Spørg eksperterne

Hvordan får jeg plantet et lille Ingrid Marie-æbletræ bedst muligt?

I forbindelse med min flytning fra Vesterbro i København til Fyn har mine dejlige naboer givet mig et æbletræ i afskedsgave.

Æbletræet er af sorten Rød Ingrid Marie. Nu er situationen desværre, at jeg intet aner om æbletræer, og specielt ved jeg ikke, hvorledes jeg kan give æbletræet de bedste betingelser under de lidt besværlige omstændigheder i det næste halve år. Vi skal nemlig bygge hus på vores grund på Fyn og er derfor nødt til at plante æbletræet midlertidigt.

Kan I derfor hjælpe mig med følgende:

  • Hvorledes kan vi bedst sikre æbletræet, indtil det kan plantes på dets endelige levested. Da vi bygger indtil 1. december kan det tidligst gøres i midt december eller begyndelsen af Januar.
  • Skal vi plante et andet æbletræ – sammen med vores Ingrid Marie træ – og i givet fald hvilket træ.
  • Hvor placeres et Ingrid Marie træ bedst i forhold til verdenshjørnerne.

Jeg håber I kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen
Christine Green, maj 2005

Svar

Tillykke med træet.

Ta’ træt ud af potten, det er dyrket i, og plant det i et midlertidigt plantehul på ca. 0,5 × 0,5 m. i diameter. Det skal plantes i en almindelig god havejord. Det vigtigste er, at det ikke er en leret jord, som man ofte ser på byggepladser. En så kompakt lerjord har ikke luft nok til rødderne, hvorved
rodnettet skades voldsomt. Jorden skal også have et godt dræn, så der ikke i længere tid står vand omkring rødderne.

For at du kan få æbler på træet, skal det bestøves af et andet træ. Derfor skal du anskaffe dig et æbetræ mere, hvis der ikke er et æbletræ i nabolaget (indenfor ca. 75 meter). Det skal være en sort, som kan bestøve dit Rød Ingrid Marie.

Du kan læse mere om frugttræer generelt i Grøn Viden Nr. 131 fra Danmarks JordbrugsForskning, som også indeholder en bestøvningsoversigt og sortsbeskrivelser af nogle af de æblesorter, som kan bestøve dit Rød Ingrid Marie.

Plant træet et solrigt sted, hvor der også er rimeligt med læ, således at insekterne om foråret vil finde vej til blomsterne og foretage en bestøvning, og om efteråret ikke er så blæsende, at frugterne ender på jorden, inden de er modne.

Held og lykke med træet og byggeplanerne.

Med venlig hilsen
Mads Jordansen
Selvstændig, Winelab

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvordan får jeg plantet et lille Ingrid Marie-æbletræ bedst muligt?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider