Havenyt uge 49, 2015

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Først fik vi tung tøsne i store mængder lørdag aften og nat i forrige, hvor buske og træer fik knækket grene, og så kom Gorm forbi søndag aften og lavede endnu mere ravage i løbet af få timer med endnu flere knækkede træer, tage der blæste af og drivhuse, der faldt sammen.

Det er forfærdeligt, når man får ødelagt sine haveanlæg. Væltede plankeværk og kvaste drivhuse kan være dyrt at etablere igen. Men store gamle træer kan ikke erstattes, og er haven bygget op om et sådant træ, så skal man til gentænke hele haveanlægget, hvis det lægger sig ned, eller ikke kan reddes med beskæring. Det kan virkelig være en udfordring, da et sådant træ ikke kun er centrum – det kan også være det træ, som man sidder i skygge under i sommerheden, eller man ligger og lytter til vinden i grenene, når man falder i søvn. Store, gamle træer er en del af familien.

Heldigvis går livet og haven videre, og når man har ryddet op og vænnet sig til tomheden, så får man nye ideer. Og er man helt tom for ideer, så skal man måske ønske sig en haveplan i julegave, så man kan få en professionel til at være med til at udvikle nye ideer. Det er sørgeligt, men mere lys giver også mulighed for helt nye planter på stedet. Hvis man er hurtig, kan man faktisk godt nå at rydde og plante nyt her i december. Lige nu loves der mildt decembervejr uden nattefrost – og dermed godt plantevejr.

Livet skal gå videre, og det er første uge i december, hvor kalenderlyset skal tændes, der skal hygges med julelys, skrives ønskeseddel, spises røde juleæbler. Men husk også lige at overveje, om der er noget derude, der skal tages vare på.

Ingrid Marie æbler

Store flotte Ingrid Marie æbler er nu fuldmodne og meget velegnede til æblemos og ikke mindst bagte æbler med rosinfyld. Foto: Karna Maj

Mildt decembervejr i køkkenhaven

Lige nu er der kun udsigt til mildt vejr, og det betyder, at vi kan dække alt det af, som vi ellers har haft dækket over mod sne og nattefrost – og det meste har overlevet. Men lad det ligge standby – måske kommer der enkelte nætter igen med nattefrost.

Nogle år kan vi have mildt vejr i hele december, og så er det en fordel at lade kål og selleri stå, da de så holder sig mest friske. Men det betyder at man skal være parat til at dække igen, og har man ikke nerver til det, kan man gøre haven helt vinterklar og lægge afgrøderne til vinteropbevaring inde eller beskyttet mod frost derude.

Knoldsellerierne står fortsat derude og har været forsvarligt overdækkede. De er vokset meget i november og er lige nu i en rigtig fint kvalitet. Bagved er bedet med vintergulerødderne dækket med blade og holdt på plads med to lag godt brugt fiberdug. Foto: Karna Maj

Beskyt stammer og afgrøder mod mus, harer og rådyr

Både harer og mus kan finde på at gnave af træernes bark, når jorden fryser til og dækkes med sne. Og det sker jo på et tidspunkt. Ikke mindst de mindre frugttræer er udsatte. Det er derfor en god ide at beskytte stammerne på det nederste stykke, hvis gnav på træer og buske er et problem i nabolaget. Der kan købes forskellige løsninger i planteskolerne, og ellers kan selv finde kreative løsninger – se dette svar. Der skulle også være en vis virkning i at smøre stammerne med hjortetakolie.

Hvis man har et godt lag jorddække på jorden under frugttræerne, er det en god ide at fjerne det fra området omkring stammen i vinterperioden. Der er jo ingen grund til at stille dejligt opholdsted med fuld forplejning til rådighed for musene.

Rådyrene forgriber sig på både frugttræer, kål og andre grønne afgrøder i haverne. Også prydbuske er i høj kurs, f.eks. kamelia er en yndlingsspise. I nogle områder har man succes med at hænge friske fåreuldtotter på træernes grene for at holde rådyr og harer på afstand, men ikke alle har held med metoden i deres have. Uldtotterne skal udskiftes med mellemrum for at virke.

Også i resten af haven kan rådyrene finde på at fouragere. De spiser det, de bedst kan lide af udbuddet. Jordbærblade, rødbedeblade, bladbeder og palmekål er bare nogle af deres vinterfavoritspiser. Hvis man vil være sikker på at have sine grønkål i fred, kan man blive nødt til at hegne dem ind. Hvis rådyr er sultne nok, er f.eks. overdækning med net ikke nok beskyttelse, de ødelægger nettene og kan æde kål helt ned til jordhøjde.

December køkkenhave

Køkkenhaven er ikke gået helt i vinterhi endnu. Her er stadig bredbladet persille, masser af fine bladselleri, romanescokål, persillerødder under fiberdug, en enkelt rød bladbede. Foto: Karna Maj

Tjek kasserne med æbler og løg

Det er en god ide at tjekke tilstanden af især løg og æbler, inden juletiden tager al opmærksomhed. Både løg og æbler kan der komme råd i under opbevaringen, og det kan smitte de andre afgrøder, som ligger klods op ad. Derfor bør man se kassernes indhold efter jævnligt og fjerne rådangrebne løg og frugter. Lad være med at komme de rådangrebne løg på komposten, da det kan smitte via komposten til de kommende års løgafgrøder. Rådne æbler er en delikatesse for fuglene.

Ved samme lejlighed kan man sikre sig, at musene ikke har fundet vej til æblekasserne.

I øvrigt har æblerne bedst af at stå ude beskyttet mod regn, så længe der ikke kommer mere end let nattefrost. Inde i et udhus er det for tørt, og de mister hurtigere spændstigheden. Holdbarheden er et problem i milde efterår, og allerede nu er sorter, som normalt holder helt til jul eller ind i det nye år ved at få rådpletter, bl.a. Filippa.

rådne æbler i æblekasserne

Hold øje med æblekasserne, så æbler med rådangreb fjernes, inden de når at smitte naboæblerne. Foto: Karna Maj

Dæk kompostbunken

Kompostbunken bør dækkes mod den megen nedbør, som falder i vinterhalvåret, da næringsstofferne ellers udvaskes. Og de skal jo gerne være til gavn for næste års afgrøde i havens bede. Har man ikke allerede overdækket kompostbunken, bør det gøres snarest muligt. En overdækning er også med til at give lidt lunere forhold i bunken, og dermed øge omsætningen i vinterhalvåret.

Lys i haven – og klimatopmøde

Vi vil gerne bevare miljøet og være klimavenlige – og derfor er der lige nu klimatopmøde i Paris. Det er lidt af en udfordring, at det er netop her i december at det holdes, hvor selv de mest grønne husejere fristes af at hygge med af lidt lyskæder i træer, buske og vinduer. Og her må man jo gøre op med egen samvittighed, og heldigvis kan man få lyskæder, som bruger meget lidt energi i forhold til for kun få år siden.

Men decembermørke har også sin charme, for så kan man se stjernehimlen, når det er klart vejr – hvis man er så heldig ikke at have naboer med et lyshav af lyskæder og blinkende lys.

Under alle omstændigheder, så begræns tiden, hvor lysene er tændt. Når gardinerne er trukket for, og fjernsynet tændt, kan lysene godt slukkes udenfor.

Dekorationer med kogler, mos og lav fra skoven

Selv om vi har mange naturting i haven, som kan bruges til julens dekorationer, så er det fint at kunne supplere ved at samle lidt kogler, grene og mos i skoven her op mod jul og tage det med hjem. Og hvis man kender reglerne, kan man samle det meste med god samvittighed. Det er vigtig at vide, om man befinder sig i en statsskov, hvor man må samle i hele skoven, eller i en privat skov, hvor man kun må samle, hvad man kan nå fra veje og stier.

Man må kun samle til eget brug og i en begrænset mængde, som på Skov- og Naturstyrelsens side nærmere defineres som »ca. en bæreposefuld af hver (mos, lav, kogler)«. Det er også tilladt at samle grene, kviste og løv. Og tilladt at klippe grene af væltede træer – det gælder dog ikke i områder, hvor der høstes pyntegrønt. Læs reglerne for at samle i skoven. Men selvom man godt må samle, så sørg for at gøre det så hensynsfuldt som muligt overfor naturen.

Mos kan også bruges til at lave mosfigurere med. Se mere om, hvordan de laves i artiklen Stjerner og hjerter i november af Renate Rosenmeier. Foto: Sarah Rosenmeier

Bøger i julegave

En bog er altid en dejlig gave at få, og lige nu skal der skrives ønskeseddel. I boghandelen – eller på nettet – kan du gå på opdagelse efter havebøger, som du endnu ikke har. Der er mange typer af havebøger: Opslagsbøger med nyttig viden om havebrug og planter, bøger som kan inspirere med deres engagerede beretninger, og bøger som man nærmest læser som billedbøger med lækre fotos.

Haveting på ønskeseddelen

I foråret er det let at komme på alle de ting, man mangler i haven. Det er her, man finder ud af, at spadeskaftet jo egentlig er knækket, at drivhuset er for lille, at man mangler nogle flotte krukker, at man godt kunne tænke sig en drivbænk, eller der mangler ophæng til redskaberne – for nu bare at nævne noget. Man kan også ønske sig eller give en haveplan. Så prøv at tænk på haveting, når der skrives ønskeseddel – eller finde på gaver til andre med haveinteresse. Hvis du går ind i forhandlerguiden her på Havenyt.dk, skulle det ikke være svært hurtigt at få lavet en lang ønskeseddel med haveting, som vil gøre havearbejdet lettere eller især sjovere. Mange frøfirmaer har allerede det ny frøsortiment klar.

Du kan også give/ønske et medlemsskab af Landsforeningen Praktisk Økologi, så du hele næste år modtager vores flotte medlemsblad Praktisk Økologi, hvor der hver gang er mange artikler om at dyrke haven økologisk. Se mere om gavemedlemsskab

Her er du: Forsiden > 2015 > Havenyt uge 49, 2015

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider