Haven i vores sommerhus på Sydsjælland bliver behandlet noget nær royalt, når det kommer til planter, buske, træer og urter. De utallige sommerferier, som er blevet tilbragt i sommerhuset, har introduceret mig for planteuniverset – det er sket uden indgående kendskab til navne, sygdomme, vækst, såtid, klipning, redskaber og gødning.
Mine forældre har altid sat stor pris på diversitet i deres have. Det må gerne ligne en skov med krukkede gange, naturlig påvirkning, men så alligevel stadig under ordnede forhold. På turen gennem gangene, de små pladser, oaser og naturligt tilvoksede områder flyder de latinske navne om den ene sort efter den anden. Og det sker 9 ud 10 gange, at de kommer op og diskutere navnet på en af de utallige planter, som er blevet sået. Sjovt er det altid at høre dem diskutere de forskellige løsningsmuligheder, når de snakker om lys til roserne, grene der skal klippes, næste planteprojekt, tegning af de etablerede planteområder og den evige diskussion af planternes navne, hvad enten det er på latin eller dansk.
Som ung mand i midten af 20’erne er smartphonen en fast del af min udrustning. Og hvis der er noget en smartphone er, så er det smart. Den har hjulpet mig i utallige situationer. Optakten til en diskussion om havearkitektur, sygdomme og navne eller planlægningen af fremtidig planteprojekter kan pludselig blive meget nemmere – og også sjovere. Her er de 5 apps til smartphone og iPad, som har hjulpet mine forældre med at overskue deres drømme om haven.
Står du med drømme om en ny have eller lille passage, som skal laves om? Så kan denne app være en god genvej til at danne dig et overblik. Via nemme og fleksible tegneredskaber kan du rykke rundt, lægge farve og sætte mærker på de ting, som du ønsker skal stå på et specifikt sted.
Den har mange smarte funktioner foruden, at du kan tegne din drømmehave. Baseret på 6.500 vejrstationer i hele verden kan denne app fortælle dig, hvornår på året det er tid til at så eller høste – super smart funktion.
Garden Plan Pro
Pris: 65,– (maj 2013)
Denne app er i modsætning til den første helt gratis, hvilket jo altid er en bonus. Garden Time Planner hjælper dig med at bestemme, hvornår det er tid til at så dine grøntsager eller urter, og den hjælper dig sidenhen med at afgøre det ideelle tidspunkt for høst af dine grøntsager. Applikationen laver en opgaveliste, der hjælper dig med at holde styr på datoerne for, hvornår hvad skal gøres ved planterne.
Udover høst- og såplanlægningen kommer denne gratis app også med en stor database af planter, vejrdata og links til videoer med tips til din have.
Garden Time planner
Pris: Gratis
Garden Compass applikation minder lidt om Botany Buddy (se nedenfor). Det som Garden Compass kan er at tage et billede med din smartphone af selve den plante, du står overfor, hvorved applikationen kan identificere, hvilken plante det er. Det smarte ved Garden Compass er, at du også kan tage billeder af sygdomme, som så via app’en kan identificeres.
Garden Compass
Pris: Gratis
Mangler du inspiration til, hvad du skal så præcis i dag? iGrowlt er en applikation, som hjælper dig med, hvilken type planter du kan så den pågældende årstid. Applikationen er udviklet til det amerikanske og engelske havemarked, men kan sagtens benyttes som inspirationskilde til det danske haveland. iGrowlt blev nævnt blandt de bedste 500 applikationer i The Sunday Times, hvilket er en flot bedrift.
Indbygget i applikationen findes en detaljeret vækst-planner for hver grøntsag, så du kan sikre dig, at den har fået de bedste forudsætninger, inden du skal spise den. Og netop som du skal til at høste din succes, fremlægger iGrowlt ideer til, hvordan du kan tilberede dine høstede grøntsager.
iGrowlt
Pris: 7 kr.
Botany Buddy er en applikation til din iPad, som er pakket med information om mere end 2.000 træer og buske. Med denne app kan du nemt identificere, hvilket træ eller busk du står overfor. Skulle man have lyst til at snakke botanik med andre online, er der mulighed for dette via deres forum. I deres bibliotek er der over 9.500 billeder af farverige blomster, træer, blade, bark og buske. Den er på engelsk, hvilket giver en ekstra udfordring i forhold til navne. God app til at identificere navne på havens naturrige.
Botany Buddy. Måske kan den ikke længere fås, da linket til at bestille p.t. ikke virker)
Pris: 65 kr. (maj 2013)
Det var således en lille gennemgang af de forskellige applikationer, som findes til din have. Alle de ovenstående applikationer er på engelsk. Så vidt jeg er orienteret findes der kun én dansk applikation, som man kan udforske på egen hånd ved at gå på inspiration i nedenstående liste af applikationer til din iPhone og iPad:
Haveglæder (dansk)
GardenGuide (engelsk)
Flower Pedia (engelsk)
Growplanner (engelsk)
PlantPedia (engelsk)
Garden Plot (engelsk)
God fornøjelse
Søg i forhandlerguiden:
Termometer frøen af støbejern
Land Højbede og Plantekasser
Her er du: Forsiden > Inspiration > Nye produkter til haven > Fem nyttige haveapps
Kommentarer
Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…