Forum

Kommentarer til »Kartoffelsort til dyrkning under halm?«

På denne side finder du kommentarer til teksten Kartoffelsort til dyrkning under halm? Hvis du vil skrive en ny kommentar, kan det være en god idé at læse teksten først.

1 af 1 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jytte, 10. juni 2007 kl. 9.37

Det er nok lidt sent på året at komme med disse kommentarer, men jeg har først set artiklen nu.

I mange år dyrkede vi kartofler i halm i vores alm. parcelhushave. Bedene i urtehaven er hævede ca. 30–35 cm. Gødningen (bl.a. fjerkrægødning) blev arbejdet ned i jorden med en kultivator. Det blev hverken lavet render eller huller til kartoflerne, de blev bare lagt oven på jorden. Der kom der et ca. 5 cm lag strøet halm over og til sidst blev det hele dækket af ca. 10 cm. plader fra pressede halmballer.

Lige så snart bladene var igennem halmen blev der "hyppet" med et nyt lag halmplader. Dette gentog vi 1–3 gange efter behov og mængden af halm.

Udbyttet var rigtig stort. Vi "plukkede" kun de kartofler som var store nok til brug, så vi havde friske kartofler til frosten blev for hård. Planterne blev således ikke gravet op, men blev stående og vokse videre.

Sygdomme som skurv så vi ikke meget til, selv om vi dyrkede flere forskellige af de almindelige sorter, – tidlige som sene. Vi blev dog særlig glade for sorten Desire, som gav os rigtig stort udbytte, selv om vi begyndte at "plukke" af den tidligt var det den vi kunne få friske kartofler af til jul. Skimmel var heller ikke et problem før vi fik en nabo som begyndte at dyrke kartofler – samme sted hvert år.

Enden på eventyret kom da vores faste halmleverandør et år skaffede os halm fra en anden, halmen var fin, fri for senegræsfrø og tisler, men den var også kort, den var sprøjtet med både ukrudtsdræber og stråforkorter skulle det vise sig.

Det ødelagde vores kartoffeldyrkning, ja stort set hele køkkenhaven, for vi brugte også halm til jorddække. Det er muligt "de" siger stråforkorter ikke går i andet, men fakta er at vi havde misvækst i urtehaven de følgende år!

Det betød ikke så meget hvilken halm fra kornsorterne vi brugte, men de år vi fik lidt økologisk avlet ærtehalm og brugte det som nederste lag groede kartoflerne ekstra godt.

Jytte Hansen

Nyt svar til emnet »Kartoffelsort til dyrkning under halm?«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Kommentarer > Kommentarer til »Kartoffelsort til dyrkning under halm?«

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider