ret rundt i haven

Mads’ have

Som teenager har jeg endevendt mine forældres have. Senere tog jeg uddannelsen som planteskolegartner og lavede planter til tusindvis af danske haver. Og selvom jeg kvittede gartnerfaget, måtte det naturligvis ende med, at jeg på et tidspunkt fik egen jord under skosålerne. Det skete heldigvis 1. december 2006, hvor jeg for én gangs skyld glædede mig til, at det blev julekalendertid og mørkt det meste af døgnet. Naturligvis fordi det her var tidspunktet for overtagelse af en af Århus markjordes gamle matrikler på 761 m².

huset

De tidligere ejere af huset havde efterladt en meget nem have at overtage og overskue. Et par velvoksne syrener, tre gamle frugttrær, nogle højbede og så ellers græsplæne i de resterende ca. 700m2. Foto: Mads Jordansen

Etaper, helheder og strategier

Haven skal i de kommende år forvandles fra stort set at være en græsplæne til en have med måske tusinder af planter og ikke mindst – et mangfoldigt plante- og dyreliv året rundt.

Haven skal omdannes i etaper – det giver muligheder for at skabe helheder i haven, og ikke lappeløsninger. Én af de første ting, der skal anlægges, er en »mini-planteskole«, som bliver en slags motor for hele projektet. Fra min uddannelse ved jeg, hvordan man stiklingeformerer, sår, prikler og poder. Så jeg vil nyde at genopfriske dette livsbekræftende og afstressende arbejde. Når »planteskolen« er etableret, skal haven inddeles i rum, der skal danne naturlige rammer for havens indhold. Opdeling af haven i forskellige rum er efter min mening noget af det vigtigste, og her skal man ikke forhaste sig. Jeg går stadig masser af ture i haven, hvor jeg ser på, hvor der kunne plantes nogle små hække, et par vinrækker, træer osv.

Drivhus i Mads have

Havens rammer er bestemt i orden. Udover en stor gammel havestue, findes et 9,9 m² stort drivhus, som skal være med til at forsyne os med grøntsager og haven med småplanter. Fra husets terasse er der udsyn over det meste af haven. Foto: Mads Jordansen

Indtil videre ser aktivitetslisten til haven således ud;

  • Plantning af et større hustræ
  • Etablering af en urtehave
  • Erstatte faldefærdigt træhegn med et kvashegn
  • Staudebede
  • Lave stenbelagte havestier
  • Havetræer (pryd- og frugttræer)
  • Foryngelse af eksisterende træer og buske
  • Samling af juleroser, Helleborus
  • Samling af vintergækker, Galanthus
  • Skabe masser af levesteder for fugle og insekter

De forskellige projekter kan de kommende måneder følges her på Havenyt.dk

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Mads’ have

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider