Tips og ideer

En avanceret vandtønde

Man tager en vandtønde (200 liter f.eks.) og sætter det på nedløbsrøret som sædvanligt med et nedløbskit, som forhindrer, at tønden løber over.

1–2 cm under niveauet for hullet i tønden hvor tilløbet fra nedløbsrøret sidder (men på den anden side af tønden for ikke at svække den) monteres endnu en slange, så overskudsvand løber ud her i stedet for i afløbet. Gennem denne slange ledes vandet hen til ens havebassin. Dermed er man næsten sikker på at bassinet altid bliver fuldt med bare én dags regn, samtidig med man stadig har 200 l »på lager«. Når vandbassinet er fuldt, hæves slangen, så overløbssikringen igen fungerer normalt.

Vandtønde

Vandtønde med ekstra afløb til fylding af vandbassin, når vandtønden er næsten fuld. Tegning: Gitte Tjørnehøj

Sådan virker systemet

A: Alm. vandtønde tilkobling, hvor overløbssikringen træder i funktion, når vandstanden når C

B: Den ny slange, som »tapper« vand inden vandstanden C nås – og forhindrer yderligere vand fra nedløbet i at rende ned i tønden. Vandstanden vil nu være D, da resten af vandet render ud.

B forbindes til en slange, så vandet føres hen, hvor man ønsker det, f.eks. bassinet.

Bliver B løftet op over C holder vandet op med at løbe ud af tønden – og den oprindelige overløbssikring virker igen= ikke mere vand til bassinet

Ideen i stadig at købe det skrækkeligt dyre nedløbskit er, at det er kontrolleret overløb, hvis det regner meget og bassinet er fuldt og græsplænen ikke kan trække mere.

I stedet for bare at sætte en slange på til bassinet, kan man montere en ekstra afløbshane – den er måske nemmere at lukke og forbinde til haveslangen til bassinet.

– Gitte Tjørnehøj

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Robinie.dk – SkovTrup

Byg dit Højbed med eg eller robinietræ

Her er du: Forsiden > Tips og ideer > Anlæg > En avanceret vandtønde

Søg:

St√łt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider