Havenyt uge 28, 2005

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I sommerferietiden er der tid til for alvor at nyde livet i haven, både det aktive og passive, og havens grønne rum danner den smukkest tænkelige ramme, når solen skinner og det er dejligt varmt.

Netop nu er haverne meget flotte med masser af roser og lavendler, som er smukke både hver for sig, men navnlig sammen. Også lathyrus hører til sommerhaven med sin fine duft og pastelfarvede blomster. Og de gode gamle stauder som f.eks. fredløs og flere forskellige arter af klokkeblomster.

Nogle nyder bedst haven ved at være aktiv med greb, rive, hækkesaks osv. og nå alt det, man er bagud med. Andre nyder bedst havelivet med en bog i hængekøjen eller med at høste og tilberede de skønneste og mest velsagende måltider af havens mange friske grønsager og bær. Skulle der komme uventede feriegæster, kan man hurtigt stable en menu på benene med alt godt og grønt fra haven.

Hjemmedyrket er en kvalitet for sig

Friske usprøjtede grønsager fra egen have er i en klasse for sig. En kvalitet som man slet ikke kan købe. Måske kan man købe større og flottere eksemplarer, men på smagen og friskheden er købegrønsager hurtigt udkonkurreret.

Lige nu henter vi alle de nye lækre grønsager: Kartofler, majroer, gulerødder, ærter, salat, agurker, løg, spidskål. I drivhuset er der nu røde tomater, chili, masser af agurker, og de første peberfrugter, og på friland er de allerførste tomater også ved at være røde.

Fra egen have kan man få specialiteter, som man sjældent kan købe, f.eks. voksbønner, rødbladet basilikum og mange forskellige slags salat lige fra rødbladet pluksalat, hjertesalat, bataviasalat, endivie til rucola. Og hvor kan man købe grønne, røde og gule stikkelsbær, hvide ribs, voksbønner og solvarme tomater?

Bær- og syltetid

Lige nu er det hindbærtid, de første modne stikkelsbær og ribs kan plukkes, og snart er der også solbær, solstik og syltekirserbær. Det gælder om at nyde bærrene friske lige fra busken. Hindbær kan bruges friske både i lagkager og tærter, og et par håndfulde oven i en portion yoghurt om morgenen, evt. sammen med friske ferskenstykker, er rigtig sommermorgenmad. Ribs rystet med en god gang sukker til rysteribs er klassiker. Stikkelsbær, både de umodne grønne og modne røde kan koges til grød.

Hvis man ikke kan overkomme at spise bærrene, efterhånden som de modner, kan man fylde bær i fryseren og syltetøj på hylderne til den kommende vinter. Eller man kan lave dejlig hjemmelavet saft til børn eller børnebørn.

Der skal vand til køkkenhaven

Det er dejligt med sommer og masser af sol, som får specielt tomater, græskar, majs og basilikum til at udfolde sig for alvor. Men ingen af køkkenhavens planter kan undvære vand, så check jævnligt om de har vand nok. Lige nu er det specielt hindbær, som skal have meget vand for at udvikle bærrene optimalt. Stikkelsbær, ribs og solbær klarer selv at få fat i vand nok, medmindre jorden er meget tør.

Høst løgene i tide

Inden for de næste 2–3 uger, skal løgene høstes – både hvidløg, skalotte- og zittauerløg. Hvis man har sat stikløg først i april, er de første løg ved at være høstklare nu.

Alle slags løg, som skal tørres og gemmes som vinterforråd, bør tages op, når løgtoppen lægger sig ned, og løghalsen føles helt blød. Høstes løg på dette tidspunkt, holder de sig bedst. De skal ikke visne helt ned først. De lægges til tørre på et trådnet eller hænges op i mindre bundter, f.eks. i carporten. Det giver dog lidt mindre løg, og man kan til efterårsbrug godt lade dem visne mere ned og dermed få større løg. På lerjord er der dog fare for, at de sprækker i rodzonen, hvis der pludselig kommer megen regn igen efter en periode med tør jord.

Hold øje med kartoffelskimmel

I sidste halvdel af juli får vi næsten altid kartoffelskimmel. Endnu er der dog kun set de sædvanlige få og sporadiske angreb af kartoffelskimmel i maj og juni måned, men det er altid en god ide at holde øje med kartoffeltoppene.

I løbet af få dage kan kartoffelskimmel ødelægge bladene på alle kartoffelplanterne, og hvis ikke toppen fjernes, vil skimmelsporene regne ned og inficere knoldene, så de ødelægges. Det gælder dog ikke de sorter, som er restistente for knoldskimmel, f.eks. ‘Sava’. Her ødelægges toppen kun. Det er selvfølgelig ærgerligt, at kartoflernes vækst standses, og kartoflerne ikke bliver større. Men på nuværende tidspunkt er kartoflerne ved at være rimeligt store, og der er et godt udbytte under, hvis man har sat godt forspirede kartofler midt i april.

Hold derfor øje med kartoffeltoppene og fjern dem, så snart du er sikker på, at det virkelig er kartoffelskimmel. Hvis du er i tvivl, så snak med mere erfarne haveejere i nabolaget. Kartoffelskimmel kommer i næsten alle haver i et nabolag på en gang. Se mere i denne artikel om kartoffelskimmel.

Coloradobiller

Coloradobiller er noget som de fleste haveejere heldigvis aldrig opnår at se i haven. Men i de sydlige egne af Danmark kan det forekomme, og i år er der konstateret biller flere steder i Sønderjylland og på Falster og senest er der den 7. juli fundet en hel del biller ved Gudbjerg på Fyn. Coloradobiller er 1 cm store og strågule med 10 sorte længdestriber på dækvingerne. Larverne er på samme størrelse, pukkelryggede og de unge er orangegule, mens de ældre er mørkerøde, og de har sorte prikker på siderne. Coloradobiller og -larver har en enorm appetit på kartoffelplanter og kan derfor, hvis der er mange, gøre alvorlig skade. Fund af coloradobiller skal meddeles myndighederne.

Så og plant nye afgrøder

Førhen skulle der bare avles til fryser og syltekrukker. I dag er vi mere til friske grønsager så stor en del af året som muligt. Derfor skal der sås og plantes nye afgrøder i hele juli. Frem til midten af juli kan man nå at så voksbønner, grønne bønner, bladbeder, glaskål/knudekål, dild og salat. Hvis salat skal nå at danne hoved i efteråret, skal man så senest sidst i juli. Almindelig rucola kan man dog først så fra august – den går i blomst i sommervarmen.

Man kan endnu nå at plante sommerkål og grønkål ud på ledige arealer, men man bør nok udsætte udplantningen til det bliver lidt mindre varmt og gerne overskyet. Bedst chance for succes med udplantning midt i en varm sommerperiode har man, hvis planterne er i potter med et godt rodnet, og man vander flittigt i den første tid efter udplantningen.

Midt i juli er det tid at så de orientalske bladgrønsager: kinakål, pak choi og komatsuna, mizuna og Chrysanthemum coronarium, så det er en god ide nu at få købt frøene, hvis man ikke allerede har foretaget indkøbet i foråret. Ofte har butikkerne allerede sendt frøstativer med indhold tilbage til frøfirmaerne, men der er mange firmaer, som har net- og postordresalg – se Forhandlerguiden.

Smukke løgblomster i have og natur

I haverne er der lige nu smukke kuglerunde løgblomster af prydløg, især i lilla nuancer. Husløg har trods navnet intet med de andre løgarter at gøre, og deres blomster er måske, som man plejer at sige, mere sjældne end kønne, men dog meget dekorative.

Knap så stor lykke gør de spiseløg, som går i stok, dvs. i blomst. Det er især rødløg, som har den kedelige tendens. Her kan man vælge at lade dem stå og blomstre til glæde for insekterne, eller hurtigst muligt høste dem og bruge den del af løget, som endnu er sprødt og saftigt.

I juli og august er der også en række vilde løgarter, der blomstrer og sætter yngleknopper på lange stive stængler. Den flotteste af dem er skov-løg, som har helt purpurrøde blomster og yngleknopper. Den vokser på næringsrig jord, i krat og skov, i grøftekanter og på kystnære areler. Den er flot i en naturnær have, og hvis man finder et sted med et stort antal planter, kan man nok tillade sig at høste nogle af de små yngleknopper til at så hjemme i haven. Den er smuk i en buket og kan desuden tørres. På strandarealer vokser den ofte side om side med gul snerre, og det er en fantastisk farvesammensætning, som man i have og buketter kan efterligne ved at bruge f.eks. løvefod, som også er en af de dejlig stauder her først i juli.

Her er du: Forsiden > 2005 > Havenyt uge 28, 2005

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider