Havenyt uge 6, 2006

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kyndelmisse den 2. februar regnede man tidligere for at være vinterens midte – midt mellem november og maj. Det er da godt, at vi i dag har fundet ud af, at der er noget, der hedder forår, og at det starter med marts.

Hvis man mærker rigtig efter, så er der faktisk allerede et strejf af forår, når man om eftermiddagen kan se og mærke, at dagene bliver længere. Og skinner solen oven i købet en eftermiddag med tøvejr, så får man lyst til at finde såjord, frø og potter frem.

Fornuften siger, at det er endnu lidt for tidligt at så, selv med kunstlys, da der jo er lang tid, til der kan plantes ud. Spørgsmålet er, om fornuften vinder. Og det er i hvert fald ikke for tidligt at få købt frø af de første ting, der skal sås. Og få checket om der er potter og såjord på lager. Hvis man genbruger diverse bakker fra champignon m.m til at så i, så er det ikke for tidligt at begynde at samle sig et godt lager.

Lysten til at se grønne spirer

Selv om der ind imellem er både sne og frost, så kan lysten til at putte frø i jorden være svær at tøjle, når først man kan mærke at det for alvor går mod lysere dage.

Hvis man ikke etablerer ekstra lys til de små planter i februar, så er det for tidligt at så inde i vindueskarmen, hvis man ser fornuftigt på det. Men det er svært at lade være. Og hvorfor skulle man ikke unde sig selv den fornøjelse, det er at så et par potter og se de små spirer komme op? Man kan jo bare så flere planter først i marts, når der er lys nok til at så i vindueskarm.

Hvis man er tilfreds med at se karse spire, så giver det også grønt drys til maden. Ellers kan det anbefales at så peberfrugt og chili, da de er meget længe om at vokse til, og de kan trives inde, selv som store planter i foråret. Nogle chilisorters udviklingstid er så lang, at det kan være nødvendigt at så dem nu, hvis man skal få en god høst. Det er også tid for såning af rosmarin og jordbær.

Efter såning holdes såbakker og potter tildækket med plastfolie eller med et medfølgende plastlåg til såkasserne. Det såede anbringes et lyst sted uden direkte sol, indtil kimplanterne er kommet godt op, og ved en temperatur så tæt på den optimale spiringstemperatur som muligt.

Sommerblomster der kræver lang forkultivering

Der er også en række blomsterarter, som skal sås nu, da de har så lang en spire- eller udviklingstid, at man ellers ikke får fuldt udbytte af dem. Det gælder petunia, pelargonier, flittiglise og verbena. Verbena bonariensis kan være vanskelig at få til at spire. For at bringe den ud af spiredvalen, kan det være nødvendigt, nogle dage efter såning, at anbringe de såede frø en måneds tid ved 5° C – dvs. i køleskabet. Der er flere andre arter, som er det, man kalder kuldekimer, som har brug for samme behandling, og for disse arters vedkommende er det vigtigt at få sået i tide.

Hvis man kun skal bruge nogle få planter af hver art, er det næsten lige så billigt at købe planterne i maj i det lokale havecenter eller som postordre. Men her er der ikke helt de samme muligheder for at vælge sorter som fra frø.

Plantelys til småplanter

Hvis man for alvor satser på at så frø nu, bør man overveje at købe et par lysstofrør, så man kan supplere med lys, både i intensitet og antal timer. Planterne kan ikke bruge vores almindelige lys – det skal være såkaldt plantelys, så det er specielle lysstofrør, man skal købe. Følg med i debatten Tilskudslys til småplanterne på forum, hvor erfarne brugere af plantelys har givet deres erfaringer videre.

Såjord

Såjord skal være forholdsvis næringsfattig, da et for højt næringsindhold kan virke spirehæmmende og svide rødderne på kimplanter og småplanter, som slet ikke har brug for ret mange plantenæringstoffer de første uger. Det er derfor vigtigt at så i såjord og ikke i plantejord.

Såjord kan man købe, og den har helt klart den fordel, at den er ukrudtsfri. Man kan også blande sin egne såjord – hvis det er store frø, man sår, kan man jo bare luge.

Bakker og potter til såning

Små fine frø bredsår man i såbakker eller potter og prikler dem ud i potter, når planterne har første hold rigtige blade, evt. senere. Lidt større og store frø kan man også så i såbakker eller direkte i små potter. I potter sår man 2–3 frø i hver og fjerner de svageste planter. Man kan evt. bruge såkaldte speedlingbakker med ret små rum til at så i. De bruges i erhvervet, hvor man har faste rutiner med vanding. Da rumfanget er meget lille til hver plante, skal man virkelig være på tæerne med vandkanden, når planterne bliver større og forårssolen varmer vindueskarmen op.

Det er mere sikkert at vælge småpotter med et lidt større rumfang til prikling og såning af større frø. En god type er rodudviklerpotter – de kaldes i engelske bøger for roottrainers – de kan åbnes helt, når planten skal ud af potten igen, så rødderne er helt intakte.

Nyheder fra Urtegartneriet

Urtegartneriet er en lille familievirksomhed, som har speciale i salg af økologiske planter af krydderurter, lægeplanter og duftgeranier pr. postordre. Men de har også et meget stort sortiment af frø, og alle de frø, de fleste af de frø, de sælger er biodynamiske, resten er økologiske. Mange af dem er fra Saatgut, og ingen er af deres frø er hybrider.

I år har de en række nyheder i deres sortiment, bla. nogle nye chilisorter, vinterkarse, appelsintagetes, rød bladfennikel og rød og grøn perilla, som er en klassiske sushi krydderurt med en stærk, eksotisk parfumeret smag. Perilla kaldes også for shiso. Også en række af de gode gamle sommerblomster er nu med i sortimentet, f.eks. mølleblomst, torskemund og dusksalvie.

Mange arter og sorter af økologiske frø

Det er i det hele taget opløftende, at de økologiske frøfirmaer alle hvert år får flere arter og sorter i deres sortiment, så de, der vil have økologiske frø, nu har mange valgmuligheder. Det er kun få år siden, at der stort set kun var en sort af gulerødder i økologisk kvalitet.

I forhandlerguiden her på Havenyt.dk kan du finde de fleste frøfirmaer på det danske marked, så her kan du gå på opdagelse efter spændende sorter – og se udbuddet af økologiske sorter hos de forskellige firmaer. Her kan du også finde masser af inspiration til at prøve nye ting i haven.

Her er du: Forsiden > 2006 > Havenyt uge 6, 2006

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider