Havenyt uge 3, 2004

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vinteren synes uendelig lang og grå her i januar. I værste fald kan der være to måneder til forårsblomsterne for alvor springer ud. Vi har dog lov til at håbe på en mild vinter og erantis i blomst om en lille måneds tid.

Det eneste forår lige nu er de blomster, som vi driver eller køber os til, hvis vi ikke selv har fået lavet potter med forårsløg til drivning. Og så selvfølgelig alt det, vi planlægger og drømmer om, vi skal plante, så og høste, når det bliver forår og sommer.

Juleroser kan drives på 14 dage

Ude i haven står der store knopper af den lyserøde tidlige julerose, Helleborus orientalis – de kunne ses allerede i december. Hvis man er så heldig at have denne tidlige lyserøde julerose, som i milde år blomstrer ude i haven sidst i januar, kan man grave en blok op og drive julerosen i blomst indenfor i løbet af blot 14 dage. Hvis man altså har så mange planter, at man nænner at grave en enkelt op.

Planten placeres i en stor potte og tages først ind i et køligt rum. Når man vil tage planter ind til drivning, gælder det altid om at vænne dem langsomt til varmen. Julerosen stilles efter et par dage i et køligt rum i et lyst vindue ved 15–17° C. Efter 14 dage er de nye stængler med blade og blomster 12–15 cm høje, og de første blomster springer ud.

Når man graver planten op, er de store grønne blade måske friskgrønne endnu. De kan bindes sammen under drivningen og skæres af, inden planten med de nye stængler med blomster tages ind i stuen. De store grønne blade kan sættes i en vase – de er utroligt dekorative i sig selv.

Hyacinther skaber forår

Midt i den skiftevis grå og hvide vinter trænger man virkelig til lidt forår midt på bordet. I en skål kan man plante et par indkøbte hyacinter. Skålen bliver allersmukkest dækket med mos fra haven. Mos skal sprayes med vand hver dag for at holde sig smuk, men så kan den også bruges til flere hold hyacinther.

Hvis man ikke har mos ude i haven, kan man i stedet for bruge, hvad man kan finde – f.eks. smukke brune bøgeblade, buksbom, vedbend eller lignende.

Når hyacinterne bliver lange og ranglede, kan man skære dem af og sætte dem i en vase sammen med f.eks. buksbom. Ofte sætter hyacinthløgene to blomster, så det kan blive til en hel buket.

Grene i blomst

Forsythiaknopperne har for længst fået den kulde, de skal have for at kunne springe ud. De venter kun på varmen. Det er derfor hurtigt at få en flot buket gule forsythiagrene, hvis man skærer et bundt og sætter det i vand – først et køligt sted et par dage, derefter et lyst og ikke alt for varmt sted, indtil knopperne viser gul spids, så de kan tages ind i stuen. Forsythiagrene vil gerne overbruses med vand et par gange under drivningen.

Beskæring af birk, ahorn og vin

Der skal være en helt klar og vigtig grund til at beskære træer og buske, for når man beskærer, fjerner man dele af plantens produktionsapparat. Der bliver færre blade til at forsyne træet med energi, og man skaber mulige indfaldsveje for svampeangreb.

Hvis man har et birketræ eller en ahorn, som man har planer om at beskære, så er det ved at være allersidste chance, da de har tidlig saftstigning og vil bløde ved såring (miste masser af saft og dermed energi). Valnød har saftstigning allerede fra december. Selve blødningen er dog ikke så alvorlig for træet, det er det derimod, at træer i vinterperioden i dvale ikke har mulighed for at »reparere« på den skade, vi påfører dem ved at beskære. Det har de derimod i vækstsæsonen, så det er bedst at vente med med beskæringen til juli–august. Om sommeren er der desuden bedre mulighed for at vurdere virkningen, når man kan se træet med løv på.

I alle havebøger står der, at vin skal beskæres inden starten af det ny år. Men det kan ifølge vores vinekspert Michael Gundersen gøres helt hen i starten af marts, når vinterens frost er ovre. Det skulle være af mindre betydning, at vinplanten kommer til at bløde lidt. Til gengæld kan man bedre vurdere evt. skader fra vinteren, inden man beskærer.

Frugttræer kan beskæres her i vintermånederne, men den bedste sårheling får man også her ved sommerbeskæring.

Podekviste skal skæres nu

Hvis man har planer om at pode nye frugttræer med egne podekviste, så skal man skære podekvistene nu, mens træerne er i absolut dvale. Ved selv at pode, har man mulighed for at få nogle af de gamle sorter, som er udgået af planteskolernes sortiment. Selve podningen skal først ske i marts og indtil da, skal podekvistene opbevares køligt, f.eks. viklet ind i fugtigt avispapir, lagt ned i en plastpose og i køleskabet.

Planlæg køkkenhaven nu

Her i januar er der god tid til at overveje, om køkkenhaven skal være større eller mindre næste år. Hvis man indtil nu ikke har haft køkkenhave, kan man overveje at anlægge en, så man kan hente friske grønsager og krydderurter i egen have til sommer. Og ikke mindst kan man begynde at overveje, hvilke afgrøder, man vil dyrke næste år. Skal der afprøves nye grønsager, plantes frugtræer og bærbuske i foråret, anlægges gange og bede? Hvilke blomster og farver skal pryde havens bede til sommer? Skal der plantes prydtræer og -buske?

Her midt på vinteren er man også ved at få en ide om, hvad man har dyrket for meget af af grønsager, frugt og bær, og hvad der blev for lidt af. Ofte er vi ikke gode nok til at så og plante lidt, men tit. Så måske skal man også overveje, hvordan man får fordelt høsten mere ud over hele sæsonen. Det er en god ide at tegne en haveplan og begynde at skrive en slagplan ned allerede nu.

Der skal i en haveplan også tages hensyn til, at man skal overholde et vist sædskifte i køkkenhaven, så den samme planteart kun dyrkes på samme sted med nogle års mellemrum. Med et fornuftigt sædskifte får man færre problemer med skadedyr og sygdomme og også et bedre udbytte i de kommende sæsoner.

På intet tidspunkt er haven så nem at dyrke, som når man sidder og drømmer i januar. Så nyd drømmene og alle planerne for den kommende havesæson.

Frøkatalog fra Urtegartneriet

Hver uge sit frøkatalog, kan man næsten sige lige i øjeblikket. I den forgangne uge kom Urtelisten for 2004 fra det lille firma Urtegartneriet, som sælger biodynamiske frø og planter på postordre og via nettet. Sortimentet er på flere hundrede forskellige sorter og omfatter på plantesiden krydderurter, lægeplanter, duftgeranier, snapseurter, vilde stauder, potteplanter, og hvad angår frø er det krydderurter, lægeplanter, blomster, grøngødning og grønsager. Urtelisten indeholder en del arter, som man ikke finder ret mange andre steder, og slet ikke i biodynamisk kvalitet. Af nyheder kan nævnes kanelbasilikum, buskbasilikum, snitselleri og dragehoved.

Her er du: Forsiden > 2004 > Havenyt uge 3, 2004

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider