Artiklen her er skrevet som en del af projektet spagnumfri dyrkning, som er forankret i ØsterGRO og støttet med midler fra Puljen til Grønne ildsjæle.

Hvorfor dyrke i kapillærkasser uden spagnum
Når vi planter og sår frø, giver det os en følelse af at gøre noget godt. Men hvis vi bruger plantesække med spagnum, medvirker vi til at vigtige naturområder ødelægges, og store mængder CO2 frigives til atmosfæren.

Udvinding af tørv set fra luften. Foto: Julie Priess Hansen

De fleste plantesække er fremstillet af tørv, som er delvist omsatte og tørrede sphagnumplanter (populært sagt: spagnum). Sphagnum vokser i højmosen, og fordi mosen er mættet med vand, så bliver planterne kun delvist omsat når de dør – de bliver til tørv. Nye sphagnumplanter vokser videre oven på tørven, og med tiden opbygges et lag af tørv, som kan blive mere 10 meter tykt.

Efter en højmose er ryddet for tørv, er det meget svært at genskabe biotopen. Tørvelaget kan vokse med ca. 1 mm pr. år. Det tager altså 5.000 år at genskabe en mose på 5 meters højde.

For at bevare de sårbare højmoser bør vi havebrugere lære at dyrke uden spagnum.

Udvinding af tørv. Foto: Julie Priess Hansen

De populære kapillærkasser
Dyrkning af planter i selvvandende kapillærkasser med spagnum er en populær dyrkningsmetode for mange havefolk. Kapillærkasserne er smarte, fordi det er praktisk talt umuligt at overvande, samtidigt med at vandreservoir i bunden af kassen holder planterne forsynet med vand. De mest populære kapillærkasser, kendt fra byggemarkeder og havecentre, bliver solgt som et »Ready to use kit« med en let transportabel kapillærkasse af flamingo samt plantesæk med spagnum. Man kan endda også købe specialfremstillede »skjulere«, som forskønner altan og drivhus ved at gemme flamingo og plast væk.

Kapillærkasserne er tilpasset dyrkning med spagnumsække. Det eneste man skal sørge for selv, er at skabe kontakt mellem vandet i bunden af kassen og plantesækken ved at skære hul i bunden af posen og fylde røret op. Men hvis det skal være bæredygtigt, skal det være uden spagnum – og hvad gør man så?

Lav dine egne kapillærkasser med rigtig jord – til fordel for miljøet og dine planter
Mange mener at tomater dyrket i rigtig jord smager bedst. Det kan måske forklares med alle de mikronæringsstoffer, som er i jord, men ikke i spagnum.

Der kan dog være tilfælde, hvor det er svært eller umuligt at dyrke direkte i jorden. Fx i byhaver, hvor storbyens lag af asfalt skaber en barriere mellem os og det naturlige jordlag. Her er kapillærkasser smarte. Men de skal være indrettet til at blive brugt med rigtig jord.

Der skal højde til
I de traditionelle kapillærkasser fylder man spagnum helt ned under vandets overflade og – fordi spagnum fungerer lidt som en svamp – så suger planterne vandet op gennem spagnummen. Kasserne er designet til det luftige spagnum, så der er ingen problemer med mangel på ilt.

Men jord er mindre luftigt end spagnum. Hvis du bruger jord i en almindelig kapillærkasse, kan vandet ikke dræne væk, så der kommer ilt til plantens rødder. Ude i havejorden, og i markerne, dræner vandet nemmere væk, fordi det kan løbe helt ned til grundvandet.

For at undgå problemer med iltmangel skal der højde til – altså højde mellem jordens overflade og vandet i bunden af kassen. Præcis som ude i haven, hvor der er langt ned til grundvandet – typisk over en meter.

Brug væger til at skabe højde
Der er heldigvis hjælp at hente, hvis man gerne vil dyrke i en kapillærkasse med rigtig jord. For man kan løse problemet med iltmangel ved at løfte jorden højere op, og lade kontakten med vandet foregår ved hjælp af en væge. Vandet kan dræne væk gennem vægen, så der igen kan komme ilt i de små luftrum i jorden. Og, som en svamp, suger jorden vand op, så snart planterne har brug for det – præcis som i en almindelig kapillærkasse med spagnum.

Tv standard kapillærkasse med spagnum. Spagnums luftige fiberstruktur tillader at både rødder og mikroorganismer har ilt til rådighed selv lige over vandet i kapillærkassen. Midtfor: Standard kapillærkasse med jord. I jord er der mindre luftrum. Tæt på vandet vil de små luftrum være fyldt op med vand, fordi jorden trækker vandet op. Uden ilt rådner plantens rødder. Th: Hævet kasse med væge. Vandet dræner væk fra de små luftrum og bliver erstattet af luft. Når jorden bliver tør, så vil jorden fungere som en svamp og suge vand op gennem vægen – præcis som spagnum gør i en kapillærkasse.

Hvor får jeg jord fra?
Hvis du ikke har jord, så kan du købe det online eller i større havecentre. Kært barn har mange navne. Her er nogle af de navne, som jord sælges under:
– Vækstmuld
– Jordforbedring
– Højbedjord
– Harpet muldjord
– Boostermuld

Sørg altid for at læse forhandlerens deklaration grundigt, så du er sikker på, at den jord du køber, er beregnet til formålet.

Skal jeg udskifte jorden?
Hvis du køber en jord med en stor andel af kompost, så vil jorden synke i takt med at komposten bliver omsat i jorden. I foråret kan du tilføje ny jord, ved at ælte det lidt ind i det øverste jord.

Det vil også, som altid, være nødvendigt at gøde jorden i din væge-kasse. Gød med halvomsat kompost, møg og/eller flydende organisk gødning

Kommentarer

Der er 8 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Ormeposten

Bestil kompostorme fragtfrit

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Jordbehandling > Kapillærkasser uden spagnum

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider