Havenyt uge 51, 2013

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vinterhaver er ikke så spændende, især ikke når vejret er gråt og det regner. De ser de triste ud med nøgne træer og buske, visne stauder og masser af tomme bede i køkkenhaven. Haver er dog meget forskellige her om vinteren. Har man plantet mange stedsegrønne træer og buske og måske vinter- eller stedsegrønne stauder, kan man have en virkelig hyggelig vinterhave med god læ. Men vil man hellere have løvfældende træer, buske og hække, bliver haven mere åben og forblæst, men tilgæld har man en lysere og mere sommerlig have i sommerhalvåret.

Som med så meget andet, så er havens udseende og funktion også et spørgsmål om at vælge. Vil man gerne tilbringe mange timer ude i sin have om vinteren, er det en god ide at prioritere vinterhaven. I år ser det ud til, at vi skal have en mild vinter, hvor vi kan være derude og nyde at lave lidt i dagens få lyse timer.

Krans med kristtorn

Når man har stedsegrønne træer og buske i haven, kan man altid hente frisk pyntegrønt til julens dekorationer. Foto: Karna Maj

Det er dejligt allerede nu at få en melding fra meterologerne om, at vi får en grøn jul. Bortset fra lidt nattefrost enkelte nætter, forudsiges der plustemperaturer helt ind i det nye år. Det betyder at vi i år kan holde jul uden at skulle bekymre os om alle vores sarte planter tager skade af frost, eller vores vinterforråd bliver udsat for frost. Og i år kan vi hente friske grønsager ude i haven uden problemer.

Hvis du har tid, kan du nedenfor finde lidt forslag til at bruge egne grønsager til julemenuen og et par forslag til nemme julegaver til de haveinteressede. Og måske har du allerede julens værtindegaver på hylden derhjemme, eller i skuffen med egne frø.

Hjemmeavlede grønsager til julemenuen

Haverne ser lidt triste ud, men der er flotte grønkål i flere farver, og rosenkål og porrer står grønne og friske – mange steder har der været så lidt frost, at selv sommer- og efterårssorter endnu står friske. Der er masser af flot grøn persille, og det vokser stadig lidt, så man kan finde virkelig flot persille. Rodfrugterne har klaret sig fint med bare lidt dække – selv uden dækning har de næppe taget skade. Og har man været flittig med at dække mod nattefrosten, er der måske både frisk salat, dild og bladselleri fra egen have.

Ud over de friske grønsager ude i haven, har vi også et forråd af grønsager, frugt og bær, men når der skal laves jule- og nytårsmenu glemmer vi ofte vore egne gode råvarer.

Glaskartofler er let, men ikke så velsmagende som de hjemmedyrkede. Og hvis man har en kasse kartofler, som man ved er kogefaste, så er det bare at sortere de mindste fra til de brunede kartofler. Og de kan fint koges dagen før, de skal bruges. Traditionelt har man brugt sorter som Æggeblomme og Aspargeskartofler til brunede kartofler.

Æggeblommekartofler

Æggeblommekartofler er faste og velsmagende og med den runde facon perfekte til brunede kartofler. Det er en sort, man selv bør dyrke, for de kan være svære at finde til salg, og de er dyre her op til jul med en pris på over 30 kr for økologiske Æggeblomme. Foto: Karna Maj

Æbleflæsk er en gammel ret, men til julefrokosten nyt – der er sikkert ikke så mange, som har fået det til de allerede mange julefrokoster, der har været. Lav den evt. med røget mørbrad i stedet for flæsk, så bliver det også en kalorielet ret. Et par andre gamle retter, som især spises i visse dele af landet til jul, er grønlangkål og julekål. Det sidste er hvidkål, som hakkes meget fint og stuves, og det smager bedre end det lyder.

Vi trænger faktisk til noget nyt i julen, selv om vi gerne vil holde på traditionerne – vi har jo spist julemad i snart en måned. Måske især noget lidt mere grønt og let fordøjeligt. Og så er det jo ikke forbudt at indføre nye gode ting, som kan blive traditioner for de opvoksende generationer, som ikke er vilde med medisterpølse, sylte, ål i gele osv.

Så gå på opdagelse i kogebøgerne efter spændende retter, der kan laves med nogle af de friske afgrøder ude i haven og i forrådskasser: løg, grønkål, palmekål, rødkål, savoykål, pastinakker, persillerødder, gulerødder, kartofler, havrerødder, jordskokker, rosenkål, porrer, timian, æbler, valnødder, hasselnødder osv. I fryseren er der måske ribs, brombær, rabarber, bønner, ærter m.m.

Hvis man har ræddiker eller de røde kinesiske radiser, kunne det måske vække smagsløgene med tynde skiver til julefrokostens osteanretning. En anden mulighed er knudekål i tynde stænger – de er sprøde og saftige. Eller måske er der en enkelt knoldfennikel endnu, hvis der har været dækket mod frostnætter

Hjemmeavlede og -syltede rødbeder og drueagurker er også fint at kunne stille på julebordet. Og så selvfølgelig julens rødkål, som ud over et par timers simretid kan laves på næsten ingen tid – måske med saft af egne ribs.

Vinteræbler

Enkelte æbletræer har æbler siddede sent og længe. Her et frøformeret æbletræ, hvor stort set alle æbler nu har overlevet to gange storm med vindstød af orkanstyrke. De er stadig lidt sure, og de modner nedplukkede først sidst i april. Foto: Karna Maj

Husk fuglene i julen

Vore standfugle har kun ganske få lyse timer til at finde føde lige nu. Hvis man er begyndt at fodre havens fugle nu, så husk at fylde fuglenes fodringsautomater op, inden man tager på juleferie, og aftal evt. med en nabo om at efterfylde, hvis man er længe væk. Heldigvis bliver julen mild i år, så fuglene kan godt selv finde føde, hvis foderet slipper op. Men de skal bruge tid på at finde alternativer til det vante.

Jule- og værtindegaver fra haven

Hvis man har mange syltede rødbeder, drueagurker eller pickles, nogle fine små glas med hjemmelavet marmelade eller gele, så er det de fineste jule- og værtindegaver, man kan komme med, hvis gavemodtageren ikke selv laver den slags. Har man mange dejlige æbler eller valnødder, så kan man lave flotte værtindegaver, hvis man bruger fantasien og laver en flot indpakning.

Hjemmeavlede frø er også en fin værtindgave – eller julegave. Du kan selv lave fine små kuverter med sortsnavn og måske billede af planterne og en dyrkningsvejledning.

Havehjælp i julegave

Til de ældre i familien eller travle børnefamilier kan man forære et gavekort på en dags havearbejde eller et konkret stykke havearbejde som at klippe hækken eller slå græsset, hvis det er her, det kniber med at overkomme haven. Et andet projekt kunne være at komme og hjælpe med at gøre drivhuset rent. Eller levere udplantningsplanter til foråret – f.eks. tre tomatplanter eller chilier til drivhuset leveret i maj.

Græsslåning

Et gavekort med løfte om at slå græsset i haven næste sommer kan være den allerbedste julegave til en ældre med egen have. Foto: Karna Maj

En spændende haveudflugt som gave

Hvis man skal give gaver til andre haveinteresserede, så kan man forære dem en haveudflugt til en eller anden spændende have til forår eller sommer. Måske har vedkommende ikke bil og derfor svært ved at komme et bestemt sted hen, eller de vil helst afsted sammen med andre. Vælg udflugtsmålet – eller lad modtageren vælge. Find inspiration under Besøgshaver

Giv et gaveabonnement på et havetidsskrift i julegave

Hvis man giver et gaveabonnement i julegave, så sender modtageren dig sikkert en venlig tanke hver gang, der kommer et nyt tidsskrift ind ad døren. Der er mange at vælge imellem,både magasiner udgivet af forlag eller medlemsblade fra haveforeninger. Det sidste give adgang til mere end læsestof, da man her også kan deltage i medlemsarrangementer og havenetværk.

Landsforeningen Praktisk Økologi, som står bag Havenyt.dk, har et virkelig flot og inspirerende tidsskrift, og her får man også adgang til vores arrangementer og havenetværk. Se mere under Medlemsfordele.

Her kan du bestille et julegaveabonnement på Praktisk Økologi

På gensyn i 2014

Redaktionen holder juleferie, også med hensyn til at besvare spørgsmål, men vi er tilbage i det ny haveår lige efter nytår.

Vi glæder os til også i 2014 at fortælle om ugens aktuelle havearbejder, svare på spørgsmål og komme med nye artikler om havebrug og plantedyrkning.

Vi ønsker alle en god jul og et godt nytår.

primula i december

Primulaerne kan godt lide det milde og fugtige vejr – de sætter nye grønne blade. Men deres blomster ser ikke nye og fine ud ret længe efter udspring. Men det er da et løfte om, at foråret kommer… Foto: Karna Maj

Her er du: Forsiden > 2013 > Havenyt uge 51, 2013

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider