Engkabbeleje i eng og i have

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Engkabbelejen, Caltha palustris, er en vildtvoksende dansk plante. På de fugtige enge kan der være helt gult af engkabbelejer, og heldigvis er alle vore enge ikke forsvundet endnu. Men engkabbelejen er ikke kun til naturen, det er også en glimrende havestaude til det fugtige, næringsrige bed ved vandløb og vandhul. Ja, den kan endda vokse i en stor urtepotte ude midt i vandbassinet.

Engkabbeleje

Engkabbeleje på bredden ved et vandløb. Foto: Jens Thejsen

Når engkabbelejen sidst i april står med sine store skinnende guldgule blomster, er det som om, solen endelig har fået magten. Selve blomsten kan ligne en forstørret ranunkel, den vi kalder »smørblomst«, begge er da også i ranunkelfamilien, men engkabbelejen er alligevel noget for sig selv.

Den har store, grønne, blanke, nyreformede blade, som er med til at understrege blomstens utrolige gule glans. Det er ikke smør, men guld og sol.

I planteskolen er det oftest den fyldte sort Caltha palustris ‘Multiplex’, som er i handlen. Men er det den rene farve, man er ude efter, er arten at foretrække, og den har også meget større værdi for havens insekter.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Karma Shop DeLuxe

Vandkunst leveres incl pumpe og ledning.

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Vand i haven > Engkabbeleje i eng og i have

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider