Havenyt uge 48, 2007

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vi er i på vej ind i december og kan se tilbage på et dejligt efterår, som har været rimeligt mildt, selv om der har været nattefrost mange gange efterhånden, og man i store dele af landet også har nået at have se haven med sne. Vi har nemlig været forskånet for egentlige frostperioder, og det betyder at efterårsporrerne stadig klarer skærene, og at man stadig kan finde roser i knop og blomst i haverne. Nattefrosten kommer og går, så det er nødvendigt at holde øje med, at eventuelle rodfrugter ude i køkkenhaven er dækket mod nattefrosten.

Der er sus i de nøgne træer og haverne virker lidt åbne, men de stedsegrønne skaber små oaser med læ og vinterlig hygge og minder os om, at julen er lige om hjørnet. Faktisk er der mindre end en måned til juleaften, og vi skal have bundet en adventskrans eller lavet en adventsdekoration inden søndag. Det er også nu, at der skal pyntes op med stedsegrønt i krukker og baljer ved husets dør. Og der skal lægges gran og kranse på familiens gravsted, hvis man har et sådant.

Stedsegrønne træer og buske i haven

Om sommeren kan man godt synes, at de stedsegrønne træer og buske er lidt kedelige, og man glemmer tit, at vi i Danmark har fem lange måneder, hvor de løvfældende træer og buske står med bare grene. De stedsegrønne hække, buske og træer giver vinterhaven struktur og læ for folk, fæ og fugle. De kan lukke af for en måske mindre pæn udsigt til nabohaver og hindre indsigt fra gader, veje og offentlige stier. Og især fuglene har brug for overnatningssteder og steder, hvor der er læ for vind og vejr i vinterhalvåret.

Haven bliver lidt mere hyggelig og indbydende i vinterhalvåret med et stedsegrønt indslag. Nåletræer kan give haven karakter, dels fordi de fleste er stedsegrønne, dels på grund af deres skulpturelle virkning. De er gode redetræer og skjulesteder for fugle. Men det er vigtigt at vælge de rigtige arter i forhold til havens størrelse, jordbund og lysforhold. Det kan f.eks. være skovfyr til sandjord, sortfyr til tør kalkholdig jord, bjergfyr, penselfyr eller canadisk hemlock til den lille have, og så er der selvfølgelig ene, lærk og taks. Fyr har som store træer også en meget flot bark.

Det hele behøver dog ikke kun at være nåletræer. Der er også buske med vinter- eller stedsegrønne blade, f.eks. laurbærkirsebær, kristtorn, vedbend, mahonie og buksbom. Og her op til jul ikke at forglemme mistelten, som er en stedsegrøn busk, men også en halvsnylter, der stjæler vand og mineraler fra det træ, den vokser på.

Man kan godt få virkelig lyst til at plante stedsegrønt i haven nu, men det må vente til april måned, når vinteren er ovre. Derimod kan man stadig plante løvfældende træer, buske og roser.

Pyntegrønt fra egen have

Hvis man i haven har stedsegrønne træer og buske, som er så store, at man nænner at klippe af dem, så har man mulighed for hente pyntegrønt fra egen have og at lave lidt anderledes dekorationer. Man kan også i løbet af december lave en ny frisk flot adventsdekoration med friskklippet grønt, når den gamle begynder at se lidt kedelig ud. Det gran og pyntegrønt, man køber, er ofte klippet uger i forvejen, mens det nyklippede fra haven er både helt frisk og dufter af mere.

Hvis man har et bredt udvalg af forskellige slags stedsegrønt, kan man lave nogle virkelig flotte dekorationer, og samtidig er der mange penge at spare på pyntegrønt. Almindelig normannsgran og andre ædelgran er dog så billige at købe, at at man ikke skal bruge plads i en villahave på grantræer for at kunne binde f.eks. en adventskrans. Det er mere lønsomt at plante kristtorn, ene, ædelcypres, taks, buksbom og arboreaformer af vedbend (ikke klatende buske), da det er disse arter, som er dekorative og samtidig meget dyre at købe op mod jul. Den eneste grund til at have f.eks. en normannsgran til at klippe af er, at man efter behov let kan hente et par nye grene.

Bind kranse til gravstedet

Det er tid til at pynte op på familiens gravsted, hvis man har et sådant at tage vare på. Selvfølgelig kan man købe en færdig krans til gravstedet, men man kan også se sig om i haven og ved hjælp af fantasien skabe nogle meget flotte kranse, som ikke ligner alle dem, man kan købe for en halvtredser i supermarkedet.

Man kan købe halmkranse for det halve, og de kan bruges i flere år til at binde nye kranse på, hvis man napper bindetråden over og hiver gran m.m. af til foråret. Og der er masser af ting at finde i haverne: Bær, stedsegrønne blade, mos, lav, smukke grene og kogler. Det kræver selvfølgelig, at man har plantet mange forskellige slags buske i haven.

De smukke snebær

Om sommeren er en snebærhæk ikke ligefrem en drømmehæk. Den sætter masser af irriterende rodskud og skal klippes flere gange i løbet af sommeren. Men her i november er det helt tilgivet, for da er den ganske flot, fyldt med hvide bær på lange tynde grene. Et par grene i en vase sammen med et par stedsegrønne grene ser flot ud nogle dage, indtil de flotte hvide bær begynder at blive mindre pæne at se på. Men så kan man jo hente et par nye.

Guld- og sølvspray indeholder problematiske stoffer

Hvis man holder sig mest muligt til naturens materialer i dekorationer til huset, så er man på den miljøvenlige gren. Bevæger man sig over til sne, glimmer, guld og sølv på sprayflaske, så viser en screening, som Informationscenteret for Miljø og Sundhed har foretaget at de populære juleeffekter blandt andet indeholder opløsningsmidler, der kan være problematiske for sundheden, og drivmidler, der kan give problemer i miljøet. Det er måske en god ide at læse mere herom i artiklen Test af julespray, inden man går i gang indendøre og sammen med børn.

Lav, mos og svampe

Hvis man har gamle træstammer eller træstubbe, dukker der her i det fugtige efterår masser af for svampe, lav og mosser op på disse steder. Og det er netop nu, at man kan nyde disse ude i haven. Men man skal have øje for dem, for nogle af dem er meget små. De er allerflottest i regnvejr og med rim på. Det giver lyst til at lade flere gamle træer ligge og formulde rundt om i haven over de næste årtier i stedet for bare at save det hele til brænde.

Drivning af hyacinther og tarzetter

Hvis man synes at det er lidt for tidligt at starte julen, så kan man i stedet for drive løgblomster frem. Man kan købe potter med hyacinther og juletarzettet i knop, som springer ud på få dage, men man kan også selv sætte forårsløg til drivning. Det er også en gammel smuk tradition at sætte hyacinter til drivning på hyacintglas.

Netop nu er der mulighed for at købe billige forårsløg, da løgene for længst burde have været lagt ude i blomsterbedene. Hvis man ikke vil drive dem, kan man i stedet for plante dem i krukker i drivhuset, hvor de stadig vil kunne nå at danne et godt rodnet og komme med tidligere blomstring end ude i haven.

Kejserbusken blomstrer allerede

Kejserbusken, Virburnum × bodnantense, kan man i år se i blomst allerede nu. Den blomstrer afhængig af vejret fra november og helt frem til marts, men går lidt i stå i frostperioder. Busken kan blive 2–3 meter høj, og en busk i den størrelse fyldt med hvide blomster på den her årstid får de forbipasserende til at kigge en ekstra gang.

Jordtemperaturen er stadig høj

Jordtemperaturen er faldende, men stadig høj. Her ved indgangen til uge 48 er den 5–7° C, men et par nætter med frost vil få den til at falde til 4–5° C. Men stadig lun nok til at plante løvfældende træer, buske og roser. Og man kan også stadig på de milde dage arbejde med jorden uden at få alt for kolde fingre.

Hold rodfrugter og bladselleri dækket

Hvis man har valgt at lade resten af rodfrugterne sidde i jorden, skal man løbende holde øje med, at de ikke vinterhårdføre er dækket mod frost. Ikke mindst de, der stikker op af jorden, skal dækkes selvom der endnu kun er tale om frost om natten. Det er især majroer, kålroer, knudekål og knoldselleri. De rodfrugter som har hele roden i jorden, f.eks. persillerødder og gulerødder tager ikke skade af lidt nattefrost, så længe jorden er lun. Men man kan jo lige så godt være på forkant og få dækket dem nu.

I de fleste haver er der masser af blade, som kan rives sammen og bruges til at dække rodfrugterne med. For at holde på bladene er det nødvendigt at dække med f.eks. et lag fiberdug eller lignende. Her er det fint nok at genbruge gamle stykker fiberdug, selv om de ikke er snavsede og måske også lidt hullede. Bladene og især fiberdugen dæmper også vinden og virker isolerende, så man kan hente rodfrugter selv i frostperioder.

Bladselleri tåler ikke ret megen nattefrost. Her er det nødvendigt at opsætte vækstbuer med minimum et lag fiberdug over, hvis man vil forlænge sæsonen med friske sprøde stængler til salatskålen eller i maden.

Porrerust i en tredjedel af køkkenhaverne

Afstemningen om udbredelsen af porrerust viste, at 33% ikke dyrker porrer i haven, 45% har ikke porrer angrebet af porrerust, mens 8% har lidt porrerust, og 15% har en del eller meget porrerust.

Her er du: Forsiden > 2007 > Havenyt uge 48, 2007

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider