Forum

Kan man plante træer i december?

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Jonas S., 24. november 2021 kl. 11.26

Hej,

Er det dumt at investere i 4 stk. 3 meter høje træer (muligvis Pilebladet pære) og plante dem i december?

Eller skal man vente til en måned i foråret?

Hilsen Jonas :)

1 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: S. Duun, 24. november 2021 kl. 12.23

Jeg har plantet hækplante den 22 december for 3 år siden og her var der, som nu, ingen frost i jorden så det kan du sagtens...

2 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jonas S., 24. november 2021 kl. 14.09

Tak for svar. Betyder ingen frost i jorden - at der skal have været frost i længere tid - eller snakker vi bare rimfrost hver morgen? :)

3 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Chris J., 24. november 2021 kl. 15.27

Rimfrost er ikke noget problem, man kan stadig stikke en spade i jorden.
Men vent ikke for længe, bedst hvis rødderne kan nå at vokse, inden eventuel hård barfrost rammer landet.

4 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 24. november 2021 kl. 21.04

Hej Jonas

Bare sådan et par "tommelfingerregler":

De træer / buske, der taber bladene om vinteren kan plantes fra oktober til marts - jorden forudsættes at være frostfri ved plantning og jorden må ikke være tør.

De træer / buske der er stedsegrønne (Thuja, Taks, buksbom, gram, fyr) kan man plante i to perioder: april - maj eller september - oktober - altså mens jorden er lun - og jorden må ikke være tør.

Hvis planterne er barrodsplanter er det nødvendigt at man er omhyggelig med at hindre udtørring i forbindelse med plantning - sol, vind og tør jord skal undgås.

Containerplanter (= planter der forhandles stående i plast- eller lerpotter) er ikke helt så sårbare. De kan dog have en anden risikabel tilstand: Hvis rødderne har manglet plads til at udvikle sig, sådan at der langs pottens sider er et tæt væv af rødder, der er presset sammen helt op ad pottesiden. Det kaldes en rodsnøre.
Man kan redde planten ved forsigtigt at løsne rødderne lidt og øge plantehullets størrelse, så der bliver plads til et mellemrum, hvor jorden er løsnet grundigt inden den trædes til rundt om plantens rod.
Læs evt Heidi Kirk Nissen's forklaring her: www.havenyt.dk/spoergsmaal/buske_og_traeer/20022.html

Venlig hilsen
Lone

5 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tom Andersen, 25. november 2021 kl. 18.10

Vedr. plantning af stedsegrønne vil jeg til enhver tid vælge forårsplantning. Efterårsplantning med efterfølgende vinter med lang frostperiode - som ofte er ledsaget af en masse sol - kan give den stedsegrønne plante problemer med at skaffe vand nok og haveejeren kan have vanskeligt ved at få vend ned til rødderne.

Vælger man efterårsplantning skal man i hvert fald tage højde for den situation :)

6 af 6 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: S. Duun, 25. november 2021 kl. 21.25

Jeg er hel enig med jer Tom og Lone. Det med at plante stedsegrøn om vinteren har jeg prøvet under min læretid i Gladsaxe kommune.
Vi elever blev sammen med område gartneren og nogle arbejdsmænd , i januar måned med hård frost i jorden , sat til og grave en rende til nogle store klumpplanter (taks) oppe ved Gladsaxe Bibliotek . Resultatet var at samtlige planter gik ud i foråret. Ud over at taksene havde frosset klump, udsat for barfrost og døde pga. vandmangel var der ingen, der blev flove over det. Taksene skulle plantes ud på dette tidspunkt da man havde fundet nogle penge på budgettet som skulle bruges her og nu. Så alt fornuft var sat ud af kraft.

Nyt svar til emnet »Kan man plante træer i december?«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Dyrkningsmetoder > Kan man plante træer i december?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider