Havenyt uge 26, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vi har nu passeret midsommer, og dagene begynder igen at blive kortere. Lige nu er det ikke noget, vi lægger ret meget mærke til, for det er lyst, når vi står op og et godt stykke ud på aftenen. Men nogle planter registrerer det. Spiseløgene f.eks. standser væksten, når dagene begynder at blive kortere, og fra nu af udvikler de kun løgene med det bladareal, de nu har.

Roser og lavendler

Haven er meget smuk lige nu, ikke mindst hvis man har prioriteret at dyrke lavendler og roser. Lavendler er der ingen problemer med, de står flot den næste måned til stor glæde for bierne. Roser kan derimod angribes af alle mulige skadedyr og sygdomme, så ofte er de til næsten mere bekymring end glæde, især de lave roser. Vælger man derimod at plante klatre- og slyngroser, hvor planten bliver kæmpestor, lægger man ikke så let mærke til et par bladlus, men frydes over det overvældende blomsterflor. F.eks. sorter som New Dawn, Rosa helenae ‘Lykkefund’ og Rosa multiflora ‘Carnea’.

Nye friske grønsager

Efterhånden kan man sammensætte en hel menu med friske grønsager fra haven. Der er nu masser af nye kartofler, de første friske løg kan hentes direkte fra bedet, der er ved at være spidskål, som er en virkelig sommerdelikatesse, de første sukkerærter kan spises og snart er der også rigtige ærter til at spise frisk fra bælgen. Krydderurter er der nu rigtig mange at vælge imellem: persille, purløg, dild, timian, oregano, koriander og ikke mindst også den første basilikum.

Det gode, både varme og nedbørsrige vejr har fået hele grønsagshaven til at bugne af frodighed. Alt er lidt tidligere i år. Der er løg, som allerede er ved al lægge toppen ned, og der kan i år høstes de allerførste hindbær i den kommende uge. Hindbær inden 1. juli er ikke normalt. Frilandstomaterne har da også klaret sig godt i det lune vejr, og man kan da stadig håbe på, at vi får en god tomat-sommer uden skimmelangreb. Men desværre forlyder det, at konsulenter allerede har fundet kartoffelskimmelangreb i sønderjyske kartoffelmarker. Så er det jo godt, at kartoflerne også er langt fremme. Så måske skal vi håbe på køligt vejr de næste 14 dage, så skimmelen ikke får gode vilkår.

Efter Sct. Hans er jorden så varm, at bønner spirer hurtigt og uden problemer, og hvis man holder meget af friske bønner, er det en god ide at så et nyt hold nu og igen om 14 dage.

Kållarver

Desværre er de første kållarver allerede på færde. De plejer først at komme lidt senere kalendermæssigt, men i forhold til kålenes udviklingstrin passer det godt nok. Netop som hovedkålene skal til at begynde at danne hoved, kommer de små hvidlige og grønlige kållarver. De er svære at fjerne, da de gemmer sig inde i midten af kålen mellem de små, sprøde kålblade, som let knækker. Men fjerner man dem ikke, ødelægger de ofte dannelsen af kålhovedet. Ikke kun direkte, men sommetider også ved at deres ekskrementer derinde kan give råddannelse, hvis regnen ikke opløser og skyller dem bort. Så god jagt.

Orm i ærter

Friske ærter er meget lækre – hvis der ikke er orm i dem. Ormene er ærteviklerens larver. Ærtevikleren lægger i juli sine æg på blomstrende ærteplanter om aftenen. Bedste råd er at så så tidligt, at blomstringen er overstået, inden ærtevikleren er på banen. Og det må vi jo så håbe, at vi har, og at ærtevikleren ikke er tidligere på færde i år, hvor alting er lidt forud for normalt. Hvis man har lave ærter, der endnu ikke er begyndt at blomstre, kan man evt. dække med fiberdug under blomstringen. De meterhøje ærter kan man ikke redde på tilsvarende måde, men må håbe på færrest mulige orm.

Drivhuset

Der er stortrivsel i drivhuset lige nu. Agurkerne er begyndt at sætte sideskud af 2. orden på sideskud af 1. orden og disse skal knibes over 1. blad, mens sideskud af 1. orden skal knibes over 2 blade. Melonerne skal bestøves med pensel for at sætte frugt, og frugterne skal opbindes.

Såning af overvintrende grøngødning

Efter Sct. Hans kan man begynde at så overvintrende grøngødning. Jordkløver og sneglebælg, der sås fra nu af, vil ikke blomstre i år, men overvintre grønne og først blomstre næste år. De er begge to kvælstoffikserende planter. Sår man dem på et stykke jord, vil de både tilføre jorden organisk materiale og kvælstof til gavn for næste års dyrkning. Begge arter er lette at hakke om i foråret, inden man skal plante en ny afgrøde.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 26, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider