Aftenstjerne og natviol

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Det har regnet, og der er stadig lidt fugt i luften. Tusmørket kommer snigende og samtidig breder en sød fin og mild duft sig. Violer? Nej det er meterhøje planter med violette og hvide blomster. Det er velduftende aftenstjerne, som også går under navnet natviol, som står smukt og fylder haven med duft.

Hvid aftenstjerne

De hvide aftensstjerner er smukke i tusmørket, hvor vi også lægger mærke til deres fine duft. Foto: Karna Maj

Aftenstjerne

Aftenstjerne, Hesperis matronalis er egentlig hjemmehørende i bl.a. Kaukasus, så det er en fremmed plante, som ikke er særlig brugt i danske haver, men som dog er meget værdsat, når man først har haft den. Den er i kålfamilien som peberrod, sennep, judaspenge, hyrdetaske og naturligvis kål og mange flere.

I naturen vokser den i lunde og skovbryn med lidt fugtighedsbevarende jord. Den kan godt lide, at det bliver varmt, men trives bedst, hvis den i løbet af dagen kan få lidt skygge.

Kortlivet staude – ofte kun toårig

Det er en kortlivet staude eller ofte en toårig plante. Den kan blive over en meter høj og kan danne en fin klynge. Det første år udvikler den en kraftig bladmasse og er ikke mere end ca. 50 cm høj, men andet år eksploderer den i vækst. Bliver altså høj og får fra slut maj tusindvis af små korsblomster. Ofte er de violette og enkelt hvide, og indimellem er der nogle, som bliver blegviolette. Den kan minde lidt om en høj floks. Aftenstjerne lyser flot op i haven, og insekterne er glade for den – og så kan man oven i købet pynte salaten med de små blomster.

Undertiden kan man forlænge blomstringen ved at fjerne blomsterne, lige inden de helt er afblomstrede, og man får så en ny blomstring, som kan holde til august.

Nogle år opfører den sig helt som en toårig og dør efter blomstringen, andre år får den også en blomstring både 3. og 4. år, men den bliver svagere og svagere. Heldigvis er den let at så, og ofte har den sået sig selv, og er derfor i haven hvert år. Småplanterne kan plantes ud andre steder i haven.

Selvsået aftenstjerne

Aftenstjerne selvsår, men oftest er den velkommen, da dens høje lette blomster føjer sig ind mellem de øvrige planter som her i Økologiens Have i Odder. Foto: Karna Maj

Aftenstjerne selvsår meget let

Da aftenstjerne selvsår så let, skal man være lidt varsom med at flytte den ind i større offentlige arealer, og ikke udså den på for store områder. Der er ingen tegn på, at den vil blive invasiv, men enkelte steder i USA har man oplevet, at i det rette varme miljø formerer den sig voldsomt, og der kan den måske blive invasiv. Men det er et generelt problem: Man skal altid være varsom med planter, som sår sig selv meget voldsomt.

Dagpragtstjerne

Aftenstjerne blomstrer samtidig med dagpragtstjerne, og de to er fine sammen. Foto: Karna Maj

Natviol

Aftenstjerne har en slægtning, som er den egentlige natviol, Hesperis tristis. Den er ikke så høj og er lidt hængende og slet ikke så elegant. Den er ikke meget brugt i danske haver.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > To-årige > Aftenstjerne og natviol

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider