Forum

Kommentarer til »Er vorterod giftig?«

På denne side finder du kommentarer til teksten Er vorterod giftig? Hvis du vil skrive en ny kommentar, kan det være en god idé at læse teksten først.

1 af 5 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Ahlmann, 12. maj 2003 kl. 6.54

Det er, når man har med børn i børnehavealderen at gøre, vigtigt at pointere at en del ting er giftige: som udgangspunkt må intet ukendt spises, uden de voksne er spurgt. Alligevel er oplevelsen af f.eks skovsyre eller vilde hindbær på skovturen oplevelser, vi ikke skal frarøve moderne børn. Som god illustration af, at alt ikke er værd at spise, er det en god idé at lade børnene smage rønnebær og mælkebøtte. Bitterstofferne heri, lærer barnet at naturens bær og planter ikke altid er spiselige. Dette er især vigtigt, hvis man spiser lidt af andre vilde planter, som man kendet. Som voksen, er det endvidere en god idé, at spytte ud, og signalere, at det ikke smager godt.

Jeg har en lille tekst, du måske kan bruge: GIFTIGE PLANTER
Der er findes både planter, svampe og dyr, der er giftige. Guldregn, fluesvampe og hugorme er bare nogle af dem. Man må aldrig spise af en plante, hvis man ikke kender den eller er helt sikker på hvad det er. Hvis saften indeholder gift, bliver det værst for en selv. Det ér sket flere gange, at børn er døde efter at have spist guldregnbælge fra haven. Det er være svært at se forskel, for guldregn ligner ærter meget. De er nemlig i familie med hinanden, i ærteblomsternes familie.

Gift i blade, bær eller saft skyldes hverken at planten er ond eller fordi hekse skal bruge dem til heksebryg. Den findes for at beskytte planten mod at blive ædt af dyr og insekter. Når planten er vokset fast i jorden, kan den ikke stikke af, hvis der kommer nogen for at æde af den. Derfor bruger mange gift i stedet for. Andre smager grimt og bittert for at skræmme dyr væk, det gør f.eks rønnebær og mælkebøtte. Prøv at tage en bid af et mælkebøtteblad; så ved du hvor grimt de kan smage. Selv om nogle insekter og snegle kan tåle en giftig plante, er det ikke sikkert andre insekter og mennesker kan.

De fleste grøntsager og frugter er ikke giftige. Dog kan grønne kartofler og grønne bønner indeholde lidt gift, der er farligt for mennesker. Grønne kartofler skal smides væk, og bønnerne skal koges så giften ødelægges inden vi spiser dem.

Spørg altid en voksen om en plante er giftig, inden du smager på noget du ikke kender. Mange spiselige og giftige bær ligner hinanden næsten på en prik.

Kan ukrudt springe i luften?

Nej, krudt og ukrudt er to forskellige ting. Ukrudt er de planter, der vokser, der hvor man vil have noget andet til at gro. Man kan sige, at det er planter, der ikke er sået eller plantet og som står i vejen.Kartofler kan blive til ukrudt, hvis der har været kartofler på marken det ene år og, der næste år spirer nye kartofler når der er sået korn på marken. Men vilde planter i grøften og skoven er ikke ukrudt, får de står ikke i vejen for noget man har plantet.

2 af 5 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: M, 15. juli 2014 kl. 3.17

Slettet af administrator 25. april 2019 kl. 9.50.

3 af 5 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Freya Grossmann, 15. juli 2014 kl. 9.50

Mathias: betyder det 2-3 personer - ud af verdens nu 7 mia mennesker - er døde af giftige planter siden 1947?

Det tror jeg simpelt hen ikke på at der er nogen, der ved!
Har du en kilde?

Der var da tilbage i 80'erne nogle vietnamesere i DK, der døde af at have spist grøn fluesvamp, da den lignede en spiselig asiatiske svamp. Men svampe er jo selvfølgelig heller ikke planter...

Relativt mange mennesker på verdensplan dør også af fx opium, men det er selvfølgelig også bare plantesaft...

4 af 5 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mogens; E., 15. juli 2014 kl. 17.32

I følge Rigshospitalets oversigt er det 3 personer i DK de sidste 10 år. Og ikke på verdensplan.

5 af 5 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Tom Andersen, 15. juli 2014 kl. 18.04

Har du et link Mogens?

Nyt svar til emnet »Er vorterod giftig?«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Kommentarer > Kommentarer til »Er vorterod giftig?«

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider