Året rundt i haven

Befriet for skvalderkål

Af Karna Maj, fredag, 10. maj 2002

Dette areal var for godt et år siden helt tilvokset med hindbær, skvalderkål og brændenælder. Nu er det den dejligste helt rene muldjord.

Det 20 år gamle hindbærbed var totalt gennemvævet med skvalderkålrødder. Det var så massivt af rødder, at jeg næsten ikke kunne grave i det. Hindbærbuskene skulle væk, da de ikke stod godt, nu hvor blommetræet var blevet stort. Der var ud over hindbærbuske også en del forårsblomsterløg og brændenælder. Så sidste år i februar gik jeg i gang med min plan.

Flytning af forårsløgene

Påskeliljer og blå klokkescilla blev gravet op og skilt i atomer, så jeg var helt sikker på, at der ingen skvalderkålrødder var imellem, inden de blev plantet et andet sted.

Hindbærbuske og brændenælder

Hindbærbuskene blev klippet helt ned, men ikke gravet op – det var simpelten umuligt. Planen var at dække hele arealet med hestemøg fra naboens heste og på den måde kvæle skvalderkål og hindbær. Jeg havde gjort det med succes i den anden ende af haven nogle år tidligere. Jeg havde en fornemmelse af, at brændenælderne kunne finde på at skyde op gennem selv et lag hestemøg på en meters tykkelse, så arealet blev, hvor brændenælderne stod, dækket med et lag pap fra indpakningen af nogle reoler, som vi havde købt.

Hestemøg

Hestemøget blev lagt ud over hele arealet i en meters højde – og jeg trådte det sammen et par gange under stakningen. Dog holdt jeg en meter fri rundt om blommetræet, da jeg ellers var bange for, at det ville gå ud. Ikke fordi jeg ville være utrøstelig, for det er en ‘Kirkes’ blomme, som er helt hvidt af blomster hvert år, men der bliver kun ca. 5 blommer, hvoraf hvepsene spiser de 3, 1 revner og den sidste kan jeg så overveje at dele med min mand. Dette areal blev dækket med sort plastik.

Hestemøget, som indholdt ret megen halm, fik lov til at ligge udækket indtil eftersommeren, hvor det blev dækket til, da det satte ind med regnvejr. Det var på det tidspunkt halvt omsat. Sidst i november var det næsten omsat og blev skovlet sammen i en lang bunke og dækket vinteren over. Allerede da kunne jeg ingen skvalderkålrødder finde i jorden.

Den fineste muldjord

Nu har jeg kørt al den komposterede hestemøg ud på køkkenhaven, og der er stadig ingen skvalderkål dukket op inde i selve bedet. Dog har jeg gravet en stor håndfuld op helt ude i kanten mod gangstien, hvor dækket ikke har været så effektivt. De er nu gravet op, og jeg skal holde øje med stedet. Der var kun liv i en hindbærbusk, som jeg måtte grave op. De andre var gået ud, og kun den træede del af rødderne var tilbage og kunne let graves op.

Bedet består nu af den dejligste muldjord. Et gammelt hindbærhed giver en fantastisk jord, og jeg kunne ikke står for fristelsen til lige at lave et bed forrest og lægge de sidste læggekartofler her.

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > Maj > Befriet for skvalderkål

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider