Løvefod

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

En sommermorgen, hvor solen er begyndt at varme, og duggen stadig hænger på bladene, er en fin ramme, hvis man vil opleve løvefod. Når lyset spiller i dugdråberne på løvefodbladene, er det som de smukkeste glinsende perler.

I naturen kan man opleve løvefod mange steder, og rundt omkring findes der flere hundrede arter af løvefod, og mange af dem ligner hinanden. Løvefod tilhører rosenfamilien sammen med roser, mange andre træagtige planter samt urter som jordbær, mjødurt, potentil, rypelyng, agermåne, bibernelle, nellikerod m.fl.

På kattepoter

De fleste arter har håndnervede blade, som virkelig ligner en kattepote. De kommer tidligt frem i foråret og står flotte sommeren igennem. Det er glimrende bunddækkeplanter, og de storbladede kan virkelig holde meget ukrudt væk. Blomsterne er små, gulgrønne og samlet i løse blomsterstande, som giver et let og graciøst udseende. Løvefod blomstrer i en lang periode fra juni til hen i august. Planterne trives i næsten al slags jord, dog ikke den helt lette sandjord. Alle arter er sunde og lette at have med at gøre

Arter af løvefod i haven

Løvefod er en meget god haveplante til flere forskellige formål, her skal kun fremhæves 3 arter.

Den mest almindelige i havesammenhænge er lodden løvefod, Alchemilla mollis. Den er vildtvoksende i Kaukasus og Karpaterne, hvor den vokser i sol til halvskygge på en lidt leret jord. Den har store, bløde, dunede blade og bliver ca. 30–40 cm høj. De gulgrønne blomster har en svag, men fin, blomsterduft.

En anden løvefod er gulgrøn løvefod, Alchemilla vulgaris (synonymt med Alchemilla xanthochlora), som på mange måder ligner Alchemilla mollis, men bladoversiden er helt glat. Den er vildtvoksende enkelte steder i Danmark, hvor den vokser som engplante, og trives derfor godt på en fugtighedsbevarende jord, men klarer sig i de fleste haver. Både Alchemilla mollis og Alchemilla vulgaris er glimrende bunddækkeplanter og kan stort set bruges til de samme formål.

Bjergløvefod adskiller sig en del fra de to andre arter, da den har meget mindre, fingrede blade med hvide aftegninger på bladranden. Bliver kun 5–10 cm høj. Dens botaniske navn er Alchemilla alpina, og den er vildtvoksende på Grønland, Færøerne og Island. I haven kan den danne et fint bunddække, men holder naturligvis ikke ukrudt så godt væk som de to storbladede. Den kan også bruges som en lille dekorativ flade f.eks. i et stenbed.

Pleje

Løvefod kræver kun lidt pleje, og kan trives mange år på det samme sted. Den kan finde på at så sig selv og kan derfor komme til at fylde for meget, men den er let at fjerne, og de selvsåede planter kan bruges andre steder i haven. Har man ikke frøplanter, kan den deles forår og eftersommer. Når den er ved at være afblomstret, kan man klippe blomsterstandene væk, og man vil så kunne opnå et nyt, men noget mindre blomsterflor.

Kommentarer

Der er 9 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Løvefod

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider