Havenyt uge 51, 2022

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Den seneste tids julekortsværdige snedrys over haverne er nu afløst af plusgrader, der afslører planter, der hænger med hovedet efter frosten og en sjappende våd jord. Men løfter man blikket, så er der også mange fine ting i haverne. De stedsegrønne står flot med deres julegrønne grene og eventuelle små kogler, der er oplagte til at blive inddraget i dekorationer og kranse. Hist og her er der også nisserøde bær og smukke frøstande, som man godt kan fryde sig over, selvom regnen siler ned ad nakken.

Decemberhaven handler i høj grad om at have øje for og kunne glæde sig over detaljer. Som disse fine knopper på magnolia, der giver løfter om forårets komme, og som også kan bruges kreativt til at pynte op med her i juletiden. Foto: Heidi Kirk Nissen

Gråvejret fortsætter hen over julen, selvom nordjyderne kan blive fornøjet med slud juleaften. Der er ikke meget julestemning over det milde og våde vejr, men mellem regnbygerne giver det mulighed for at være ude i haven og nyde at få lavet lidt i dagens få lyse timer, hvor der ofte stadig er noget at rydde op, rengøre, flytte, plante og høste.

Dyrker man vintergrønsager, og/eller har man gemt af sommeren og efterårets overflod fra køkkenhaven, kan man sætte et personligt præg på julemiddagen og julefrokosterne med sine egne hjemmedyrkede grønsager, frugter og bær. Nogle af dem kan endda stadig hentes friske i haven og vil nemt udkonkurrere supermarkedernes udvalg i friskhed og smag.

Der kan også pyntes mere op til jul i haven med lyskæder eller spiseligt pynt som de mest runkne af de gemte æbler, der kan hænges på træernes grene i bånd til stor glæde for fuglene.

Jul i haven

Med udsigt til at haven står brun og grøn i julen, så skal der måske ryddes og pyntes lidt op, hvis juleforberedelserne giver tid til det. Det er nu, at haver med stedsegrønne hække, buske og træer ser flotte ud. Blandt løvtræernes nøgne stammer, kan man rigtig nyde deres former og farver. Til foråret kan de til gengæld se lidt dystre ud mod alt det nyudsprungne lysegrønne. Så det gælder om at have lidt af det hele, så haven er dejlig hele året.

Man kan bruge afklip af de stedsegrønne til både indendørs og udendørs pynt. En stedsegrøn guirlande rundt gelænderet ved fordøren byder gæsterne velkommen, og på terrasser, ved indgangsdøre og i gårdhaver er det også flot at pynte krukker med gran og andet pyntegrønt. Bøgegrene med vissent løv, visne hortensiablomster, grene med røde bær og japanske lygter er flotte at stikke ned mellem alt det grønne.

Men det er vigtigt kun at bruge de krukker, som er frostsikre. Alle andre krukker skal tømmes og sættes ind, inden jorden i dem fryser, så krukkerne måske sprænges, når jorden udvider sig.

Har man stedsegrønne træer og buske, som man kan skære store grene af uden at skamfere dem, kan de i større blomsterkummer og -kasser stikkes ned, så det kommer til at se ud som om, de er beplantet med stedsegrønne buske. Det ser ikke kun flot ud, men fuglene bruger også den slags steder til at sidde i læ, når det blæser.

Havens pynt til julebordet

Der er heller ingen grund til at købe sig til pynt til julens fejringer omkring bordet. Ude i haven er der masser af gratis og smukt pynt.

Der er de smukkeste grene til vaser og servietpynt som kristtorn med røde bær, mistelten, vedbendranker og vedbend med bær, thuja med kogler, buksbom, gran og meget mere. Måske er der også grene med farver som hvid kornels knaldrøde grene og pil med grønne og orangerøde grene.

Hvis man har ladet dem stå, er der flotte, visne staudetoppe af blandt andet iris, hosta og merian. Og ikke at forglemme bispehuens blade, hvis de har nået at få den flotte bordeauxrøde vinterfarve. De er smukke, men skal stå i vand for at holde.

Man kan også vælge at skippe alt havearbejde fra nu af og bare hente grønsager, pyntegrønt og så videre til juleforberedelserne. En ting er sikkert – haven venter tålmodigt på, at man igen har tid.

Hent julemaden i haven

Haverne ser lidt triste ud, nu hvor sneen er smeltet. Men går man i køkkenhaven, er der stadig grønsager, der lyser op, og nogle af dem kan oplagt bruges i julemenuen.

Vi har i et par uger kørt en afstemning på www.havenyt.dk om, hvorvidt jer læsere sætter egne grønsager på bordet juleaften. Resultatet siger lige nu, at 12% ikke gemmer havens grønsager, at 39% har spist alt det gemte, men at næsten halvdelen har egne grønsager med på julemenuen.

Der er også stadig flotte grønkål i flere farver i mange haver, og rosenkål og porrer står grønne og friske – i hvert fald hvis det er vinterhårdføre sorter. Sommerporrerne har frosten taget livet af. Sneen har beskyttet persillen, så det er stadig muligt at finde lidt frisk persille, og der er masser af dejlig timian.

Rodfrugterne har klaret frosten fint under vinterdækket, hvis det har været tykt nok. I år er det til gengæld nok de færreste, som har frisk salat og bladselleri fra haven lige til jul.

Har man valgt at dyrke de hårdføre sorter af kål, kan man glæde sig over flotte og produktive bede i køkkenhaven hele vinteren. Foto: Heidi Kirk Nissen

I nogle haver kan man også stadig høste lidt fine, små og grønne blade af vinterportulak, vårsalat, brøndkarse og rucola i drivhuset. Måske er der også lidt friske små spinatblade, hvis man har beskyttet dem godt mod frosten.

Find julens råvarer i det gemte

I alt juletravlheden kan man godt komme til at glemme, at der gemt i kældre og skure, er både grønsager og frugter, som kan bruges til julemad.

Til selve julemiddagen kan man bruge de gemte æbler til at fylde i andestegen, og har man en kasse kartofler stående, er det nemt at sortere de mindste fra til de brunede kartofler. Traditionelt har man brugt sorter som Æggeblomme og Aspargeskartofler til brunede kartofler, men andre kogefaste sorter kan også bruges.

Er der stadig rødkål tilbage, er det overskueligt at koge en gang rødkål, som smager meget bedre end dem, der købes på glas. Man har samtidig mulighed for at sætte sit eget præg på smagen, så den bliver lige præcis så mild eller krydret, som man ønsker det. Tilsat saft af egne ribs bliver den ekstra god.

Grøn julemad

Selvom julen er traditionernes tid, så kan det også være rart med lidt nyt til helligdagenes julefrokoster. Måske noget lidt mere grønt og let fordøjeligt. Nogle af de grønne retter kan måske ligefrem blive til nye traditioner for de yngre generationer, som ikke altid er vilde med sylte og andre lidt tunge juleretter.

Brug en ledig julestund på at gå på opdagelse i kogebøgerne efter spændende retter, der kan laves med nogle af de friske afgrøder ude i haven og i forrådskasserne.

Hvis det ikke allerede er spist, kan der stadig være løg, grønkål, palmekål, rødkål, savoykål, pastinakker, persillerødder, gulerødder, kartofler, havrerødder, jordskokker, rosenkål, porrer, æbler, valnødder, hasselnødder osv. I sylteglas eller fryseren er der måske ribs, brombær, rabarber, jordbær, bønner og ærter.

Måske er der også stadig et glas syltede figner på hylden eller nogle bagte i fryseren. Hjemmeavlede syltede rødbeder og drueagurker er også populære at stille på julebordet.

Æbleflæsk er en gammel ret, der både kan spises til julefrokosten og resten af året, hvis man falder for den. Et par andre gamle retter, som især spises i visse dele af landet til jul, er grønlangkål og julekål. Det sidste er hvidkål, som hakkes meget fint og stuves.

Hvor det er passende, kan man drysse lidt friske krydderurter på toppen af retten. Der er som nævnt grøn persille i en del haver. Salvien står også med grønne blade, og timian kan man stadig høste af. Rosmarin og ikke mindst friske laurbærblade til flæskestegen kan hentes fra drivhuset, eller hvor planterne er sat til vinteropbevaring medmindre man bor i de luneste dele af landet, hvor de stadig står flot på friland.

Gaver fra haven

Hvis man skal rundt til familie og venner i juledagene, har mange en lille gave med. Blomster og chokolade er tit velkomne, men man kan også lave en mere personlig tak-fordi-vi-måtte-komme-gave.

Hvis man har mange syltede rødbeder, asier, græskar eller drueagurker eller fine glas med hjemmelavet marmelade eller gelé lavet af sommerens bær og frugter, så er det gaver, der altid modtages med stor glæde – særligt hvis modtageren ikke selv laver den slags.

Har man mange gode æbler eller valnødder liggende, kan man også lave flotte gaver, hvis man bruger fantasien og laver en flot indpakning, hvor man også kan bruge stedsegrønt, bær og andre kønne naturmaterialer fra haven.

Julerøde pigeoner ser festlige ud i en gavekurv med andre gode sager fra haven. Foto: Heidi Kirk Nissen

Hjemmeavlede frø er også en god lille gave eller endda julegave. Man kan selv lave fine små kuverter med sortsnavn og måske billede af planterne og en dyrkningsvejledning. Alt det man selv glæder sig over fra havens skatkammer i denne tid, vil helt sikkert også kunne glæde andre.

Til de ældre i familien eller de travle børnefamilier kan man for eksempel forære et gavekort på en dags havearbejde eller et konkret stykke havearbejde som at klippe hækken eller slå græsset, hvis det er her, det kniber med at nå eller overkomme. Et andet projekt kunne være at komme og hjælpe med at gøre drivhuset rent. Eller levere udplantningsplanter til foråret. Hvem vil ikke blive glad for tre flotte tomatplanter eller chilier til drivhuset leveret i maj?

Hvis man skal give julegave til andre haveinteresserede, så kan man overveje at forære dem en haveudflugt til en eller anden spændende have til foråret eller sommeren. Eller en tur sammen til en havefestival eller et af landets mange havemarkeder. Måske har vedkommende ikke bil og derfor svært ved at komme et bestemt sted hen, eller de vil helst afsted sammen med andre, og så kan sådan en turgave være noget, man kan se frem til i månedsvis.

Husk fuglene i julen

Havens fugle, der bliver i Danmark om vinteren, har kun ganske få lyse timer til at finde føde lige nu. Hvis man er begyndt at fodre dem, så husk at fylde fuglenes fodringsautomater op, inden man tager på eventuel juleferie, og aftal gerne med en nabo om at efterfylde, hvis man er længe væk.

Æbler er i høj kurs hos solsorte, så kig efter i æblekasserne, om ikke der er en håndfuld runkne æbler som julemad, hvis de har spist op under træerne.

Sidste chance for årets grønne julegave

Mangler du gaven til haveelskeren? Giv en gave, der får kærligheden til at vokse!

Når du giver et medlemskab til Landsforeningen Praktisk Økologi, er du med til at gøre haveglæden endnu større.

Med et gavemedlemskab giver du modtageren:

· Et fællesskab af selvforsynings- og køkkenhaveentusiaster, der hjælper hinanden

· Adgang til bladarkiv med over 2800 siders ny viden og inspiration til dyrkningsmetoder, nye spændende afgrøder og opbevaring af høsten

· Særlige medlemsfunktioner i køkkenhave-app’en DYRK.nu

· Adgang til spændende medlemsture, bl.a. til haver, der normalt ikke er åbne for besøg.

6 måneders gavemedlemskab til Landsforeningen Praktisk Økologi koster kun 249 kr.

Skynd dig, for juletilbuddet gælder kun indtil den 21. december.

Bestil nu lige her >

God jul fra redaktøren

Til sidst et par serviceoplysninger der ikke har noget med haver at gøre. Vi har i nogen tid oplevet it-problemer på Havenyt.dk, hvor man bl.a. ikke har kunne oprette sig som nyt medlem i forummet. De problemer er løst nu.

Vi har fundet en godt it-firma, der også kan hjælpe os videre i processen med at udvikle på Havenyt.dk. Hjemmesiden er mere end tyve år gammel, og der er i den tid sket meget på det digitale område. Har du, som bruger Havenyt.dk, en idé eller et ønske til, hvad du savner eller drømmer om, at Havenyt.dk i fremtiden vil kunne hjælpe dig med i forhold til økologisk havedyrkning, så er idélisten lige nu åben.

Send dine idéer til havenyt@praktiskoekologi.dk, så kommer de med på listen i den videre proces med at udvikle Havenyt.dk til at blive en endnu bedre havehjemmeside.

Og så endnu engang tak til alle jer, der støttede Havenyt.dk under indsamlingen i efteråret. Det er jeres støtte, der gør, at vi kan få lavet rettelser og udviklet på Havenyt.dk. En stor tak for det.

Ugens Havenyt udkommer ikke i næste uge, da der er juleferie. Det er tilbage den 3. januar i det nye år.

I ønskes alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Mange grønne julehilsner
Heidi Kirk Nissen
Redaktør af Havenyt.dk
Landsforeningen Praktisk Økologi

Her er du: Forsiden > 2022 > Havenyt uge 51, 2022

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider