Havenyt uge 50, 2008

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Dagene er korte, og mørke, hvis solen slet ikke titter frem i de få lyse timer. Men vi glemmer det næsten her midt i juleræs med gavekøb og lange sedler over indkøb til julen. Vi haster af sted for at nå at købe familiens juletræ og lidt pyntegrønt, hvis vi ikke selv har det i haven. Der er mange penge at spare, hvis man kan hente eget pyntegrønt eller kender en haveejer, som har store velvoksne stedsegrønne, som alligevel skal skæres lidt eller meget tilbage.

Det er en god ide midt i juletravlheden de næste 14 dage at få tid til en tur i haven eller en gåtur i den smukke vinterskov – ikke mindst hvis vejret arter sig fra sin pænere side. Det giver ny energi til mere juletravlhed.

Have med oplevelser i december

Ude i haven kan man glæde sig over kristtornbuske eller træer med flotte røde bær – hvis altså ikke fuglene lige har nået at rydde dem, inden de skal nydes eller måske med i julepyntningen. Men det er ikke kun alle de stedsegrønne, der er flotte lige nu.

Hvis man har plantet de rigtige arter, er der blomstrende buske derude. Jo mildere et sted man bor, jo større chance er der for at have blomstrende buske i december. De to klassikere er vinterjasmin med de gule små blomster på lange, tynde grene, og kejserbusken med de lyserøde blomster. De er begge hårdføre. I milde egne af landet kan man desuden se frodige buske med store gule blomsterstande – det er en Mahoniakrydsning, og flotte lilla blomster – det er en hebe. De står midt i deres bedste blomstringstid. I krydderurtebedet eller i drivhuset blomstrer måske en rosmarin med yndige små læbeblomster, men de blomstrer først, når de er et par år gamle.

I blomsterbedet er juleroserne på vej op, der er primula, som allerede blomstrer, og ser man godt efter kan man finde spidse vintergækknopper i den typiske grågrønne farve på vej op af jorden. Det hele går måske lidt langsommere de kommende dage, for det ser ud til at vi skal have nattefrost igen fra natten til onsdag og nogle dage frem. Natten til lørdag måske endda under 5° frost nogle steder. Kun Bornholm ser ud til næsten at slippe for nattefrost.

Juleroserne står med store knopper ude i haven

Juleroser er dejlige, og vi opfatter den som en juleblomst, selv om de først blomstrer senere ude i haven.

Normalt ser man ude i haven ikke noget til den hvide julerose, Helleborus Niger, førend tidligst i februar, og normalt kan man ikke engang drive den frem i blomst til jul. Men de sidste par år har de hvide knopper tittet op gennem det brune bladdække midt i december. Hvis man har mange, kan man overveje at grave en blok op til drivning. Ellers kan man købe en i blomst og plante den ud i haven bagefter.

I normale år kommer den lyserøde julerose, Helleborus orientalis frem med sine knopper i december eller januar/februar, alt efter vinterens mildhed. Det er den tidligste art. I år er knopperne også på vej op gennem de visne blade, der dækker jorden. Hvis man graver en blok op nu, kan den drives i blomst til nytår. Måske endda til jul. Den mister ved drivning indenfor det meste af den lyserøde farve. Men det er vigtigt at de drives med forsigtighed, dvs. langsomt vænnes til indeklima og varme.

Brug frostsikre krukker til julepyntningen

Julen rykker nærmere, og på terrasser, ved indgangsdøren og i gårdhaver er det flot at pynte krukker med gran og andet pyntegrønt. Bøgegrene med vissent løv, visne hortensiablomster, grene med røde bær og japanske lygter er flotte at stikke ned mellem alt det grønne. Men det er vigtigt kun at bruge de krukker, som er frostsikre. Alle andre krukker skal tømmes og sættes indendøre, inden jorden i dem fryser, så krukkerne måske sprænges, når jorden udvider sig.

Har man store stedsegrønnne træer og buske, som man kan skære store grene af, kan de i større blomsterkummer og -kasser stikkes ned, så det kommer til at se ud som om, de er beplantet med stedsegrønne buske. Det ser ikke kun flot ud, men fuglene bruger også sådanne steder til at sidde i læ, når det blæser.

Økologiske juletræer

Det er de færreste, som er selvforsynende med julens grantræ, og der sælges da også grantræer på stort set ethvert gadehjørne, og der er masser af små og store plantager, hvor man kan få lov til at udsøge sig familiens juletræ og selv fælde det.

Hvis man vil være sikker på, at juletræet er økologisk dyrket, så er det ikke noget problem som sådant. Kun at finde et så tæt på, at man ikke ender med al for megen uøkologisk bilkørsel for at få et økologisk grantræ. Det er derfor en god ide at se indenfor på Økowebs liste over forhandlere af økologiske juletræer og udse sig det sted, som er nærmest. Mange af stederne kan man samtidig købe økologiske fødevarer i stedets gårdbutik. Der er også muligt at bestille juletræer flere steder og få det leveret til døren – i hvert fald i visse områder af landet. Man kan også få leveret et økologisk juletræ til døren i de tættere befolkede områder.

Fuglene kan stadig finde masser af føde i haven

Fuglene kan stadig finde masser af føde i haven i form af insekter, orm, frugt og frø. Hvis man ikke allerede er begyndt at fodre, kan det være en god ide at vente, til det bliver virkelig vinter. På den måde får man ryddet op i modne frø, snegle, larver, halvrådne æbler osv. Det er selvfølgelig en forudsætning, at man ikke har ryddet haven for alle disse fødeemner.

Det er en god ide at have foderbræt og foderautomat samt foder klar til den dag, hvor frost og kulde for alvor sætter ind. Man kan selvfølgelig godt begynde at fodre nu, hvis man gerne vil have oplevelsen af fuglene på foderbrættet tæt ved vinduet. Men det er mest for vores egen skyld.

Julegaver som giver mere dyreliv i haven

Hvis man er glad for havens mange dyr og mangler julegaveideer, så er det måske en god ide at tænke på fuglekasser, gode fodringsautomater, fuglebad osv. Man kan også overveje redekasser til flagermus og overvintringskasser til bier og andre insekter. Eller måske en bog om havens dyr, fugle og insekter. Man kan finde forhandlere af udstyr til havens dyr i vores forhandlerguide

Er georgineknoldene kommet i sikkerhed?

Når de frostfølsomme knoldplanter som georginer, knoldbegonier, kanna, haveranunkel, tigerblomst, gladiolus og Acidanthera bicolor først er visnet ned, er det let at glemme knoldene i jorden. Hvis de er gået i glemmebogen, er det en god ide at få dem taget op nu, inden frosten pludselig en dag når ned i jorden og ødelægger dem.

Frostfri overvintring kræver selvfølgelig, at man har et frostfrit sted at opbevare knoldene, indtil de kan komme i jorden igen i april. Ellers må man bare lade stå til og købe nye næste år. De sidste to vintre oplevede flere dog, at glemte georginer overlevede og skød op igen i foråret. Men det er ren lotterispil, selv med lidt vinterdække. Måske er man så heldig at kende nogen med en frostfri kælder, hvor de kan få lov til at stå i et mørkt hjørne – man kan jo så måske forære halvdelen af knoldene væk som tak for vinteropbevaring. Som regel er der mange flere og større knolde ved optagningen, end der blev lagt i foråret.

Knoldene tørres helt, inden de lægges i meget lidt fugtigt sand eller spaghnum i et enkelt lag. Selv om de skal opbevars tørt, må knoldene ikke tørre ud. De opbevares køligt under 10° C, bedst ved ca. 6–8° C.

Georginer (dahlia) er der erfaring for, at man i stedet for at bruge sand/spagnum med held kan opbevare knoldene i åbne plastposer, som sikrer mod udtørring. Når man graver dahlia op, skal der efterlades 10–15 cm stilk. Ikke alle dahliaknolde overlever vinteropbevaringen. Det er en balancegang mellem en tilpas tør opbevaring, og at knoldene tørrer helt ud.

Havebøger som julegave

Havebøger er der også i 2008 kommet mange af. Du kan danne dig et hurtigt overblik over mange af de havebøger, som er udgivet i 2008, ved læse artiklen Nye havebøger i 2007, hvor der er link til forlagets omtale af den enkelte bog. Du kan også gå en tur i boghandlen og gennemse dem og finde ud af, hvilke der evt. fortjener at komme med på ønskesedlen eller blive til en god julegave til en haveinteresseret ven.

Her er du: Forsiden > 2008 > Havenyt uge 50, 2008

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider