Havenyt uge 12, 2013

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Når snestormen raser og der ligger meterhøje snedriver i bedene i køkkenhaven efter midten af marts, så kan man godt blive lidt trist som haveejer. Vi skal nok nå at få sået og dyrket alt det, som vi har planlagt, selv om der bliver meget, som skal nås på stadig kortere tid. Men vi trænger bare sådan til forår og til at få fingrene i jorden.

Erantis i snestorm

Snestormen pisker de stakkels små erantis. De ville nok foretrække et beskyttende lag sne. Foto: Karna Maj

Lige nu er der intet, vi kan gøre derude, bortset fra at fjerne tykke snelag fra drivhusets tag og fra de stedsegrønne buske, så drivhuset ikke braser sammen her lige før vi skal i gang derinde, og grenene ikke knækker på buskene.

I vindueskarmen vokser de små tomat- og chiliplanter stille og roligt, og det er en fornøjelse af følge. Det eneste grønne lige nu. Hvis man ikke allerede har sået bladselleri og knoldselleri, så skal de sås hurtigst muligt. Det gælder også tomater til friland og en del sommerblomster. Med udsigt til frost det meste af tiden marts ud, kan det være en god ide at overveje at så sommerporrer inde, og måske også salat, spidskål og sommerhvidkål, så de i hvert fald er klar til at blive plantet ud først i maj. De senere porre- og kålsorter kan man godt vente med at så til først i april i drivhuset, når vi forhåbentlig får lunere vejr.

Deljorden.dk – her kan du dele alt til haven

I sidste uge lancerede Landsforeningen Praktisk Økologi en ny hjemmeside, som du som haveejer helt sikkert er interesseret i.

»Da vi så Hugh fra River Cottage sætte gang i Landshare-tanken i England i sine populære TV-udsendelser, var vi i Landsforeningen Praktisk Økologi ikke et sekund i tvivl om, at den mulighed skulle vi også have her i Danmark«, siger foreningens formand Trine Krebs. Se video med Trine om Del Jorden

Del Jorden er en social side, hvor du kan komme i direkte kontakt med andre med lyst til jord under neglene. Til fælles gavn og glæde.

På Del Jorden kan du efterlyse jord i dit lokalområde, hvis du gerne vil i gang med at dyrke dine egne grønsager eller blomster. Alene eller sammen med andre. Og her kan du tilbyde andre at dyrke den jord, du ikke selv har tid eller lyst til at dyrke.

Men der er tænkt længere end til at dele jorden. På Del Jorden kan man også dele alt det, som hører med til at dyrke: Kompost, hø, halm, en stak fliser, en jordbunke eller et læs møg. Eller måske hjælp til at plante et træ eller lægge fliser. Der er også mulighed for at dele afgrøder som nedfaldsæbler, for mange salathoveder eller rabarber. Og ikke mindst kan man dele viden.

Der er også en lang række artikler om haver, hvor man allerede deler, om fælles byhaver, jordkvalitet og meget mere.

Del Jorden er kommet rigtig godt fra start, der er allerede godt gang i deleriet med mange tilbud og ønsker landet over. Kig indenfor og gå i gang med at dele.

Forkultiver flere af de tidlige afgrøder inde

Tomater, chili og auberginer er allerede i gang i vindueskarmen, hvor de står allerede med små grønne blade og lyser op. Nu er det ved at være tid til at så tomater til udplantning på friland – lidt afhængig af hvor tidligt, man kan plante ud. Tomater til friland kan plantes ud fra omkring 20. maj i de milde egne og først i juni i de mere udsatte egne. Bor man et sådant sted med sen frost, kan man lade tomaterne stå i store potter i drivhuset eller en udestue, hvis man har disse muligheder. Ellers må man vente 1–2 uger med at så, da planterne ellers vil blive for store til at kunne forkultiveres i en vindueskarm.

Man kan stadig nå at så bladselleri og knoldselleri inde i vindueskarmen. De spirer hurtigt, hvis man undlader at dække frøene, men kun trykker dem fast ned til den fugtige jord. De skal til gengæld spires i sluttet luft i plastpose, så der er 100% luftfugtighed, og det skal ske et lyst sted uden direkte sol og ved 18–20° C. Sellerifrø skal have lys for at spire.

Man har lige nu en næsten ustyrlig lyst til at så endnu flere ting. Det er lige nu, man skal forsøge at huske, at der er lang tid, til det hele kan plantes ud, og måske bliver april også for kold til at sætte planterne ud i drivhuset døgnet rundt. Inden man sår alt for meget, er det en god ide at tage bestik af hyldemetrene i vindueskarmene.

Men de arter, som kan flyttes ud i drivhuset i første halvdel af april, kan man godt så nogle potter med, da pladsen her frigøres, inden tomater og chili skal bruge al pladsen i vindueskarmen. Det er en god ide at så salat, blomkål, sommerhvidkål, spidskål, krydderurter og sommerblomster til videredyrkning i drivhuset og måske plante dem ud som store planter under fiberdug engang hen i april. De 14 dages tidligere såning indenfor gør virkelig en forskel for, hvornår man kan høste det første salat- eller kålhoved ude i haven.

Forkultivering i marts

Når det hele er hvidt derude, er det næsten nødvendigt med en vindueskarm med små grønne planter, som kan minde om, at foråret nok skal komme. Foto: Karna Maj

De sene kartoffelsorter skal forspires

Læggekartofler til de tidlige kartofler skulle gerne allerede være ved at få flotte store spirer. Det er vigtigt at få forspiret læggekartoflerne, både de tidlige og senere sorter. De tidlige for at få kartofler så tidligt som muligt. De sene sorter for at kartoflerne kan nå at blive så store som muligt, inden toppen i juli risikerer at blive angrebet og ødelagt af kartoffelskimmel.

Det er vigtigt til de tidlige kartofler at vælge tidlige sorter som Hamlet, Marabel, Hela, Revelino, Primula og Sofia, da de hurtigere danner nye kartofler. De er til gengæld ikke særligt spændende som udvoksede, så man skal kun sætte tidlige sorter til forbrug i juni og juli.

Hvis man vil vide mere om hvilke sorter, der er tidlige eller mellemtidlige og deres resistens mod knoldskimmel, rattle virus, mop top virus, nematoder og kartoffelskurv, kan man finde informationer om det på siden Sortsdatabase for kartofler. Eller endnu mere detaljeret på The European Cultivated Potato Database.

Snedriver i køkkenhaven

Det varer lige et par dage, inden der kan sættes kartofler her under snedriven. Og halvdelen af rosenkålene er helt forsvundet i snedriven. Foto: Karna Maj

På forkant med forårstravlheden

Det bliver hektisk i april, når vi næsten ikke har fået lavet noget i haven i marts.

Det er derfor en god ide at få bestilt eller købt de ting, som man ved, man skal bruge i april. Når foråret først eksploderer, bliver det sikkert svært at kæmpe sig gennem havecentret belæsset med plantesække, gødningsposer, potter osv. Og der bliver kø for at få leveret frø eller tegnet en haveplan.

Det er også en god ide at efterse, om haveredskaberne er i orden, måske har man i vinterens løb glemt, at spaden har et knækket skaft, eller at plæneklipperen trænger til eftersyn og slibning, eller måske skal der købes en ny. Havemøblerne skal også frem og have en omgang rengøring og vedligeholdelse – måske skal de i brug et lunt sted med sol.

Alle disse ting kan man fint gå i gang med, selv om det er hvidt mareridt udenfor.

Sidste chance for at sætte fuglekasser op

Det er ved at være allersidste chance for at sætte nye fuglekasser op – fuglene går snart i gang med at yngle, men de venter nok til det blive lidt lunere. De kommende dage med sne og frost kan man bruge konstruktivt til at lave et par nye fuglekasser, som kan hænges op, når snestormen har lagt sig, og man måske kan nå frem til et egnet træ eller andet sted, hvor kasserne kan anbringes.

Efterse også de nuværende kasser med hensyn til opsætningen. De skulle jo nødigt falde ned midt i ynglesæsonen. Har man ikke allerede renset fuglekasser, skal man være sikker på, at kassen er ubeboet, inden man går i gang. Stærene sørger selv for at ekspedere gammelt redemateriale ud – de er heldigvis endnu ikke ankommet til det kolde nord.

Prisen på hegnssyn stiger

Hvis man er uenig med sin nabo om hegn og hække, kan man som sidste udvej bede om at få foretaget et hegnssyn – henvendelse sker til kommunen. Det er dog ikke gratis og betales af den, som taber sagen. Prisen for et hegnssyn er netop blevet sat op til 1750 kr. Så det er både billigere og bedre at finde en mindelig ordning med naboen. Så vil man også stadig kunne sige godmorgen og smile til hinanden i årene fremover. Ny priser for hegnssyn m.m.

Her er du: Forsiden > 2013 > Havenyt uge 12, 2013

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider