Her kan du møde Havenyt.dks eksperter, som hvert år svarer på spørgsmål fra medlemmer af Praktisk Økologi, der er foreningen bag Havenyt.dk.
Vores eksperter arbejder frivilligt, og det er deres lyst til at dele ud af deres store erfaring og haveviden, som vi er så heldige at kunne nyde godt af.
Du kan her se deres kompetenceområder, hvilken uddannelse de har, hvad de arbejder med m.m. Mange af eksperterne har også udgivet bøger, som du måske har lyst til at læse.
Landskabsarkitekter
Kompetenceområder: Byøkologi – lokal håndtering af regnvand, anlægsgartneri, belægninger, mur, pergolaer og anvendelse af planter.
Anders Dam og Birgitte Løkke er begge landskabsarkitekter uddannede på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole.
Forfatter og foredragsholder, Skarresøhus
Kompetenceområder: Krydderurternes historie og brug i køkkenet. Lægeurter og Østens urter. Plantehistorie og folkemedicin.
Anemette Olesen er forfatter til ca. 30 bøger om køkkenhave og brug af grønsager og urter i køkkenet. Bl.a. »Spis dit ukrudt«, »Østens Urter« og »Køkkenhave-Kogebogen«. Hun har en meget lang erfaring med at dyrke og bruge havens krydderurter og de gamle grønsagsarter. Anemette Olesen holder hvert år mange foredrag om urter og grønsager i hele landet, og er med mellemrum også vært for kombinerede have- og madkurser i sin egen have.
Kompetenceområder: Botanik, prydhaven, den handicapvenlige have, otiumhaven, den rekreative have.
Anette Nørbo Asplund er uddannet hortonom på Landbohøjskolen, hvor hun senere har undervist i botanik og planteøkologi. Siden slutningen af halvfjerdserne har Anette interesseret sig for økologi og miljø, og hun har desuden en efteruddannelse fra Sveriges Lantbruksuniversitetet inden for havens muligheder som hjælp til fysisk og psykisk rehabilitering. Anette har en kolonihave.
Havearkitekt, Havearkitekt Anne Bay
Kompetenceområder: Havearkitektur, planteanvendelse stauder, træer, buske og klatreplanter. Den naturvenlige have.
Anne Bay arbejder i dag som have- og landskabsarkitekt. Anne Bay er udannet gartner og hortonom fra Landbohøjskolen (nu KU – Københavns Universitet). Hun har en årrække undervist på fagskoler indenfor havebrug, på forskellige niveauer. Hun har nu eget firma og rådgiver om staudeanvendelse, havedesign og biodiversitet. Anne Bay vil gerne give inspiration til, hvordan man som haveejer kan bringe mere biodiversitet ind i haven og indrette haven både med blik for arkitektur, naturvenlighed samt udnyttelse af eget regnvand i haven. Hun har igennem årene skrevet en del artikler til fagblade og magasiner. I sin fritid dyrker Anne Bay en stor økologisk køkkenhave sammen med en del andre familier i det økologiske bofællesskab, hvor hun bor.
Biolog, Grøn Guide i Århus
Kompetenceområder: Snegle i haven – først og fremmest iberiske skovsnegle.
Birte Buhl er uddannet biolog og har bl.a. i 8 år arbejdet som grøn guide. Ved at arbejde og bo i et område, hvor iberiske skovsnegle er en stor plage, har hun fået meget viden om sneglene, men hun har dog ikke fundet løsninger til at udrydde de iberiske snegle.
Podemester, De gamle sorter
Kompetenceområder: Gamle frugtsorter, podning.
Boi Jensen har siden 1986 lavet podede træer og andre planter i sin lille frilandsplanteskole på lejet jord, øst for Holstebro. I 2005 over 4000 træer, der overvejende sælges til private. Der produceres mest gamle frugtsorter på vildstammer, samme type træer som i vore bedsteforældres haver. Desuden er Boi Jensen kendt som underviser og foredragsholder om podning, gamle frugtsorter, beskæring og stiklingeformering.
.Planteskolegartner, www.carinabruun.dk
Kompetenceområder: Stauder, diversitet i haven, sommerhus beplantning, naturlige have, Cottage Garden, roser, prydhave, plantesammensætning, børn i haven, haverum.
Uddannet planteskolegartner fra JU Beder og Laubjergs planteskole, har arbejdet som freelance gartner/havekonsulent, med forskellige opgaver indenfor det grønne. Vil gerne være med til at skabe glæde og diversitet i private haver og fælles anlæg. Arbejder aktivitet for at få sat gang i grønne projekter, igennem diverse projekter tilegnes mere viden indenfor et meget stort felt, som have & planter er. Bor nær Vestkysten arbejder derfor også en del med sommerhushaver.
Biolog med speciale i botanik, Nissen Consult
Kompetenceområder: Dyrkning af planter til bolig og udestue, medicinplanter, dansk flora samt botanik og navne.
Dorte K. Rhode Nissen er biolog med speciale i botanik. Hun har i mange år arbejdet med produktudvikling af prydplanter, især potteplanter og medicinplanter. Hun arbejder pt. med udvikling af et nyt koncept for grønne tage, økologiske produktioner af goji-berry og surbær, produktion af spiselige alger i væksthuse, planteforædling samt udvikling af nye spiselige landbrugsafgrøder. Hun har skrevet »Politikens Stueplantebog«, »Gyldendals Guide til Den Danske Flora«, »Planter i Boligen« samt en engelsk bog til udgivelse i USA, England og Skadinavien »The Indoor Plant Bible«.
Biolog, EWH BioProduction
Kompetenceområder: Nyttedyr til brug i drivhus og have.
Erik Hansen er uddannet biolog og har specialiseret sig i produktion og forhandling af nyttedyr og bakteriepræparater m.m. Han producerer og sælger nyttedyr først og fremmest til de professionelle, men også til private. En del af produktionen eksporteres. Han yder desuden konsulentbistand til væksthusgartnerier.
Tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi
Kompetenceområder: Have og landskabs design Børn i haven Livsnyder
Landskabsarkitekt
Jordbrugsteknolog Landskab og Anlæg, anlægsgartner og konsulent
Kompetenceområder: Økologisk pleje af haven. Planlægning af havens indretning. Valg af planter, der passer til voksestedet. Stor viden om stauder. Jordpleje, grøngødning og sædskifte. Frugt og bær. Iberiske snegle. Balancen skadedyr-nyttedyr – og meget mere.
Hanne Søgård har været anlægsgartner siden 1980. Indgangsvinklen har altid været økologisk i de mange forskellige haver, hun har boet i i årenes løb. Har altid eksperimenteret. Hanne har bl.a. arbejdet en årrække i havecentre og har passet parken på Dansk Center for Jordbrugsuddannelse Jordbrugets Uddannelsescenter i 8 år. Havekonsulent, rundviser og anlægsgartner i Den Økologiske Have 2004 til 2009. Som teknolog ansat hos ISS.
Redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk
Kompetenceområder: Praktisk havedyrkning, økologisk dyrkning, spiselige planter, grøntsager, blomster
Heidi Kirk Nissen er uddannet agronom og har siden 2018 været redaktør af Havenyt.dk. Hun er også ejer af Dyrkhaven.dk, der gør det nemmere at dyrke have. Heidi bor med mand og barn på Sydfyn, hvor hun dyrker en stor villahave med køkkenhave, drivhuse, frugttræer, bærbuske, staudebede, vilde naturbede, antistress-bed og høns. Der er hele tiden nye projekter i gang i Heidis have, hvor gammel viden og nye ting prøves af året rundt.
Økologisk Havebrugskonsulent
Kompetenceområder: Køkkenhave, sædskifte, frugt og bær, efterafgrøder, skadedyr, sygdomme, jordbundsforhold samt prydhave.
Henrik Ahlmann er selverhvervende økologisk havebrugskonsulent og historiefortæller. Henrik Ahlmann har i en årrække år undervist børn og voksne i dels skolehaver, aftenskoler m.v. samt rådgivet bredt i havespørgsmål primært for private. Han har økologi som speciale.
Kompetenceområder: Herpetologi, dvs. læren om padder og krybdyr.
Henrik Bringsøe har foretaget en lang række undersøgelser af padder og krybdyr, navnlig i Grækenland og Danmark. Han har offentliggjort over 100 artikler i Nordisk Herpetologisk Forening og adskillige i udenlandske tidsskrifter. Artiklerne handler om såvel terrariehobby som feltarbejde. Henrik er medforfatter til den tyske bogserie »Handbuch der Reptilien und Amphibien Europas«, ligesom han har deltaget i danske bogprojekter. Udover padder og krybdyr opdrætter han også præriehunde i haven.
Kompetenceområder: Skovhave
Jakob Garde er aktiv i Landsforeningen Praktisk Økologi og er i 2014 valgt som suppleant til bestyrelsen. Jakob Garde har stor viden om og interesse for skovhaver.
Gået ud af bestyrelsen okt. 2014.
Uddannet i gartneri og frugtavl ved Landbohøjskolen., Friland
Kompetenceområder: Kartofler
Multifusker, tidligere forsker ved Danmarks JordbrugsForskning, Foulum. Uddannet i gartneri og frugtavl ved Landbohøjskolen. Bosiddende i økolandsbyen Friland på Djursland
Konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk
Kompetenceområder: Træer og buske, stauder, landskab, økologisk pleje.
Jens Thejsen har været faglærer på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus til og med 2013, og er herefter selvstændig konsulent og forfatter. Han har sammen med Sten Porse skrevet heftet »Stauder i natur og have« og bogen »Træer i Byen – træpleje og økologi«. Han er forfatter til bogen Græsser og medforfatter til bøgerne: Den danske havebog, Grøngødning,efterafgrøder og dækafgrøder samt og Planteskolebogen. Jens Thejsen fra 1992–2007 har været redaktør på tidsskriftet Praktisk Økologi. Han var formand for fondsbestyrelsen for Den Økologiske Have fra starten og til 2012. Jens Thejsen holder foredrag, udfører konsulentarbejde og skriver artikler og bøger om økologi, landskaber, haver og planter.
Se mere på www.jensthejsen.dk.
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave
Kompetenceområder: Praktisk havebrug, grøntsager, drivhus, grøngødning, økologisk dyrkning
Karna Maj har fra 1992–2006 været redaktør for tidsskriftet tidsskriftet Praktisk Økologi. Hun fik ideen til Havenyt.dk, og fra den blev lanceret i 2002 og til 2016 var hun redaktør for Havenyt.dk. Hun dyrker en stor landbohave med en meget stor selvforsyningskøkkenhave med frugttræer, bærbuske og drivhus, og desuden en mere beskeden prydhave. Karna Maj afprøver nye og gamle sorter og økologiske dyrkningsmetoder i sin have. Hun har dyrket økologisk have siden 1981. Du kan følge hendes køkkenhave i havebloggen Karnas køkkenhave
Landskabsarkitekt MDL, https://kaysales.wordpress.com
Kompetenceområder: Kompetencer: Spiselige planter i haven. Havearkitektur. Plantekendskab.
Kay Sales kommer oprindelig fra England og har boet i Danmark i næsten 7 år. Hun er landskabsarkitekt og i løbet af sin karriere har hun designet private haver både her og i Los Angeles. Kay er blevet mere og mere interesseret i spiselige haver og deltog i et kursus i England med berømt skovhave ekspert Martin Crawford i 2016. Hendes egen spiselige skovhave startede for to år siden, som betyder, at hun har »hands-on« erfaring og lærere noget nyt hele tiden.
Rådgivende pindsvineplejer, Foreningen Pindsvinehjælpen (ophørt)
Kompetenceområder: Pindsvin, herunder opbygning af pindsvinevenlige haver. Opfostring af harekillinger, kaninunger, egern, andre mindre pattedyr samt ællinger.
Kirsten van Oosterhout er rådgivende pindsvineplejer og medlem af European Hedgehog Research Group (EHRG). Hun yder kurser/rådgivning for nystartede pindsvineplejere samt andre interesserede. Som udgangspunkt benyttes – så vidt muligt – urter i behandlingen.
Formand for Dansk Primula Klub, Dansk Primula Klub
Kompetenceområder: Dyrkning af primula. Arter og sorter af Primula.
Knud Arne Møller er formand for Dansk Primula Klub, som er en specialklub for ca. 370 medlemmer. Knud Arne Møller vil sammen med andre medlemmer i Dansk Primula Klub med specialviden besvare spørgmål.
Hortonom, Westergaards Planteskole
Kompetenceområder: Hasselnødder, valnødder og ægte kastanjer.
Lars Holmboe Westergaard er hortonom fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Ph.D. i forædling af træer til skov og landskab. Har været ansat hos FAO, forsket på Danmarks Jordbrugsforskning, Årslev. Konsulent i trækvalitet og -dyrkning. Han har nu en specialplanteskole Westergaards Planteskole med udvikling og salg af nøddetræer og eksoter, bl.a. valnød, storfrugtet hassel, hjertenød, spisekastanjer, ferskenmandel, aprikos, figen og fersken.
Selvstændig havearkitekt, Havearkitekt Lene Palmer
Kompetenceområder: Havearkitektur. Planteanvendelse. Historiske roser og andre buskroser.
Lene Palmer er uddannet have- og landskabsarkitekt på Landbohøjskolen (nu Københavns Universitet). Lene har arbejdet som landskabsarkitekt i kommuner og på private tegnestuer. Blev selvstændig havearkitekt i 2003.
Formand for Frøsamlerne, Frøsamlerne
Kompetenceområder: Frø, bevaring af gamle sorter, dyrkning af squash, tomater, auberginer, majs.
Lila Towle kommer oprindelig fra USA, men har boet i Danmark i rigtig mange år. Hun er formand for foreningen Frøsamlerne og meget aktiv med at bevare gamle sorter samt finde og afprøve nye sorter. Hun har stor erfaring med grønsagsdyrkning, ikke mindst de varmekrævende sorter som majs og squash.
Havearkitekt, Grønne Glimt
Kompetenceområder: Naturvenlige haver, havearkitektur, spiselige planter i haven, udnytte regnvandet i haven, robuste og klimavenlige arter og sorter. Plantekendskab.
Lone Skjødt er havearkitekt med hele Danmark som sin arbejdsplads. Hun vil gerne give inspiration til, hvordan man som haveejer kan arbejde mere biodiverst, og indrette haven både med blik for arkitektur, naturvenlighed og som ekstra bonus med masser af spiselige planter. Lone Skjødt har den holdning, at den vilde have sagtens kan være smuk, og hun tror på, at vi skal tænke haveindretning på en langt mere naturvenlig måde, bl.a. at udnytte regnvandet, plante klimavenlige og robuste sorter.
Landskabsarkitekt MDL
Kompetenceområder: Allergivenlige planter til haven. Planteanvendelse og vækstbetingelser. Botanik og plantenavne. Beskæring og pleje af træer
Martin Theill Johansen er landskabsarkitekt, uddannet fra Københavns Universitet, og har speciale i tilgængelige landskaber og lavallergene udemiljøer. Har desuden skrevet flere artikler om emnet. Martin ved en del om plantevalg, havens udformning og pleje så haven reducerer forekomsten af allergifremkaldende pollen. Derudover interesserer Martin sig særligt for håndtering og afledning af regnvand samt etablering og optimal pleje af træer.
Redaktør på Praktisk Økologi
Mia Stochholm er uddannet driftsleder fra Den Økologiske Landbrugsskole og har desuden en diplomuddannelse i humanøkologi. Hun har siden 1995 arbejdet på forskellige alsidige økologiske landbrug og frilandsgartnerier herunder den forbrugerejede gård Landbrugslauget på Sydsjælland og Den Økologiske Have i Odder. I 2009 overtog hun sammen med sin mand en landejendom, hvor hun er ved at opstarte et minilandbrug på 1 hektar med inspiration fra permakulturen. Hun skriver haveartikler for tidsskriftet Praktisk Økologi.
Landskabsarkitekt
Kompetenceområder: Havearkitektur. En haves udvikling. Anvendelse af planter. Belægninger. Materialer til haven.
Niels Junggreen Have er selvstændig landskabsarkitekt, og har blandt andet været med til at planlægge Den Økologiske Have. Han holder meget af sin store gamle landbohave med det mægtige lindetræ på gårdspladsen. Under den endnu større blodbøg er der en græsplæne som aldrig bliver slået. Blomsterhaven er blandet med roser og krydderurter. I køkkenhaven er porrerne næsten det eneste sneglene ikke har ædt. Og de dejlige gamle bærbuske og frugttræer giver godt med frugt hvert år. Men størstedelen af haven består dog af levende hegn og mange interessante slags ukrudt!
Blomsterbinder, Renate Rosenmeier
Kompetenceområder: Blomsterdekorationer
Renate Rosenmeier er uddannet blomsterbinder i 1999, har haft egen butik i Pistolstræde, men har siden 2002 år arbejdet freelance som blomster- og havestylist og er skribent for danske have-, og boligmagasiner. Desuden underviser Renate Rosenmeier i blomsterbinderi og afholder kurser i sit drivhus i blomsterbinderi. Naturen og haven er inspirationskilder for Renate Rosenmeiers dekorationer.
Agronom, Danmarks Biavlerforening
Kompetenceområder: Kompetenceområder: Biavl, bestøvning, honnningbiens biologi, sygdomme og skadedyr hos honningbier.
Rolf Tulstrup Theuerkauf er redaktør af Tidsskrift for Biavl. Rolf Tulstrup Theuerkauf har selv drevet biavl i 11 år, og har for tiden 10 bifamilier.
Hortonom
Kompetenceområder: Blandingskultur. Altanhaver og andre små haver. Forsøg og statistik. Ved iøvrigt en masse om mange andre havebrugsemner.
Solvejg Jensen, hortonom og freelance underviser
Solvejg Jensen er hortonom og har i sit speciale lavet forsøg med blandingskultur og påvist, at blandingskultur med hvidkål og rødbede udplantet i skakbrætmønster gav et væsentligt større udbytte end både de to afgrøder dyrket skiftevis i rækker og som monokultur. Hun har på KVL arbejdet med mange forskellige forsøg i frugt og grønsagsdyrkning. Solvejg Jensen har arbejdet både praktisk og teoretisk. Hun har bl.a. arbejdet på Grønlands eneste gartneri. Har gennem mange år selv dyrket små haver og altaner.
Pensioneret faglærer, myrica.dk
Kompetenceområder: Træpleje, træer og buske, prydplanter, sygdomme og skadedyr.
Sten Porse har i en meget lang årrække været faglærer på Dansk Center for Jordbrugsuddannelse, Beder Gartnerskole. Han har sammen med Jens Thejsen skrevet bogen »Træer i Byen – træpleje og økologi« – udgivet af Dansk Center for Jordbrugsuddannelse. Sten Porse står ofte for rundvisninger i Den Økologiske Have. Og han lægger et meget stort arbejde i at skrive artikler til den danske udgave af Wikipedia. Sten Porse har gennem årene skrevet mange artikler og svar til Havenyt.dk.
Agronom, Susannes have
Kompetenceområder: Høns, kompost, grøngødning, jordbehandling, iberisk snegl.
Susanne Mørk-Jensen er agronom og har gennem godt ni år været ansat som økologisk konsulent i Den Økologiske Have, hvor hun bla. havde ansvaret for husdyrhold, kompost og grøngødning. Hun underviser på kurser om økologisk havedyrkning og holder foredrag om økologisk have.
Gartner, Barritskov
Kompetenceområder: Grønsager, planteformering.
Susie Helsing Nielsen har i en lang årrække været ansat som gartner i Den Økologiske Have, hvor hun har stået for bl.a. grønsagsdyrkningen og produktion af planter. Hun er nu ansat som gartner på Barritskov, hvor hun arbejder med afprøvning af sorter i demonstrationshaven og væksthusene.
Kompetenceområder: Dyrkning af pil i haven, pil til kurveflet og energipil.
Tage Munch-Hansen har siden 1989 dyrket pil til pileflet og er især interesseret i pilesorter til haven og kurveflet. Han er underviser på kurser i pileflet og piledyrkning i Den Økologiske Have. Tage Munch-Hansen er desuden med i dyrkergruppen i Pileforeningen.
Gartner og biologistuderende
Kompetenceområder: Bærbuske og især »small fruits«. Spiselige specialiter til drivhus/udestue, tropiske frugter og usædvanlige grønsager. Bestøvning og botanik.
Thomas Dahl Olejarz er produktionsgartner med speciale i spiselige specialiteter og biologistuderende. Thomas Dahl Olejarz er specielt interesseret i det, man i England kalder for »small fruits« – planter som kun har det tilfælles, at de har små frugter, uanset om de er bær i botanisk forstand eller vokser på den gængse opfattelse af en busk. Det er planter som krybende tranebær, blåbær, over klatrende minikiwi til ti meter høje tjørn med spiselige frugter.
Kompetenceområder: Høns i haven
Vibeke Pold har mere end 30 års praktisk erfaring med at holde høns, gæs og ænder i haven og det har altid været ud fra en naturlig og giftfri tankegang. Hun har haft fjerkræ, der var fritlevende i træer i haven og høns i lukket hønsegård med dybstrøelse, og mange andre former for hønsehold.
Vibeke arbejder med at udvikle det naturlige hønsehold i danske haver.
Vibeke bor på landet med en lille flok høns, der forsyner familien med friske æg og kød samt gødning til køkken- og frugthave og herfra driver hun også firmaet Rosenbud.
Planteskoleejer, Blomstergården
Kompetenceområder: Fuchsia, georginer, gamle frugttræsorter, frugtbuske, lidt mere sjældne prydplanter.
Villy Mougaard er udlært frugtavler og har gennem de seneste 20 år arbejdet med opbygningen af Pometet på Blomstergården ved Viborg. Blomstergården har ud over udstillingshave også plantesalg og haverådgivning, og i gartneriet produceres fuchsia, georginer, gamle frugttræsorter samt en lang række af lidt mere sjældne planter til have og udestue.
Væver
Kompetenceområder: Praktisk havebrug, blomster, grønsager, frugt, formering.
Winnie Poulsen er forfatter til bogen »Have hver dag« og forfatter til en lang række artikler i tidsskriftet Praktisk Økologi. Winnie Poulsen har mange erfaringer fra en meget stor selvforsyningshave på Djursland med både grønsager, frugt, bær, krydderurter og blomster. Hun er forfatter til bogen Have hver dag, hvor hun fortæller om årets gang i sin have. Den er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket.
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Mød ekspertpanelet