Havenyt uge 11, 2013

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Der er næppe ret mange, som jubler over vinter her midt i marts med stivfrossen jord og mange steder snedækkede haver. Måske skal vi juble over snedækket, for planterne klarer sig bedre under sne end på bar jord med den skiftevis tø midt på dagen og frost resten af døgnet.

Forårsblomsterne titter op gennem sneen, nogle stående, andre har lagt sig ned i kulden. Normalt rejser de sig bare op igen, men mange dage med skiftende frost og tø, kan godt give dem et lidt brugt look.

krorkus i sne

Orange krokus i vinterkulde og sne midt i marts. De er næsten selvlysende i den sene eftermiddagssol. Foto: Karna Maj

Lige nu er der kun forår i vindueskarmen med små tomat- og chiliplanter og bakker og spirebakker med masser af fremspirende planter. Heldigvis ser det ud til, at vi får solen at se mange af de kolde dage, så de små planter kan så lys nok.

Der er nu ca en måned til de middeltidlige og sene kartoffelsorte skal i jorden, så derfor skal de senest nu sættes til forspiring i flade kasser i et til halvandet lag, så spirerne bliver tykke og korte.

I køkkenhaven hjælper det ikke meget på opvarmningen af jorden at man nåede at dække bedet til de tidlige kartofler med klar plast. Selvfølgelig er den på plads og vil gøre gavn på et tidspunkt, men det bliver ikke lige foreløbig at jordtemperaturen når op på 8° C, så der kan sættes kartofler. Går man stadig efter de helt tidlige kartofler, så skal de forkultiveres indenfor.

Plastdækket bed til kartofler, men dækket med sne

I 9 ud af 10 år – eller noget i den retning, får man succes med at opvarme jorden med plastdække, så de tidlige kartofler kan komme i jorden allerede sidst i marts. Men det bliver ikke i år. Bagerst i billedet ses to rækker hvidløg i sneen Foto: Karna Maj

Foråret spirer og gror i vindueskarmen

Tomatfrø plejer at være hurtigt til at spire og selv mange år gammelt frø spirer ofte forbavsende godt. Derfor går der kun få dage fra såning og til kimplanterne er på vej op. Er der noget dejligere end grønne små tomatplanter – og tanken om, at den lille planter vil komme til at levere mange kilo solvarme tomater?

Når de små planter kommer op, skal de passes med vanding, men det er vigtigt, at jorden ikke vandes for meget. Doser vandingen meget omhyggeligt, da vandmættet jord kan resultere i svampeangreb og planter, som går ud, inden de får ordentlig gang i livet.

Forkultivering kræver en vis mængde lys og varme

Vi er nu midt i marts, og de nyspirede planter kan klare sig med dagslyset, hvis de placeres i et lyst vindue. De nyspirede plantere skal stå lyst, men ikke i et brændende varmt vindue, som et stort sydvendt vindue uden ventilation kan udvikle sig til på en martsdag med sol fra morgen til aften. Her kan små kimplanter bukke under ved for megen varme.

Har man vinduer med knap så meget lys, f.eks. et gammeldags dannebrogsvindue, eller hvis der er et bredt tagudhæng, er et sydvendt vindue sikkert fint og ikke for varmt. Kimplanter har det ofte bedst i sydøst eller sydvest vendte vinduer. Selv et mere nordvendt vindue kan være et rigtig godt sted til kimplanter, hvis det er et stort, meget lyst vindue. I marts kommer 40% af lyset fra nordhimlen. Tagvinduer giver mere lys, så her er retningen ikke helt så afgørende. Senere, når planterne er godt i gang med at udvikle første hold blade, er de ikke så sarte, og da har de brug for alt det lys, de kan få. Men undgå brændende varme vinduespartier – måske kan man afhjælpe det med ventilation. Er der en radiator under vindueskarmen, kan de være en god ide at lukke ned

KImplanter af chil i en vindueskarm. Det er bedst med et sydvendt vindue.

Hvis man ikke har et egnet vindue og gerne vil forkultivere sine egne planter alligevel, så kan man overveje at give tilskudslys. Husk tilskudslys skal være såkaldt plantelys – husets almindelige belysning dur ikke. Fra april er der lys nok til, at både øst- og vestvendte vinduer også kan bruges, og i april er der ofte også mulighed for at sætte planterne på dagophold på lune dage i drivhuset, hvis man har et sådant.

Lyset er dog ikke det eneste afgørende, men det er den væksbegrænsende faktor i marts. Jo mindre lys, jo mindre varme skal planterne forkultiveres ved for at blive pæne, kompakte planter. Men selvfølgelig er der en nedre grænse. Sommerblomster, tomat og chili har det fint i et lyst vindue ved 15–18° C under opvæksten. Hvis det er muligt, er det en god ide at lukke mest muligt ned for radiatoren under det vindue, hvor de små planter står i marts måned, da de ellers får for meget varme i forhold til lyset.

Læggekartofler skal sættes til spiring

De tidlige kartofler skulle gerne begynde at have pæne spirer. Med en stivfrossen have, kan det synes ligegyldigt. Men pludselig kommer foråret og varmen, og så kan jorden blive varm nok i løbet af et par uger. Især hvis man har lagt plast over bedet ude i køkkenhaven. Men det bliver næppe aktuelt at lægge kartofler – eller udplante de forkultiverede, før først i april i år.

De middeltidlige og sene sorter skal købes og lægges til spiring nu – de tager 4–6 uger om at udvikle gode spirer, og det sandsynlige tidspunkt for at lægge dem er sidste halvdel af april. De placeres lyst og ved en temperatur på 15–18° C og i et til halvandet lag, så der udvikles gode tykke spirer, som ikke knækker ved lægningen.

Hvis man har gemt egne kartofler til at lægge, og de er spiret i kassen med for lange spirer, så fortvivl ikke. De skal frem i lyset, og så kan de lægges med forsigtighed, når det bliver tid. Alternativt kan man fjerne spirerne og lade kartoflen sætte nogle nye. Det kræver dog, at der er tale om store kartofler, hvor der er næring nok.

Forårsnummer af Praktisk Økologi

Det er dejligt at have et forårsnummer af Praktisk Økologi at læse i, når haven er dybfrossen. Her kan man læse en interessant artikel om en veldisciplineret fælleshave i Beder, som har 20 års jubilæum i år, og hvor 40 medlemmer er stort set selvforsynende. Klar, parat, så hedder en anden artikel, hvor man får en detaljeret guide til at få succes med at så køkkenhaven til. Man kan også læse om over 2 m høje gamle ærtesorter, hvor dyrkningen er en del af Frøsamlernes ærte/bønne projekt. Byg dit eget store tunneldrivhus billigt – i artiklen er der en detaljeret beskrivelse. Ukrudt – der er både det besværlige og det velopdragne ukrudt. Kirsten Rohde skiftede fra jura til æbleavl på Møn og leverer i dag til Noma. Der er også noget om at købe Ølandshvede til at så, Årsmødet på Møn, foreningens nye netsted, medlemsture m.m. Se indholdsfortegnelsen

Bliv medlem og få bladet 6 gange om året. Ud over at modtage Praktisk Økologi har man som medlem også mulighed for at deltage i medlemsture og være aktiv på vores netsted for medlemmer Havelyst.dk. Her kan man oprette sin egen have, skrive havedagbog, udveksle erfaringer og dele sine haveoplevelser med andre medlemmer.

Se mere om medlemsfordele. Du kan Melde dig ind her.

Julerose

Helleborus orientalis i en smuk rød farve. Den står stadig nogenlunde strunk i sneen. Foto: Karna Maj

Her er du: Forsiden > 2013 > Havenyt uge 11, 2013

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider