Havenyt uge 12, 2005

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I denne uge er det påske og feriedage, og i påskeferien tager vi traditionelt hul på en ny sæson – i sommerhuset, med båden og i haven.

I haven afhænger arbejdet af, hvornår påsken falder. I år er det så tidligt, at sneen kun lige er væk og nattefrosten først er ved at slippe sit tag – det ser ud til at blive plustemperaturer påsken over. Så det handler stadig mest om at planlægge, rydde op og ellers nyde alt det, der pibler frem i haven.

Måske er der et nyt drivhus, der skal sættes op, et hegn eller måske en hæk, der skal plantes i hast nu, hvor frosten endelig er af jorden. Det er allersidste chance for at nå at plante barrodede planter her i foråret.

Påskens blomster

Påskeliljerne står med knopper, men det vil vare flere uger førend haven står i gult. de når ikke at springe ud til påske i år. Måske kan man finde nogle pil, der står med gæslinger – meget tilpas til at pynte med på påskebordet. Hvis man skynder sig at tage nogle grene ind i varmen, kan de nå at blive flotte til sidst i påsken. Det gælder også forsythia.

Man kan også vælge at nyde netop de blomster, som der er derude lige nu. Vintergækkerne står stadig flotte, der er våriris, krokus i mange farver og ikke mindst masser af de smukke lyserøde påskeklokker. Påskeklokkerne hænger tit med hovedet, hvis man forsøger at plukke dem ind. Det kan lykkes, hvis man snitter stilkenden af med et skarpt barberblad/hobbykniv under vandhanen og umiddelbart herefter sætter dem i en vase med vand.

Krukker med forårsblomster

Havearbejdet i påsken kan omfatte klargøring af potter og krukker til sommerblomster. Man kan også vælge ar plante krukkerne til med forårsløg og -blomster i jorden fra sidste års dyrkning – hvis man har vinterfaste krukker, hvor jorden ikke er blevet tømt ud i efteråret. Det koster ikke alverden at købe nogle potter med minipåskeliljer til at plante i krukkerne, og de kan stå flere uger og se flotte ud, og de kan efter afblomstring plantes ud i haven. Stedmoderplanter kan klare en anelse frost, så de kan godt sættes i potter på beskyttede steder, men måske kan de endnu ikke købes her til påske.

Staudebedet

Man kan også nu begynde at skære den visne staudetop ned. Ikke mindst er det vigtigt at få de gamle stængler på vinca fjernet nu, hvor de nye skud er på vej op. Får man ikke fjernet de gamle stængler, slår de rod og danner nye planter. På den måde kan man hurtigt få dækket et areal med vinca. Men hvis det sker inde i et staudebed, er det et næsten umuligt senere at fjerne vincaen fra stauderne.

Det er endnu for tidligt at beskære roserne, da vi ikke kan vide os sikre på, at vinteren er helt slut. Vent til i april, når foråret for alvor kommer.

Forår i køkkenhaven

I påsken kan drivhuset klargøres, hvis dette ikke allerede er sket. Der er tre ting, man skal tænke på ved klargøringen: algerne skal fjernes, skadedyrene udryddes og jorden forbedres og evt. udskiftes med frisk jord. Hvis det milde vejr fortsætter, kan man, efter at drivhuset er klargjort, så et par rækker med salat, radiser, dild og spinat i drivhusjorden.

Kasser og potter skal gøres klar til forkultivering af porrer, kål, forårsløg, salat, tagetes m.m. Da der skal bruges megen såjord til dette formål, så kan man vælge at bruge jorden fra drivhuset suppleret med kompost. Det har dog den ulempe, at der kommer ukrudt op, så man skal luge. Hvis man er en helt grøn haveejer, er det en fordel at købe såjord, da der så kun kommer de planter, som man har sået, så der er ikke fare for at man lader ukrudtsplanter står i den tro, at det er de såede. Man kan også kombinere, putte egen jord i bunden og såjord uden ukrudtsfrø i øverste halvdel. De klargjorte kasser og potter dækkes med plastic, så jorden kan blive godt lun til såning sidst i marts eller først i april, afhængig af vejret.

Hvis der stadig er vinterdække på køkkenhavens bede, så skal det meste af det fjernes, så solens stråler kan ramme jorden og varme den op. Samtidig kan man fjerne visne plantedele og hive gamle kålstokke op, hvis de ikke skal have lov til at blive stående og give lækre små kålskud a la broccolibuketter eller smukke gule skyer af kålblomster.

Hvis man har aspargesbede og alligevel skal en tur til stranden en af påskedagene, er det en god ide at medbringe et par affaldssække til at hjemføre en portion tang til at dække aspargesbedet med. Det sparer rigtg meget lugearbejde sommeren igennem. Samme gode virkning både på afgrøden og ukrudtstrykket får man ved at dække jorden omkring planter af vild rucola, der forhåbentlig har overlevet den kolde vinter.

Purløgen er allerede nogle centimeter høj, så med lidt varme og sol, kan der måske nippes lidt til en æggemad sidst i påsken. En anden grønsag, som kan høstes nu er vårsalat, der står med en fin lille friskgrøn bladroset. Husk at lade et par enkelte planter stå til at tage frø af i maj. Det er en af de meget lette planter selv at høste frø af. Og i de her dage, hvor der skal købes frø, kan man godt ærgre sig over alt det frø, man ikke lige fik høstet sidste år.

En god indsats mod ukrudtet

Selvom solen skinner dejligt om dagen, så er jorden stadig kold. Hvis jorden er til at bearbejde, er det en god ide at få hakket havegange og indkørsel, for der er allerede en masse ukrudt, både noget som har overlevet vinteren, og noget som netop er spiret frem. Nogle ukrudstarter blomstrer og sætter frø meget tidligt i foråret, bl.a. almindelig fuglegræs.

Det er også nu et godt tidspunkt at gøre en indsats med at fjerne flerårigt ukrudt. Det er relativt let at få op i den fugtige jord, f.eks. i staudebedet, og stauderne er ikke kommet så langt, at de tager for meget skade. Med en god indsats i det tidlige forår, bliver problemet mindre år for år. Det er derfor en god ide især at gå efter mælkebøtter, kvikgræs og skvalderkål, som allerede nu er oppe og markere deres territorier. Brændenælder er en af de ukrudtsarter, som det er lettest at få gjort kål på i det tidlige forår, hvor rodnettet er minimalt. Skvalderkålens spæde blade kan i øvrigt fint spises som en del af en salat.

Hvis man har ukrudt i hækken – det gælder både træer, buske og flerårigt ukrudt, så er det nu, mens hækken er uden blade, at det er lettest at få det luget ud. Ind omkring roserne er det også en god ide at luge nu, inden der er nye skud på vej op. Det samme gælder under frugtbuskene, ikke mindst i hindbærbedet.

Du kan finde mere om gode metoder til at bekæmpe ukrudtet uden brug af kemi på bl.a flisearealer og gange i en række artikler i kategorien Ukrudt.

Græsplæner og mos

I det tidlige forår ser græsplæner lidt ynkelige ud. Men man skal være lidt tålmodig, og lade græsset komme i god groning, inden man gør noget som helst. Det er alt for tidligt at slå græsplænen. I mange græsplæner har mosset taget overhånd i vinterhalvåret, hvilket jo ikke er unaturligt, da vinterhalvåret er mosset hovedvækstsæon, mens den visner næsten væk, når sol og varme sætter ind, og så er det let at rive den af. Det er endnu alt for tidligt at gå i gang med mosriver osv. Græsset tager alt for meget skade, da det endnu ikke er i groning.

Beskæring af brombær og efterårshindbær

Det er nu, at man skal beskære efterårshindbær og brombær. Der er to slags hindbær – de sommerbærende og de efterårsbærende.

De sommerbærende hindbærsorter sætter nye skud fra basis i foråret, og disse skud vokser i løbet af sommeren op til 1,5–2 meters højde. Næste år sætter disse skud sidegrene med bær. Og efter høst fjernes disse afbårne grene, mens de nye får lov til at stå. Hvis man ikke har fået fjernet de gamle grene i eftersommeren, så gøres det nu. Hvis de skud, som skal give bær i år, er meget høje, bør de enten bindes op til et stativ eller de kan kortes af i 1,5 meters højde.

De efterårsbærende hindbærsorter sætter bær på et forskelligt tidspunkt, alt efter beskæringstidspunkt. Hvis man vil have flest mulige hindbær i efteråret, skal de skæres helt ned til jorden i marts, inden de begynder at vokse. De nye skud sætter bær fra august og frem til frosten ødelægger dem. Man kan også vælge at lade nogle 2. års skud stå. De vil give hindbær samtidig med de sommerbærende i juli, mens de nye skud fra foråret giver bær i efteråret.

Brombær sætter som sommerbærende hindbær først bær på andet års grene. De brombærranker, som gav bær sidste år fjernes helt nede ved jorden i marts. I år er de fleste af de afbårne ranker helt visne efter den hårde vinter. Rankerne, som voksede op sidste sommer, giver bær i år.

Det kan også være en god ide at efterse evt. espalier og opbindingsystemer til brombær og hindbær for at være sikker på, at det holder denne sæson også.

Her er du: Forsiden > 2005 > Havenyt uge 12, 2005

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider