ret rundt i haven

Der er stadig bønner derude

Af Karna Maj, fredag, 12. oktober 2007

Det er tydeligt, at det er efterår, når man kigger på de bønnerækker, som har givet så mange dejlige bønner i løbet af sommeren. Bladene er begyndt at blive gule på nogle af sorterne, mens andre stædig holder ved den grønne farve og har sat et nyt hold blomster. Bl.a. står Purple Quenn med de sødeste lilla blomster, og der er mindsanten også små bønner på vej.

Jeg opgiver ikke bønnerne førend frosten tager dem. I mine lange bønnerækker er der altid bønner, som jeg ikke fik plukket, inden de blev lidt for store. I starten plukker jeg dem af, da de ellers kan få planten til at holde op med at sætte nye. Men sidst på sæsonen får de lov til at sidde, fordi jeg ved, at de kan nå at udvikle umodne bønnefrø, som smager godt i supper, chili con carne m.m.

I går ville jeg lige plukke nogle af disse umodne bønnefrø, men fik noget af en overraskelse, for der var også en hel del nye fine både grønne bønner og voksbønner i rækkerne. Det hele røg ned i den medbragte pose. Men efter sortering og bælgning af bønnefrøene, så blev der næsten et kilo friske bønner og en lille skålfuld bønnefrø. De friske bønner er ikke så pæne, men kogte og snittede til en bønnesalat med hvidløgsdressing er de udmærkede.

Bønnner

En noget blandet bønnehøst her midt i oktober. Foto: Karna Maj

Bønnefrø

Der er fine umodne bønnefrø inde i de tykke bønner. De er lettest at bælge og bedst i det stadie, hvor bælgen er blød. Foto: Karna Maj

Bønnefrø

Der er flere sorter her – og de har varierende frøfarve. Foto: Karna Maj

Hvis frosten holder sig væk, kan der måske plukkes flere friske bønner i rækkerne. Det skulle den i øvrigt gerne, da jeg også har nogle rækker sent såede bønner, som vi plukkede første hold bønner af i sidste uge, og der er ved at være til en ny gang plukning. Det er fine sprøde nye bønner, som ikke fås bedre midt på sommeren.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2007 > Oktober > Der er stadig bønner derude

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider