Havenyt uge 50, 2014

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Dagene er korte og mørke, hvis solen slet ikke titter frem i de få lyse timer, og med regn og et vildt blæsevejr, måske med op til vindstød af stormstyrke, så bliver det ikke ligefrem havevejr.

Men vi glemmer også næsten haven her midt i juleræs med gavekøb og lange sedler over indkøb til julen. Vi haster af sted for at nå at købe gaver, familiens juletræ og pyntegrønt. Der er mange penge at spare, hvis man kan hente eget pyntegrønt eller kender en haveejer, som har store velvoksne stedsegrønne, som alligevel skal skæres lidt eller meget tilbage.

Men prøv alligevel her op under jul at få tid til en tur i haven – om ikke andet så for at hente superfriske vintergrønsager ind. Eller fjerne blade fra græsplænen – der bliver rigelig vind til at blæse dem videre, hvis du lige løfter dem lidt med løvriven.

Og hvis man hører til dem, der ikke gide juleræset, kan man fordybe sig i havearbejde med at plante og forberede vinter og forår. Nattefrost bliver der næppe, eller kun lidt, og det betyder, at vi stadig kan planter løvfældende træer, buske, roser og hække. Eller måske skal der ryddes op i haven inden jul. Lige nu er der ikke udsigt til hvid jul, så vi kan ikke forlade os på, at julesneen sørger for en flot vinterhave, vi må selv sørge for det.

Blade

Hvis der ligger større mængder af blade på græsplænen, bør de fjernes. Hvis der kommer blæst og tørvejr på en gang, så kan man hvirvle dem op fra græsset og blæsten vil sende dem ind i bede og under buske, hvor de beskytter jorden. Ellers må man rive dem sammen og finde et godt sted til dem, f.eks. mellem porrer eller i staudebedet. Foto: Karna Maj

Vintergrønsager i december

Her i december er det en god ide med nogle solide hverdagsmåltider med masser af vintergrønsager som modvægt til julefrokoster, julekager og slik, som der er masser af på programmet her i december.

Mange haveejere har stadig en del flotte grønsager i køkkenhaven og æbler i kassevis. I køkkenhaven er der grønkål og rosenkål, som fint kan plukkes selv i frostvejr. Porrer kan man også hente helt uden problemer, så længe der ikke kommer dagsfrost. Har man ikke allerede gjort det, er det en god ide at komme et lag blade ned mellem porrerækkerne. Det kan betyde, at man i korterevarende frostperider kan hent porrer, da bladene isolerer mod frosten.

Har man grønsagerne i kasser i udhus eller garage, så husk at holde øje med dem, så musene ikke har frit spil og spisekammer. Derimod er frosten ikke et problem i år – indtil videre i hvert fald. Dagsfrost er der slet ikke udsigt til.

Har man ikke selv grønsager i haven, så er der masser af gode danske produkter at købe. På trods af at de mest velsmagende æbler er de danske, så er der næsten ingen til salg i de store supermarkeder. Det udenlandske er billigere, men der er dokumentation for, at det, der importeres, bl.a. fra Sydeuropa, indeholder væsentlig flere rester af sprøjtemidler.

Støtter vi ikke vore danske producenter, så drejer de nøglen om, og ud over sund, dansk frugt og grønt, mister vi også arbejdspladser og får mere forurening i transportsektoren globalt set. Når man køber økologisk dansk frugt og grønt, støtter man både sin egen sundhed, miljøet og danske arbejdspladser, og her er man sikker på, at der ikke er sprøjterester i frugter og grønsager.

Bladbeder og porrer

Hvis man endnu ikke har haft hård frost i haven, så står bladbederne stadig fint. Her sammen med et bed vinterporrer. Sommerporrerne er blevet høstet og kommet i fryseren. Foto: Karna Maj

Have med oplevelser i december

Ude i haven kan man glæde sig over kristtornbuske eller træer med flotte røde bær – hvis altså ikke fuglene lige har nået at rydde dem, inden de skal nydes eller måske med i julepyntningen. Men det er ikke kun alle de stedsegrønne, der er flotte lige nu.

Hvis man har plantet de rigtige arter, er der blomstrende buske derude. Jo mildere et sted man bor, jo større chance er der for at have blomstrende buske i december. De tre klassikere er vinterjasmin med de gule små blomster på lange, tynde grene, oktoberkirsebær og kejserbusken med de lyserøde blomster. De er alle tre hårdføre. I milde egne af landet kan man desuden se frodige buske med store gule blomsterstande – det er en Mahoniakrydsning, og flotte lilla blomster – det er en hebe. De står midt i deres bedste blomstringstid. I krydderurtebedet eller i drivhuset blomstrer måske en rosmarin med yndige små læbeblomster, men de blomstrer først, når de er et par år gamle. Og sidste vinter tog livet af de fleste rosmarin.

I blomsterbedet er juleroserne på vej op med knopper, der er primula, som allerede blomstrer, og ser man godt efter, kan man finde spidse vintergækknopper i den typiske grågrønne farve på vej op af jorden. Der er lang tid til forår, men det er godt lige at se, at de er på vej. Får vi en mild januar kan de blomstre allerede sidst i januar. Men lige nu er det bedst, at de har lidt blade over sig. Også sankthansurten grågrønne skud er allerede at se.

Og så er der roserne, som stadig blomstrer i mange haver. Måske ikke så flotte som for et par uger siden. Og blæsten skåner dem ikke, det er næsten værre end let nattefrost, som de godt kan overleve.

rose i december

Roser i blomst først i december – det er et fantastisk syn. Foto: Karna Maj

Røde bær på kristtorn

Kristtorngrene med røde bær er fine i dekorationer og vaser. Kristtorn er en utrolig smuk busk/træ, som man især lægger mærke til her i vintertiden. Det kan næsten ikke blive mere juleagtigt derude, end når sneen lægger sig på kristtornens blade og røde bær. De er smukke at bruge i julens dekorationer, både med og uden røde bær. Står de med røde bær nu, skal man måske sikre sig dem i tide, for i denne kulde er det fugls føde, og de kan være væk i løbet af få dage eller timer.

Desværre – til mange haveejeres fortrydelse – så er der ikke røde bær på netop deres kristtorn. Derimod kan man i andres haver se buske, som er næsten røde af bær.

Hvis man har en stor kristtorn uden bær, er det antagelig en plante, som kun sætter hanblomster. Man kan selvfølgelig også have en hunplante, som mangler bestøvning fra en hanplante. Enkelte planter kan være tvekønnede. For at afgøre det, skal man se på blomsterne i maj. Normalt skal man således have mindst en hunlig plante i egen have og i nærheden en hanlig til bestøvning. Hvis man skal ud og købe kristtorn, kan man i planteskolen få råd og vejledning omkring hun- og hanplanter. Der findes sorter, som er hunlige, og man kan købe gode DAFO sorter der er hun- og hankloner.

Hvis man gerne vil have en kristtorn med røde bær, er det sikrest at lave en aflægning af en, som allerede har bær. Hvis man kan bøje en gren ned og lægge lidt jord og en sten eller mursten over, vil grenen slå rod i løbet af et års tid. Kristtorn kan også formeres ved stiklinger.

Kristtorn sår sig villigt. Måske kan man finde nye små planter under store gamle kristtorn. Men med hensyn til røde bær, så er man jo her lige vidt, da man ikke kan se, om det er hun- eller hanplanter før senere. Man kan dog plante flere og så håbe, at nogle af dem er hunplanter og så fjerne nogle af hanplanterne senere. Men husk, at der også skal være en hanplante – der skal normalt være to for at give røde bær.

Kristtorn med bær

Kristtorn med røde bær – grenene er mest elegante, når der ikke er alt for mange røde bær. Her er bærsætningen fin. Foto: Karna Maj

Juleroser til jul

Juleroser kan man ofte grave op ude i haven med store knopper her før jul og drive dem indenfor.

Hører det med til juletraditionerne, at der er en blomstrende julerose i vindueskarmen eller midt på bordet, så kan man også vælge at købe – og senere plante den ud i haven. Juleroser, både de hvide og lyserøde, er i de senere år er blevet en almindelig potteplante i mange butikker i vintermånederne. Når den er afblomstret kan man i en mild periode flytte den ud i drivhuset, så den gradvis vænnes til vintertemperaturer. Til forår kan den plantes ud i haven. Måske går der et til to år, før den blomstrer igen, men det er normalt efter en drivning.

Kokedama – en fin værtindegave

Det er japansk blomsterdekoration med planter i mosbolde – lige til at hænge op i vinduet, sætte i en skål osv. De er meget dekorative – også til jul. Og en fin værtindegave.

Se mere i artiklen Kokedama

Her er der gang i fremstillingen af hjemmelavet fuglefoder. Foto: Bolette Crossland

Fuglene kan stadig finde masser af føde i haven

Fuglene kan stadig finde masser af føde i haven i form af insekter, orm, frugt og frø. Hvis man ikke allerede er begyndt at fodre, kan det være en god ide at vente, til det bliver virkelig vinter. På den måde får man ryddet op i modne frø, snegle, larver, halvrådne æbler osv. Det er selvfølgelig en forudsætning, at man ikke har ryddet haven for alle disse fødeemner.

Det er en god ide at have foderbræt og foderautomat samt foder klar til den dag, hvor frost og kulde for alvor sætter ind. Man kan selvfølgelig godt begynde at fodre nu, hvis man gerne vil have oplevelsen af fuglene på foderbrættet tæt ved vinduet. Men det er mest for vores egen skyld. Og hvis man begynder, skal man fortsætte, for fuglene bliver afhængige af et godt foderbræt. Måske er det en god ide at vente til efter juleferien, hvis man skal afsted i længere tid.

Økologiske juletræer

Det er de færreste, som er selvforsynende med julens grantræ, og der sælges da også grantræer på stort set ethvert gadehjørne, og der er masser af små og store plantager, hvor man kan få lov til at udsøge sig familiens juletræ og selv fælde det. Der er også mulighed for at bestille et juletræ og få det leveret til døren. I juletræslandet Danmark er der nok ikke så mange, der overvejer et kunstigt juletræ, men det er da en mulighed, hvis man vil investere: et par tusinde kroner for et vellignende juletræ på et par meter.

De fleste foretrækker et duftende grønt træ, som har de små skavanker, som fortæller at det er dyrket ude i naturen, og som gør, at man kan udvælge sig et træ, som man synes er det flotteste.

Hvis man vil være sikker på ikke at få rester af sprøjtegifte med ind i stuen med juletræet, så køb et økologisk juletræ. Det er ikke et problem at finde et – kun at finde et så tæt på, at man ikke ender med al for megen CO2-belastende bilkørsel for at få et økologisk grantræ. Det er derfor en god ide at se indenfor på Økowebs liste over forhandlere af økologiske juletræer og se, om man kan finde et sted inden for en rimelig afstand.

Mange af stederne kan man samtidig købe økologiske fødevarer i stedets gårdbutik og støtte sine lokale grønsagsavlere. Det er også lidt julet lige at give børnene mulighed for at klappe geder, får og køer – de er tit de samme steder som juletræer og grøntsager.

Ny bog: Grøn Puls. Dyrk i byen

Der sker rigtig meget i vore byer lige nu omkring at etablere byhaver, grønne områder og dyrke jorden selv midt på stenbroen. I den ny bog Grøn Puls. Dyrk i byen – mellem fliserne,på stenbroen,altanen, taget, gården… kan man læse om mange af disse initiativer. Bogen giver masser af viden om det, der er gang i i byerne, men især inspirerer den til at gå i gang. Det kan være et fælles projekt med andre eller bare at skabe sig et grønt frirum med lidt grønne planter, hvor man kan sidde og nye solen. Genbrug, terapihaver, madmarkeder og lokale fødevarer er også en del af byens grønne puls. Det er ikke en bog med praktiske dyrkningsanvisninger. Bogen har to forfattere: Hanne Damm har arbejdet som børnehaveklasseleder i en årrække, hvor hun har anlagt haver, samlet kompost, plantet træer, holdt høns. Og Jørgen Dahl Madsen stiftede i 2006 NGO-virksomheden JDM Communication, hvor han arbejder aktivt på at gøre byen grønnere og at styrke økologien.

Ny bog: Kend din urt. Det gode kvindeliv med naturens medicin

Rikke Goerlich var vært på DR2 16 programmer om urter og lægeplanter. Efter programmerne udkom bogen Urt, din helbredende have!. Og senere to bøger: Ingefær og Hvidløg. Rikke er uddannet phytoterapeut, biopat og kostvejleder og har arbejdet med alternativ medicin i flere år fra egen klinik i Århus. Rikke er daglig leder af Urteskolen og indgår i den faste stab af undervisere inden for phytoterapi i Danmark og Norge. Nu har Rikke Goerlich skrevet en ny bog: Kend din urt. Det gode kvindeliv med naturens medicin. På en af de første sider står der: Bogen er ikke en håndbog til selvdiagnose, men bringer forslag til din behandling af egen helse. Og så gøres der opmærksom på, at man altid skal koordinere med sin læge, hvis man bruger lægemidler. Men når det er sagt, er der mange forslag til at bruge urter ved stress, overgangsalder, menstruationssmerter osv. med det formål at få en bedre helse.

Ny bog: Mellem paradisæble og skvalderkål

Karen Syberg er forfatter til Mellem paradisæble og skvalderkål. Hun har i mange år været have- og kulturskribent på Politiken. I bogen følges årets gang i en landsbyhave, ikke så meget om dyrkning, mere om de glæder og sorger, man oplever i sin have, og alt det haven kan lære en. Måske kan man kalde det havefilosofiske essays. Der er næsten ingen billeder, de dannes let i hovedet på den haveglade læser, som genkender mange af situationerne. Bogen er en revideret udgave af mange af de tekster fra to tidligere bøger Havetid og Admiraler elsker sukkerpærer. Men der er tilføjet en række nye essays.

[x]

Her kan du bestille juletilbuddet fra Landsforeningen Praktisk Økologi

Her er du: Forsiden > 2014 > Havenyt uge 50, 2014

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider