Havenyt uge 3, 2012

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Forårsblomsterne pibler frem i haverne i den milde vinter. Halvdelen af vinteren er nu gået, og i følge DMI har temperaturen i gennemsnit været på 4,3° C – det er 3° over klimanormalen for første halvdel af en dansk vinter. Set i den sammenhæng giver det mening, at rabarberknopperne står røde og er ved at vise det første lille blad frem.

Det lune vejr har også fået små, runde, gule erantisknopper til at poppe op af jorden, og de venter bare på en dag, hvor solen er særlig gavmild, inden de springer ud.

Erantis gravet op

Hvis man graver nogle erantisknolde op og sætter ind til drivning i en potte, springer de hurtigt ud. De første dage sættes de i en kølig vindueskarm, indtil knopperne er store og gule, og først da sættes potten ind i et varmt rum. Foto: Karna Maj

Vintergækker er ikke så gode at tage ind, da de hurtigt strækker hals og bliver alt for lange til at være rigtig pæne. Men det er svært at lade være. Vintergækker bør man i stedet for plante de steder, hvor man kan nyde synet inde fra husets vinduer, eller langs indgangen til huset, hvor man tit kommer forbi. Man kan drive en lang række forårsblomster nu.

Måske vinterdage sidst på ugen

Måske kommer der koldere vejr fra weekenden, og det sætter forårsblomsternes udvikling i stå – men de kan fint klare både frost og sne. Men inden kan det være en god ide at grave lidt forårsbebudere op og potte dem, så der kan blive forår inde i stuen. Juleroser er også en mulighed, hvis man har mange og nænner det.

Hvis vejret slår om til frost i længere tid, så husk at tage en portion rodfrugter og nogle porrer op, inden frosten binder jorden. Rosenkål og grønkål kan godt høstes i frostvejr. En stor buket persille pynter i køkkenvinduet og sikrer forsyningen en uges tid. Husk også at få gravet potter med overvintrende planter i drivhuset ned i jorden, hvis det bliver alvor med vinteren.

Nyt i haven skal planlægges

Det tiltagende lys begynder at sætte gang i tankerne omkring haven, ikke mindst på dejlige solskinsdage. Hvad skal der dyrkes i år, skal der laves gennemgribende forandringer, købes nyt drivhus eller måske drivbænke, lægges fliser, laves ny terrasse, plantes træer, buske, hæk, anlægges en køkkenhave osv.

Det er nu,der skal slås streger til en ny have, måske med hjælp af en havearkitekt. Hvis man ikke selv har forstand på plantevalg til den ny have, kan det være en god ide at få tegnet en haveplan med plantelister til at købe ind efter. Det sparer penge på sigt. Og så er det måske bedre at plante lidt færre planter i stedet for fra start, hvis man har et begrænset budget. Og netop nu er det til at få fat i en havearkitekt – der kommer mere tryk på, når det bliver forår.

Pineberry White Dream

En af nyhederne på Fagmessen for De Danske Havecentre var disse jordbærplanter: Pineberry White Dream. De er ikke kun hvide, men skulle have en eftersmag af ananas – deraf navnet. Planteskolerne har mulighed for at bestille og sælge dem her i foråret. Foto: Karna Maj

Væk med krisestemning og frem med haveglæden

Der er gået selvsving i krisestemningen – mange er slet ikke i krise, og hvis man er, så er haven et godt sted at komme i godt humør. Haveglæden kan ingen tage fra os, så lad os gå lidt amok her og blive i godt humør. Det er nok bare at dyrke sin have for at komme i godt humør, men lidt nye frø, nye sorter, nye planter og nyanlæg er med til at gøre det lidt sjovere at dyrke haven. Men det meste kan du jo selv lave, hvis du går i gang.

Spar ved at dyrke egne grønsager

Hvis man vil spare, så gør det på den sjove måde – omlæg et stykke af haven til nyttehave og dyrk nogle sunde grønsager. Det giver mad på middagsbordet, og du kan spare fitnesscentret i sommerhalvåret. Du skal dog ikke regne med den store timeløn – noget af lønnen er glæden ved at spise grønsager, frugt og bær, som man selv har dyrket.

I artiklen Hvilke grønsager skal jeg vælge at dyrke? kan du finde inspiration til at overveje, hvad du kunne dyrke i et stykke køkkenhave. Det er bare at gå i gang – her på Havenyt.dk kan du finde opskriften på at dyrke det meste – se under Køkkenhaven og Dyrkningsmetoder.

Drivning af juleroser fra haven

Den tidlige julerose, Helleborus orientalis har stadig de store grønne blade fra sidste år, og er derfor let at få øje på. Der er masser af knopper på vej op. Hvis man er så heldig at have så mange, at man nænner at grave en blok op, kan man drive julerosen i blomst indenfor i løbet af 1–2 uger, så man kan få lidt forår ind i stuen.

Planten placeres i en stor potte. Normalt tager man den først ind i et køligt rum for at vænne den gradvis til varmen. Hvis det er lidt lunt udenfor, og den allerede har ret store knopper, kan man stille den direkte ind i et rum i et lyst vindue ved 15–17° C. Efter 1–2 uger er de nye stængler med blade og blomster 12–15 cm høje, og de første blomster springer ud.

Når man graver planten op, er de store grønne blade måske friskgrønne endnu. De kan bindes sammen under drivningen og skæres af, inden planten med de nye stængler med blomster tages ind i stuen. Bladene kan sættes i en vase – de er utroligt dekorative i sig selv.

Beskæring af løvfældende hække i vintertiden

Har man en hæk, som er alt for bred eller høj, er det her i vintertiden, den skal skæres tilbage, da man herved tvinger planterne til at danne flest mulige vanris (stammeskud), så den bliver tæt. Det er en god ide kun at skære en af siderne eller toppen tilbage ad gangen og så tage en ny side, når den første efter et par år er vokset godt til og er blevet tæt. På billedet kan du se en beskæring af den ene side, mens enden på hækken og toppen ikke er beskåret, men står med sit brune løv. Man skal selvfølgelig ved samme lejlighed fjerne døde grene i hækken. Husk kun at beskære, når det er lunt eller let frost. Hvis vi får ned omkring -5° C om natten, skal man undlade at beskære og fælde træer.

Beskæring af bøgehæk

Bøgehækken er blevet beskåret på den ene side ud mod gangen. Fra Kongens Have. Foto: Karna Maj

Sundhed fra haven

Mens vi venter på foråret, så gælder det om at holde lægen fra døren nu, hvor det er højsæson for forkølelse, ondt i halsen og influenza.

Hvis man vil have et godt immunforsvar, er det en god ide at spise masser af grønsager, bær og frugt. Et æble om dagen er ikke nok. Lige nu er det højsæson for at spise de mange lækre rodfrugter og grønkål og rosenkål, som både er meget vitaminrige og har et højt indhold af antioxidanter. Har man haven fuld, er det bare at gå i gang med alt det sunde – ellers må man købe alle de dejlige danske vintergrønsager.

Men det er ikke nok at undgå at blive syg. Når man har have, er man vant til at være fysisk aktiv stort set hele året. Der er ikke megen havearbejde og dermed motion at hente i haven lige nu. Det er derfor en god ide at få god daglig motion på anden måde. Foråret kommer altid pludselig, så der er sjældent tid til genoptræning, vi skal være fit for fight fra dag 1 for at undgå skader. Det giver alt for mange skader at gå direkte fra sofahjørnet og til forårsklargøring af haven.

Kål er sunde

Et par bede med grønkål, palmekål og rosenkål er den rene sundhed. Og de vokser stadig her i den milde vinter. Foto: Karna Maj

Bestil frø i god tid

En god beskæftigelser her i januar, hvor man ikke kan lave så meget ude i haven, er at studere udvalget af frø på frøfirmaernes hjemmesider. Det kan man bruge dage og aftener på. Det er dejligt at drømme om alle de dejlige, flotte og sjove sommerblomster, stauder, krydderurter og grønsager, man kan dyrke fra frø. Senere kan man jo indskrænke sortimentet lidt, inden man går over til at bestille.

Det er i øvrigt en god ide at bestille frø i januar og februar. Fra sidst i februar kan der let være flere ugers leveringstid, så man får sået de tidlige ting for sent. Der er faktisk kun 3–4 uger, til man kan begynde at så chili. Ved meget tidlig såning er det nødvendigt at bruge vækstlys, men fra midt til sidst i februar kan der sås chili uden lystilskud.

Find frøfirmaer i forhandlerguiden

Frøposer fra Albertines

Frøposer kan man bare blive i godt humør af. Foto: Karna Maj

Dansk Primulaklub tilbyder frø af 50 primulasorter

Dansk Primula Klub udsender hvert år en liste med spændende frø til dens medlemmer, og efter at medlemmerne har haft lejlighed til at købe frø fra dette års frøliste, indbyder klubben nu vores brugere her på Havenyt.dk til at købe frø fra denne liste. Listen indeholder ca. 50 forskellige spændende Primulaarter, – sorter og -hybrider, samt rigtig mange andre arter.

Det er ikke svært at få et godt resultat ud af at så Primula, så det gælder om at komme i gang her i vinterens løb.

Dansk Primula Klubs hjemmeside kan du se frølisten over de frø der er til salg, samt billeder af en del af de mange primula, der er på frølisten. Yderligere er der en uddybende artikel om såning.

Mail din frøbestilling til knud.moller@fasttvnet.dk – læs mere om bestilling på hjemmesiden.

Sieboldprimula

Primula sieboldii i en fin lyselilla nuance. Foto: Dansk Primulaklub

Bestil Ugens Havenyt som nyhedsbrev

Nyhedsbrevet er ikke kun et link og en kort omtale af indholdet i Ugens Havenyt.I nyhedsbrevet får du samtidig en oversigt over de nye artikler og svar, som er kommet på havenyt i den forgangne uge. Det samme gælder nye arrangementer, og der er en oversigt over aktuelle arrangementer i den kommende uge. Det kan desuden være en nyhed, som vi vurderer er af særlig interesse for modtagerne af nyhedsbrevet.

Hvis du ønsker fremover at modtage nyhedsbrevet, kan du tilmelde dig her.

Måske har du også lyst til at anbefale nyhedsbrevet til dine venner – det er let med linket »Del på Facebook« finder du ovenfor i højre side lige ud for artikeloverskriften. Der er desuden et Tweet link.

Billeder fra Havecentrenes Fagmesse

Havecentrene er i fuld gang med at indkøbe spændende nye varer til det bliver forår. I sidste uge viste producenter og engrosforhandlerne de nye muligheder for ejere og ansatte i danske havecentre og planterskoler. I denne Uges Havenyt er der billeder af nogle af nyhederne på Fagmessen – måske får du mulighed for at købe dem i dit havecenter eller en af de mange netbutikker.

Magnolie i januar

Ingen havemesser uden fremdrevne planter – heller ikke i januar. Og denne magnolie er da ikke til at stå for. Foto: Karna Maj

Her er du: Forsiden > 2012 > Havenyt uge 3, 2012

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider