Sølvvin

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Sølvvin

Sølvvin er en god, kraftig og godt dækkende plante med mange frugter. Foto: Karna Maj

Mange steder i Kina kan træer og buske fuldstændig være vokset til med voldsomme, men dekorative slyngplanter med de fineste blade og frugter. Det er Ampelopsis, sølvvin, som er en vinlignende plante, men det dog ikke en vin, selv om den er i samme familie som vin og vildvin. Der findes forskellige arter af sølvvin i de forskellige kinesiske distrikter.

Sølvvin hedder på engelsk bl.a. Porcelain Berry – porcelænsbær.

Sølvvin er sjældent plantet i Danmark

De dekorative planter har man naturligvis forsøgt at flytte til andre steder på kloden. Nogle steder er det gået godt, og planten er en fin prydplante, men andre steder er det gået galt. Særligt i den nordøstlige del af USA tales der ikke altid pænt om denne pæne plante. Her er den blevet aggressiv og vokser ind i hække og hegn, og flere steder har den overvokset hele skovbryn og maser sig ind på stranden. Stadig dekorativ, men tager altså pladsen op for hjemmehørende planter.

I Danmark er den ikke almindelig, men er dog plantet flere steder, og det ser ikke ud til, at det danske klima passer den så godt, at den bliver aggressiv.

Ampelopsis brevipedunculata

Sølvvin

Bærrene har en glasuragtig overflade og kaldes for porcelænsbær Foto: Karna Maj

Den mest almindelige art er ussurisølvvin, Ampelopsis brevipedunculata (glandulosa), – der er lidt uenighed om artsnavnet. Den vokser i skove i Nordkina, Manchuriet og Japan.

Planten har 3 lappede tykke blade. Den er kraftigt voksende. Den får runde frugter som sidder i uregelmæssige klaser. De er prikkede og bliver hvidlige, rødlige og blålige. Både blade og frugter er spiselige, dog uden at det regnes for en delikatesse, og frugterne får ofte lov at blive hængende til fuglene. Frugterne bliver også brugt medicinsk, bl.a. mod brandsår og til sårbehandling i det hele taget.

Sorter af Ampelopsis glandulosa

Der findes flere sorter af Ampelopsis brevipedunculata, bl.a. Ampelopsis brevipedunculata ‘Elegans’ som har lidt mindre blade end arten, og de er lidt variegerede. Den er ikke helt hårdfør.

En god varietet er Ampelopsis brevipedunculata var. maximowiczii, der har lidt tykkere blade og dybere indskæring mellem lapperne end arten, og den har en flot frugtsætning. Den er fuldt hårdfør i Danmark.

Andre arter af Sølvvin

Der er en række andre arter:

  • Kinesisk sølvvin, Ampelopsis aconitifolia – har 3–5 fjerlappede finere blade. Frugten er blålig. Fra Nordkina.
  • Ampelopsis bodinieri – noget sart og ikke helt hårdfør. Har vinbladlignende store blade. Fra Centralkina.
  • Ampelopsis megalophylla – er noget anderledes end de fleste, da den har uligefinnede blade. Frugterne går fra røde til næsten sorte. Fra Vestkina.

Kommentarer

Der er 9 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Bjarne’s frø og planter

Passiflora og meget andet

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Klatreplanter > Sølvvin

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider