Såplader

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I årtier har vi haft mulighed for at købe frø monteret på såbånd med passende afstand, så man kan så uden at bekymre sig om såafstand. Nu har Dæhnfeldt lanceret såplader til såning i potter.

Såbånd har i min have aldrig vundet indpas. Jeg synes det er lettere at drysse frø end at styre lange papirsstrimler. Såplader har ikke den ulempe, da man ofte vil vælge at så dem indendøre i potter.

De mindste frø som f.eks. timian, er indkapslet i en grå masse. Dæhnfeldt oplyser, at deres producent garanterer, at det grå bindemiddel er ganske uskadelig, og det er kun brugt til de helt små frø. Det står i øvrigt ikke på posen, og kun haveejere med erfaring med frø lægger mærke til det. Økologiske haveejere vil måske fravælge produktet til fordel for almindelige frø, når de ikke kender indholdet heraf.

Såpladerne er lanceret i krydderurteblandinger med frø af 3 slags krydderurter i hver, bla. en fiskeblanding med persille, purløg og rød basilikum. Produktet er først og fremmest egnet til dyrkning af krydderurter til snit i vindueskarmen, men de kan også senere plantes ud i haven med passende afstand. Bag på posen står at de kan sås direkte i haven, men her vil rækkesåning med frø til udtynding være en mere velegnet metode.

Hvis man vil så i mindre potter, kan man jo klippe såpladerne i mindre stykker. Såpladerne er lavet til runde potter, og det betyder at de også skal klippes til, hvis man bruger vindueskarmen til forkultivering og af pladshensyn bruger firkantede potter.

Mere og bedre information på frøposerne

For nye dyrkere, hvad enten det drejer sig om have eller vindueskarm, er der ofte alt for få informationer på frøposerne. Her har man brugt pladsen til at informere på både dansk, svensk og norsk.

I posen er der 3 arter, og der kræver mere information end der er på posen. I den danske tekst står der, at basilikum er varmekrævende, men nederst med symboler står der at såtidspunktet er maj. Basilikum kan først sås direkte i jorden allersidst i maj eller i juni, mens persille og purløg skal sås først i april for at nå at udvikles, inden sommerheden sætter ind. Det havde været bedre at have et såtidspunkt kun til potter, der hed i april og så skrive, at de kunne bruges til klip eller plantes ud i haven i maj.

Såplader til andre typer frø

Nu er såning af basilikum, persille og purløg ikke noget problem for en øvet havejer. Hvis man virkelig vil gøre haveejerne glade for et produkt som såplader, så skal det bruges til de bitte små frø, som vi har store problemer med at docere. Ikke mindst blomsterfrø som tobak, lobelia osv. Her ville såplader virkelig gøre en forskel.

Afprøvning

Når alt dette er sagt, så kan man på billedserien til venstre se, at ideen virker fint. Her bliver en fin potte basilikum, som kan klippes til mad, eller planterne kan plantes ud i haven i maj, når faren for frost er ovre.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Laybourn Design

Termometer frøen af støbejern

Her er du: Forsiden > Inspiration > Nye produkter til haven > Såplader

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider