Dværghøns i haven

Af Finn Jensen, http://fjerkrae.dk

At holde høns i haven er blevet in, både for at holde sig selv med æg og for samtidig at komme af med overskydende mad (og ukrudt) på en fornuftig måde. Tit og ofte er det samme type høns der ses rundt omkring i haverne, en rødbrun æglæggertype som produceres i stort antal til at lægge æg i det industrielle hønsehold, men som også sælges til private af forhandlere under navne som Rød Amerikaner, ISA Brown/Warren eller Lohmann. Hønsene er fremavlet til at lægge mange æg, på så lidt foder som muligt, og ikke alle høns af denne type trives i en mindre hønsegård.

Et langt mere oplagt valg til det lille hønsehold i haven er en af de mange dejlige dværgracer af høns der findes. Her er virkelig mange forskellige farver og typer der vil passe godt ind i en villahave. Dværghøns kræver heller ikke så meget plads som de store, i og med at de er mindre.

Hollandsk dværg og Araucana Foto: Tanja Pedersen

Der findes utallige typer dværghøns, hvoraf mange har en større slægtning af samme race. Hønen af racen Australorp vejer 2–2,5 kg i stor race, mens de små dværge vejer 900 g, dvs. ca. halv størrelse. For nye hønseholdere kan de små dværghøns være lettere at håndtere, ligesom hønsehus og gård heller ikke behøver at være så stor som til de større racer. Dværghøns i haven vil ikke være så hårde ved græsplæne og bede som de store, selv om de skraber for at finde føde på samme måde som de større racer.

Øverst æg fra stor Australorp. Nederst æg fra dværghøns. Dværg New Hampshire til venstre og Dværg Sussex til højre Foto: Finn Jensen

Selv om dværghøns er mindre end de store høns, lægger de alligevel forbavsende store æg, og der er rent faktisk mere »valuta« i æg fra dværghøns, da det primært er hviden der bliver større, når ægget bliver større. Eftersom hviden i et hønseæg indeholder 85% vand, er der derfor ingen grund til at jagte de største æg, selv om det er det mange efterspørger, når de gerne vil have høns i haven. Næringsværdien i et æg på 30 g svarer stort set til næringsvædien i et æg på 65 g. I et dværgæg fra dansk landhøne på 30 g er blommen på 12 g (40%), mens et tilsvarende stort æg på 65 g er blommen kun 19 g (30%). To dværgæg på tilsammen 60g giver 24 g blomme, det er mere blomme end der er i det store æg på 65g.

Hvis man vælger dværghøns, er det en god idé at undersøge de forskellige racers egenskaber. Nogle er meget tilbøjelige til at være skruk, altså ligge på æg og ruge dem ud, mens andre er så små, at de kræver ekstra læ og beskyttelse mod fx rovfugle. Ønsker man ikke kyllinger eller en overdækket voliere, er det synd at vælge en af disse racer. Andre racer bliver stort set aldrig skruk, ligesom der findes mange robuste og større typer dværghøns, der ikke kræver så meget beskyttelse som de allermindste racer. Af racer der ofte bliver skruk kan nævnes dværg Kochin, dværg Wyandot og dværg Silkehøns. Racer som ikke så let bliver skruk er fx dværg New Hampshire, dværg Sussex og dværg Rhode Island Red. De mindste, meget charmerende racer, findes i mange typer, fx den hollandske dværg som kun vejer 400 g, stort set det samme som en skovdue.

Dværghøns skal have de samme forhold og det samme foder som store høns, bare mindre af det. Et tørt hønsehus, en hønsegård og gerne med mulighed for at komme ud i haven for at skrabe efter insekter, grønt og orme.

Sort Australorphøne sammen med en dværg New Hampshire (og en dværg Sussex der gemmer sig bagved) Foto: Finn Jensen

Dværghøns kan ikke købes hos forhandlere, som æglæggertyperne kan, men heldigvis er der mange hobbyopdrættere af dværghøns rundt omkring, og de vil rigtig gerne sælge til private og dermed være med til at udbrede kendskabet til lige netop den race den enkelte opdrætter avler. Opdrætterne kan findes ved at tage kontakt til den lokale fjerkræklub eller en af specialklubberne, for netop den race man er interesset i.

Når man køber høns hos hobbyopdrættere, får man både gode høns hvor man kender de forhold som de er opdrættet under, og man støtter også hobbyavleren til fortsat at avle og dermed bevare den mangfoldighed af racer, der kun eksisterer på grund af hobbyavlere. Samtidig får den nye hønseholder selv flotte, særprægede, sunde høns i haven.

Kommentarer

Der er 8 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rosenbud

Rugemaskine til udrugning af kyllinger

Her er du: Forsiden > Dyr i haven > Fugle > Dværghøns i haven

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider