Havenyt uge 8, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er helt usædvanligt mildt af en februar måned at være. Men der er minimum én måned, til vi kan være sikker på, at foråret er ved at være her. Så lige nu handler det mest af alt om at gøre så lidt skade på haven som muligt og så alligevel nyde at have fingrene i mulden.

Hold fingrene fra vinterdynen

Vigtigst af alt lige nu er at lade havens vinterdyne være i fred. Ikke noget med at rive blade sammen og fjerne grenbunker. Havens pindsvin ligger i vinterdvale i gren- og kompostbunker, så man risikerer at stå med et pindsvin på greben, hvis man går i gang her.

Lige så stor skade gør man på havens nyttedyr, hvis man begynder at rive visne plantedele og løv sammen. Det er deres beskyttelse mod kulde og udtørring. Måske kan man have held til at ødelægge nogle skadedyr med metoden. Men man står langt dårligere til forår, hvis havens nyttedyr er døde. Skadedyrene er bedre til at overleve under ugunstige forhold og opformerer sig langt hurtigere end nyttedyrene – især hvis der ingen nyttedyr er.

Så lige nu skal det brune jorddække lades i fred.

Bedste tidspunkt at fjerne brændenælder

Til gengæld kan man gøre en stor indsats mod det flerårige ukrudt. Selvfølgelig kun de dage, hvor jorden ikke er alt for våd. Den skal være til at arbejde i. Men netop nu er brændenælder på vej op, og det er nu, at deres rodsystem er mindst muligt. Det er fatisk let lige nu at grave dem op med en gravegreb. Skvalderkål stikker også hovedet op. De tidligste blade kan spises, så man kan overveje, om de skal fjernes med rod nu, eller der skal høstes først.

Det spirer og gror

Den allerbedste anvendelse af det gode vejr er at gå rundt og nyde alt det, der spirer frem lige nu.

Det mest synlige er juleroserne, som i al deres vælde står i skærende kontrast til de spinkle vintergækker. Erantiserne lyser gult i vintersolen og farver dele af haven helt gult med sit dække. Men også påskeliljer og tulipaner er flere cm over jorden.

Rabarber

Det er ikke mariehønen, men en pragtbille, der går tur på et rabarberblad. Både blad og bille er et udsædvanligt syn midt i februar. Foto: Karna Maj

De tidlige rabarber har foldet de første blade ud, og hvis det her vejr fortsætter, kan der høstes rabarber om 14 dage – en måned før normalt. Vårsalten vokser også godt til, og der kan plukkes små lækre blade til at give et grønt pift i salaten. Og hvis man har været så heldig ikke at få taget alle løg og hvidløg op, kan man begynde at høste løgtop til lækker grøn drys på maden. Persillen er også begyndt at sætte nye blade.

Alt i alt – foråret er på vej. Prøv at samle et par kastanier op, de har allerede sat 1–2 cm lange spirer.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 8, 2002

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider