Havenyt uge 49, 2009

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Julemåneden er over os med lys i adventskransen, kalenderlys, pakkekalendere, ønskelister, julefrokoster osv. Her i december er vi mere til hygge end hårdt arbejde – når vi lige ser bort fra, at julen faktisk er hårdt arbejde med alt det, vi planlægger at nå at lave, deltage i og spise.

Haven kan heldigvis næsten passe sig selv i december, men det kan være dejligt at gå en tur i haven her i december væk fra alt juleræset, og bare rive lidt blade sammen, rydde op eller udvælge grønsager til aftensmaden.

Havens farver er efterhånden noget afblegede, men man kan jo her i julemåneden supplere med lidt pynt til havens krukker. Noget af det kan man finde i sin egen have, og ellers er det tilladt at hente lidt i skoven.

Hyben

I haven lyser de orange hyben op på mørke og våde dage. Hyben er fine til at tage ind til dekorationer – hvis man nænner det. Foto: Karna Maj

Risiko for mere nattefrost

November var på vej til at blive den første november måned uden frost nogensinde. Men mange steder nåede man lige at få en gang nattefrost indenfor novembers sidste nætter. Nu er vi i december, og der er risiko for flere frostnætter her først på ugen. Derfor er der grund til at overveje, om der stadig er sarte planter og frostfølsomme afgrøder, der skal dækkes eller ind, og om det lokalt bliver mere end 3–4 graders frost, så æblekasserne skal beskyttes eller flyttes indenfor.

Pyntegrønt fra egen have

Hvis man i haven har stedsegrønne træer og buske, som er så store, at man nænner at klippe af dem, så har man mulighed for hente pyntegrønt fra egen have og at lave lidt anderledes dekorationer. Man kan også i løbet af december lave en ny frisk flot adventsdekoration med friskklippet grønt, når den gamle begynder at se lidt kedelig ud. Det gran og pyntegrønt, man køber, er ofte klippet uger i forvejen, mens det nyklippede fra haven er både helt frisk og dufter af mere.

Hvis man har et bredt udvalg af forskellige slags stedsegrønt, kan man lave nogle virkelig flotte dekorationer, og samtidig er der mange penge at spare på pyntegrønt. Almindelig normannsgran og andre ædelgran er dog så billige at købe, at at man ikke skal bruge plads i en villahave på grantræer for at kunne binde f.eks. en adventskrans. Det er mere lønsomt at plante kristtorn, ene, ædelcypres, taks, buksbom og arboreaformer af vedbend (ikke klatende buske), da det er disse arter, som er dekorative og samtidig meget dyre at købe op mod jul. Den eneste grund til at have f.eks. en normannsgran til at klippe af er, at man efter behov let kan hente et par nye grene.

I mange haver er der også masser af bær, frøstande og visne blomster, som kan bruges i dekorationer. F.eks. de afblegede blomster på hortensia, som kan have alle nuancer fra rødligt til hvidgrøn, og judaspenges pergamentagtige frøstande med sorte frø.

Det er en god ide at holde sig til det naturlige pynt og undgå de miljømæssigt problematiske guld- og sølvspray. Ønsker man at bruge dem, så spray udenfor og uden børn i nærheden.

Lilla frøstande

De fleste frøstande er grå og brune nu, men enkelte springer i øjnene som de her med rødlilla spidser. Det er Verbena bonariensis, som har sent modnende frø. Foto: Karna Maj

Det er tilladt at samle kogler, mos og lav i skoven

Mange af os samler måske lidt kogler, grene og mos i skoven her op mod jul og tager det med hjem med lidt dårlig samvittighed. Hvis man kender reglerne, kan man samle det meste med god samvittighed. Det er vigtig at vide, om man befinder sig i en statsskov, hvor man må samle i hele skoven, eller i en privat skov, hvor man kun må samle, hvad man kan nå fra veje og stier.

Man må kun samle til eget brug og i en begrænset mængde, som på Skov- og Naturstyrelsens side nærmere defineres som »ca. en bæreposefuld af hver (mos, lav, kogler)«. Det er også tilladt at samle grene, kviste og løv. Og tilladt at klippe grene af væltede træer – det gælder dog ikke i områder, hvor der høstes pyntegrønt. Læs reglerne for at samle i skoven.

Men selvom man godt må samle, så sørg for at gøre det så hensynsfuldt som muligt overfor naturen.

mos i skoven

Der er masser af smukt grønt mos ude i skoven, men det kan ikke undgås at man forstyrrer naturen, hvis man tager noget med hjem. Foto: Karna Maj

Man kan samle gran til jul i statsskovene

I statsskovene er der i november og december mulighed for at samle gran i særlige områder, hvor der er fældet nåletræer. Områderne, hvoraf de fleste er i Nordsjælland, findes man på listen Samle gran til jul, som løbende opdateres.

Bind selv kranse til gravstedet

Det er tid til at pynte op på familiens gravsted, hvis man har et sådant at tage vare på. Selvfølgelig kan man købe en færdig krans til gravstedet, men man kan også se sig om i haven og ved hjælp af fantasien skabe nogle meget flotte kranse, som ikke ligner alle dem, man kan købe for en halvtredser i supermarkedet.

Man kan købe halmkranse for det halve, og de kan bruges i flere år til at binde nye kranse på, hvis man napper bindetråden over og hiver gran m.m. af til foråret. Og der er masser af ting at finde i haverne: Bær, stedsegrønne blade, mos, lav, smukke grene og kogler. Det kræver selvfølgelig, at man har plantet mange forskellige slags buske i haven.

Smukke hvide snebær til dekorationer

Om sommeren er en snebærhæk ikke ligefrem en drømmehæk. Den sætter masser af irriterende rodskud og skal klippes flere gange i løbet af sommeren. Men her i november er det helt tilgivet, for da er den ganske flot, fyldt med hvide bær på lange tynde grene. Et par grene i en vase sammen med et par stedsegrønne grene ser flot ud nogle dage, indtil de flotte hvide bær begynder at blive mindre pæne at se på. Men så kan man jo hente et par nye.

Lav, mos og svampe

Hvis man har gamle træstammer eller træstubbe, dukker der her i det fugtige efterår masser af for svampe, lav og mosser op på disse steder. Og det er netop nu, at man kan nyde disse ude i haven. Men man skal have øje for dem, for nogle af dem er meget små. De er allerflottest i regnvejr og med rim på. Det giver lyst til at lade flere gamle træer ligge og formulde rundt om i haven over de næste årtier i stedet for bare at save det hele til brænde.

Æbler

Regnen får æbletræets stammer og et sidste par Ingrid Marie æbler til at glinse af væde. Foto: Karna Maj

Beskyt stammen mod mus, harer og rådyr

Både harer og mus kan finde på at gnave af træernes bark. Ikke mindst de mindre frugttræer er udsatte. Det er derfor en god ide at beskytte stammerne på det nederste stykke, hvis gnav på træer og buske er et problem i nabolaget. Der kan købes forskellige løsninger i planteskolerne, og ellers kan selv finde kreative løsninger. Der skulle også være en vis virkning i at smøre stammerne med hjortetakolie.

Hvis man har et godt lag jorddække på jorden under frugttræerne, er det en god ide at fjerne det fra området omkring stammen i vinterperioden. Der er jo ingen grund til at stille dejligt opholdsted med fuld forplejning til rådighed for musene.

Rådyrene forgriber sig på både frugttræer, kål og andre grønne afgrøder i haverne. I Den Økologiske Have. har de fundet på at hænge uldtotter på træernes grene for at holde rådyr og harer på afstand. Det virker i Den Økologiske Have, hvor de har brugt metoden i årevis, men ikke alle har held med metoden i deres have. Uldtotterne skal udskiftes med mellemrum for at virke.

Også i resten af haven kan rådyrene finde på at fouragere. De spiser det, de bedst kan lide af udbuddet. Jordbærblade, rødbedeblade, bladbeder og palmekål er bare nogle af deres vinterfavoritspiser. Hvis man vil være sikker på at have sine grønkål i fred, kan man blive nødt til at overdække dem med jordbærnet eller lignende.

Lys i haven – men med måde

Der er ikke noget at sige til, at der rundt om i haverne i den kommende måned dukker lidt lyskæder op på træer og buske i nærheden af husets indgang. Vi har brug for at skabe hygge midt i alt det brune, indtil lyset igen vender. Men vi kan gøre det med mådehold, og lidt lys i en busk eller træ kan være mere hyggeskabende end oceaner af lys. Og så er der rigtig stor forskel på, hvor meget energi de forskelige typer af lyskæder bruger. Køb diodelyskæde og se efter, hvor mange watt den bruger.

Af hensyn til miljøet – og elregningen – bør det være en selvfølge, at vi slukker for al den udendørs belysning om natten og om dagen i de trods alt lyse timer og dermed sparer på energien. Et tænd og sluk-ur har man måske allerede, eller det koster en god 50’er at købe et.

Netop i år med et klimatopmøde her i december er vi som danskere nødt til at tænke ekstra meget over vores energiforbrug. Vi har hele verdens mediebevågenhed i de næste uger. Det er jo unægtelig dobbeltmoral, hvis vi ikke selv gør noget for at begrænse CO2-udslippet.

Der er også en anden ting, som man bør overveje. En enkelt lyskæde vil næsten alle naboer også kunne nyde, men der er sikkert mange naboer, som vil betakke sig for et lyshav. Mange vil hellere kunne gå ud og se op på nattehimlens stjerner en mørk decemberaften – end se på et illumineret nabohus og oplyste nisser i toppen af naboens flagstang.

Juleroser i december

Juleroser og påskeklokker er tidligt på den i år. Fjerner man lidt blade inde omkring stænglerne, kan man se, at knopperne allerede er oven jorden. Men de vil normalt ikke nå at blomstre på friland til jul.

En enkelt lille knop titter frem mellem de visne brune blade. Fjerner man bladene finder man flere knopper på denne tidlige Helleborus orientalis. Foto: Karna Maj

Hvis man har mange planter, kan man overveje at grave en blok op og drive den. Men det kræver et køligt rum, da den ellers bliver for ranglet. Hvis man ikke har juleroser, eller ikke nænner at grave dem op til drivning, kan man her i december købe fremdrevne eksemplarer – som også har et lille CO2 udslip på samvittigheden. Hvis man skal have glæde af dem, skal de placeres udenfor i en krukke eller i et køligt vindue. Juleroserne kan plantes ud i haven, når de er afblomstrede, men afhærd dem gradvis først.

Drivning af hyacinther og tarzetter

Hvis man synes, at det er lidt for tidligt at starte julen, så kan man i stedet for drive løgblomster frem. Man kan købe potter med hyacinther og juletarzettet i knop, som springer ud på få dage, men man kan også selv sætte forårsløg til drivning. Det er også en gammel smuk tradition at sætte hyacinter til drivning på hyacintglas.

Netop nu er der mulighed for at købe billige forårsløg, da løgene for længst burde have været lagt ude i blomsterbedene. Hvis man ikke vil drive dem, kan man i stedet for plante dem i krukker i drivhuset, hvor de stadig vil kunne nå at danne et godt rodnet og komme med tidligere blomstring end ude i haven.

Her er du: Forsiden > 2009 > Havenyt uge 49, 2009

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider