Året rundt i haven

De første forårsdage

Af Ida og Finn Johannessen, mandag, 28. marts 2005

I weekenden før påske bliver det forår: Sneen smelter bort (det meste af den), solen skinner og fuglene synger. Selvom vi stadig har nattefrost, bliver vi grebet af en febrilsk forårsiver: Det klør i fingrene efter at få jord under neglene, og hele påskeugen tilbringer vi med aktiviteter i haven.

Det første bed

Det første bed. Foto: Finn Johannessen

Løgbedet

Temperaturen tillader ikke såning af sarte vækster, men løg er jo hårdføre, så som det første klargør vi et løgbed på vores sydskråning. Jorden bliver gravet – ikke fordi den her er for stiv, men fordi vi vil fjerne rødderne af noget ondartet flerårigt ukrudt, vistnok en art galtetand, som breder sig eksplosivt i bedet. Rødderne pilles ganske forsigtigt op, for de er skøre som glas. Andet »ukrudt« er vi derimod glade for: Kongelys, Verbascum densiflorum, og matrem, Tanacetum parthenium, som vi kalder Musses blomster efter den tante, der har givet os de første, har også bredt sig. Vi graver dem op og planter dem ud i staudebedene.

Ukrudt og kompostorm

Ukrudt og kompostorm. Foto: Finn Johannessen

Løgbedet bliver så gødet med omsat hestegødning, der har ligget i en dynge og formuldet i knap et år – det er myldrende fuldt af kompostorm, som frosten ikke har kunnet gøre det af med. Vi sætter tre slags stikløg – kepaløg, rødløg og salatløg – og i håb om at få jordtemperaturen lidt i vejret, dækker vi bedet med afdækningsplast.

Hestemøget hentes

Billedet er fra sidste forår, hvor vi hentede hestemøg fra en tag selv-dynge i nærheden af hvor vi bor. Vi har ikke trailer, men kører møget hjem bag i bilen i affaldssække. Bilen må således siges at leve op til betegnelsen MPV – multi purpose vehicle! Foto: Finn Johannessen

Kompostkassen

Vi anlægger flere bede, men nu er hestemøget sluppet op, så vi må tage hul på komposten i kompostkassen. Kassen er af egen konstruktion: En trækasse med to rum, indvendig isoleret med glasuld og beklædt med trapezplader, og dækket med en presenning med huller, så regnvandet løber igennem. Kassen har »kontinuert flow«: Den har fungeret i mange år uden at komposten er stukket om – vi hælder køkken- og haveaffald i foroven og skovler kompost ud forneden. Det kræver en speciel, men simpel teknik at få hele bundlaget ud, inden overlaget skrider ned: Det gøres ved at grave en kanal ind i midten og derefter udvide den til siderne. Kompostorm er kun indkøbt én gang, p.g.a. isoleringen overlever de år efter år.

Kompostkassen

Kompostkassen. Foto: Finn Johannessen

Ny anvendelse af armeringsjern

Vi har indkøbt noget 4 mm armeringsnet, som bliver anvendt til to projekter: I drivhuset sættes det op mellem plantekasserne – vi kan så lægge brædder tværs over og udnytte pladsen her til forkulturer, mens tomaterne og agurkerne nedenunder er små. Et andet projekt er net til høje ærter. Hidtil har vi brugt bambusstænger med udspændte snore – det fungerer egentlig godt nok, men er temmelig arbejdskrævende, så vi vil forsøge os med mere permanente net. De nye ærtenet består af to lægter med armeringsjern imellem. Nettet klipper vi op med en nyindkøbt boltsaks, og det bliver fastgjort på lægterne med galvaniserede jernkramper. Det er meningen at nettene skal stilles op to og to lænet op mod hinanden med plads til en ekstra afgrøde i midten.

Armeringsnet i anvendelse

Hyldebærerne i drivhuset, og ærtestativerne på prøveopstilling. Foto: Finn Johannessen

Forkulturer

Det er letsindig tidligt så meget vi har sået i forkultur allerede, og indtil videre kommer det ikke ud i drivhuset, men står i stuen om natten og i havestuen om dagen. Det drejer sig om to slags valske bønner, som ikke er særlig varmekrævende i modsætning til andre bønner, men vi sår dem inde for at få så høj spireprocent som mulig, idet vi kun har få frø af hver sort. Ellers står her et udvalg af forskellige tomater samt tomatillo og ananaskirsebær, de venter alle på, at der skal blive varmt nok i drivhuset, pt. er der stadig nattefrost. De bliver først plantet ud, når nattemperaturen er oppe på 8 grader. Hele vinteren har vi haft en tør pind i form af en chiliplante (Black Hungarian) stående i vindueskarmen og set meget død ud. Den er nu klar til en ny sæson og fuld af nye skud.

Nysåede valske bønner

Nysåede valske bønner. Foto: Ida Johannessen

Haven nydes

De første forårsdage i haven er ikke kun arbejde, vi bruger også megen tid på blot at nyde solen, blomsterne og fuglesangen. Også insektlivet er vågnet: Vi får set både humlebier, honningbier og en enkelt sommerfugl.

Løgbedet er anlagt

Nu er løgbedet anlagt og det er tid at slikke solskin på den grønne bænk. Bænken er et arvestykke som vi hæger om – den er 70 år gammel og har tilhørt Finns forældre. Foto: Finn Johannessen

Løgplænen

Vores lille løgplæne med krokus, erantis, vintergæk og dorothealilje Foto: Finn Johannessen

Lungeurt og Blå Anemone

I løbet af påskeugen springer lungeurt og blå anemone ud. Foto: Finn Johannessen

Forårsfugle

Musvitten her skal måske snart bygge rede i en af vores mejsekasser. Grønsiskenen ser vi derimod nok ikke mere til, den er på vej nordpå. Foto: Finn Johannessen

Hyacint og kirsebærknopper

Havestuen er godt nok uopvarmet, men alligevel er planterne her meget tidligt ude: Hyacinterne springer ud og kirsebærknopperne svulmer. Foto: Finn Johannessen

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Ida og Finns have > 2005 > Marts > De første forårsdage

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider