det er ikke alle planter, som giver samme afkom, når man tager frø af dem. Dyrker man to forskellige sorter rødbede, og lader dem blomstre, kan de have krydset, så man får en helt tredje variant, når man høster rødbedefrøene. Foto: Heidi Kirk Nissen
Overmodne bønner kan få lov at tørre ind på planten og bruges til frø til næste års have. Foto: Heidi Kirk Nissen