Kæmpejernurt

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Lette lilla skærme svæver i eftersommerhaven, og når solens stråler varmer skærmene op, summer bierne og henter nektar hos kæmpejernurten. Verbena bonariensis er en af efterårets fineste og mest elegante planter. Det er egentlig en staude, men hos os optræder den kun som enårig. Den stammer fra Sydamerika, hvor den er vildvoksende i Brasilien og Argentina, hvor den vokser på solrige steder i en veldrænet jord, bl.a. sammen med store græsser.

Verbena

Kæmpejernurt

Lette lilla skyer i sensommeren til glæde for insekterne. Foto: Jens Thejsen

Verbena bonariensis er en opret staude, som bliver op til godt 1 m høj. Den har fine mørkegrønne savtakkede blade, som dog ikke syner så meget, da blomsterne sidder på høje bladløse stilke. Fra august til oktober blomstrer den med lilla små blomster samlet i fine skærme. Blomsterne er fantastiske insektplanter, og både bier, sommerfugle og svirrefluer svæver omkring de fine skærme.

Formering

Kæmpejernurten overlever som regel ikke vores vinter, men i en god sommer modnes frøene, og den er så i stand til at så sig selv, og på den måde kommer jernurten næsten til at virke som en staude. Man kan om foråret købe den i enkelte planteskoler, men man kan sagtens selv lave planterne. Omkring marts måned sås de indendørs, og stilles i stuetemperatur nogle dage, derefter flyttes de til et køligt sted. Efter et par uger, skal de flyttes tilbage i stuetemperatur. Når de fine småplanter har fået sit andet sæt blade, kan de prikles i potter, som fortsat skal stå inde, men fra maj stilles de ud. Man kan plante dem på det blivende voksested, når de er begyndt at forgrene sig. De skal naturligvis plantes i fuld sol i en almindelig god havejord. Selv om det er en tørketålende plante, er det vigtigt at vande de nyudplantede småplanter, til de har fået godt fat.

Pasning

Der er stort set ikke pasning ved kæmpejernurt. Den står med sine høje stilke og vipper lidt i vinden, og har kun brug for vanding, hvis det bliver meget tørt. Den trives fint mellem andre stauder, eller mellem lette græsser.

Kæmpejernurt

Kæmpejernurt og lampepudsergræs. Foto: Jens Thejsen

Kommentarer

Der er 16 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Sommerblomster > Kæmpejernurt

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider