Blomstrende buske i vinterhaven

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I den bladløse vintertid forventer man ikke at se træer og buske i blomst. Men der er nogle ganske få arter, som blomstrer i vintermånederne. Det er kejserbusk, vinterjasmin, troldnød og pebertræ. Blomstringstiden afhænger selvfølgelig også af vejret det pågældende år.

Kejserbusk

Kejserbusken, Virburnum × bodnantense, kan man afhængig af vejret se i blomst allerede fra november og helt frem til marts, men blomstringen afbrydes i frostperioder. Blomsterne er samlede i korte buskformede toppe og dufter. Busken er løvfældende og bliver 2–3 m høj.

Kejserbusk

Kejserbusk Foto: Karna Maj

Vinterjasmin

Vinterjasmin, Jasminum nudiflorum, blomstrer fra november til marts, afhængig af vejret. Blomsterne er uden duft. Afskårne grene springer hurtigt ud i en vase og er ret holdbare. Kraftigvoksende busk med hængende grene, som evt. kan espalieres.

Vinterjasmin

Vinterjasmin Foto: Karna Maj

Troldnød

Troldnød, Hamamelis, er løvfældende træer og buske, der minder lidt om hassel. Den blomstrer i vintermånederne og kan stå i fuld blomst i en sneperiode. Blomstringsperioden afhænger af hvilken art af troldnød, der er tale om. Grenene kan let drives i blomst allerede ved juletid. Troldnødden udsender i solskin en sød og mild duft fra sine små gule blomster.

Troldnød

Troldnød Foto: Karna Maj

Peberbusk

Peberbusk, Daphne × mezereum, er en løvfældende busk på op til 1,5 m højde. Blomstrer i marts, men allerede fra januar kan man få en farvevirkning i haven fra knopperne. I milde vintre og på et lunt voksested kan den begynde blomstringen allerede i første halvdel af februar. Stærkt duftende blomster. De røde frugter er stærkt giftige for mennesker, og også barken er giftig. Derfor bør den plantes med omtanke, og det er ikke en god ide at tage grene indenfor.

Peberbusk kan i milde vintre blomstre allerede først i februar.

Peberbusk kan i milde vintre blomstre allerede først i februar. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Bjarne’s frø og planter

ikke bare æbler men også de sjovere ting

Gamlefrugtsorter.dk

Vi opformerer gerne frugttræer.

Primabolig

Se hvor billigt det kan gøres

Blomstergården

Prydtræer og prydbuske.

Rhododendron-Haven

En verden med rhododendron

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Træer og buske > Blomstrende buske i vinterhaven

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider