Tips og ideer

En skovl til kompost

Jeg har fundet den mest ideelle skovl til at fordele kompost med i haven. En almindelig stor skovl med langt skaft er alt for uhåndterlig og svær at komme ind under planter med. Ved et tilfælde stødte jeg på den her skovl. Det har været min fars »grutskovl«, da han havde svin. Grut var fortidens svinefoder, inden pillerne holdt deres indtog. Det var simpelthen korn malet i stenkværnen ude i laden. Min far brugte den til at fordele svinefoderet i fodertrugene. Så egentlig er der jo lidt mening i, at jeg nu bruger dern til at fodre planter, regnorme og mikroorganismer med. Jeg tror, at han ville have bifaldet den ny anvendelse.

Desuden har min kompostskovl den store fordel, at den er af aluminium, så den får lov til at ligge ude i al slags vejr ved siden af kompostbunken. Faktisk er det hurtigere at læsse en trillebør med kompost med den end med en stor skovl – forudsat at komposten ikke er for fugtig.

Jeg kan styre min kompostskovl og kan komme helt ind mellem planterne med den og drysse komposten lige der, hvor jeg vil have den og i den rigtige mængde.

Jeg tror ikke, man kan købe en i dag, da de nu er af plastik og har en anden facon. Det hedder i øvrigt en foderskovl. Men prøv evt. at spørge gamle landmænd, om ikke de har en sådan liggende. Ellers kan man selv lave en. Da jeg var helt lille var min fars hjemmelavet. Det runde stykke, hvor håndtaget sidder, var savet ud af træ og så var der bukket en jernplade til skovl, og den var sømmet på. Der var intet håndtag på den.

– Karna Maj

Kompostskovl

Kompostskovlen i en trillebørfuld »skovbundskompost« til jordbær og frugtbuske. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Ormeposten

Fragtfrit kompostorme

Her er du: Forsiden > Tips og ideer > Kompost > En skovl til kompost

Søg:

St√łt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider