Havenyt uge 35, 2016

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Der er kun få steder, hvor vejret kan skifte som i vores smukke lille land. Den ene dag er vi ved at omkomme i varmen og mange bønder slog panden hårdt mod ladeporten for at have høstet i sidste uge. Og så kom regnen; i løbet af få timer vendte den hede sensommerdag, blev en kølig nat og en meget våd morgen. Jeg er sikkert ikke den eneste, der glæder sig over regnen, for det er ved at blive meget tørt. Se hvordan det ser ud hos dig på DMI tørkeindeks. Rododendronen stod og foldede bladene, mens hortensiaerne helt havde opgivet at holde liv i de mange store blomsterhoveder. Roserne derimod klarede det i bedre stil, og flere blomstrer nu igen smukt.

Brombærrene er så flotte i år.

I køkkenhaven har den nysåede salat lidt under varmen, mens brombærrene har kvitteret med smukke, sorte bær i en overflod, jeg slet ikke kan huske at have oplevet før. Bønnerne bliver ved med at give, men også de har kunne mærke, at det har været tørt. Selv efter weekendens kraftige regn er der stadig tørt, så du skal holde igen med dine planteplaner, for ellers kommer du til at vande meget.

March mod giftregn 1. oktober

Det regner med gift ned over vores haver i Danmark. Vi ved ikke hvor meget, vi ved ikke, hvad det forårsager – men vi ved, at vi IKKE vil have det. Da det er i efteråret, at regnen i den grad er mættet med prosulfocarb, vil vi i Praktisk Økologi opfordre jer alle derude til at arrangere lokale gåture.

Alle deltager med en paraply over hovedet pyntet med æblehøst, for at vise at vi ikke vil have giftregn i vores haver og hoveder. Tag naboen og vennerne under armen og gå en tur med paraply pyntet med æbler den 1. oktober i tidsrummet 10.00–12.00. Få hjælp til at arrangere din gåtur eller få mere information om problemet her.

Havearbejde på huskelisten

Sommeren er altid en travl tid, og der er ting vi ikke når. Pyt! Bare vi når at nyde både hinanden og haven – naturen og livet. Men haven og naturen venter ikke, og der er ting, vi gerne skulle have nået her i slutningen af august. For nogle af dem er det ved at være sidste udkald nu.

  • Fjern de gamle hindbærskud, så nye skud fra i år kan få plads og sygdomssmitte fjernet.
  • Sommerbeskæring af træer og buske er bedst i juli og august, men du kan nå det helt frem til 15. september.
  • Klipning af hække. 2. klipning af de løvfældende arter som har fået nye »strithår« af skud, skal også udføres nu. Og har du en takshæk er det også her sidst i august, du skal frem med saksen.

Det er nu, hvis du skal have hækken ned, selv om min blev klippet tidligere i år, er den blevet meget lang igen.

  • Hvis du vil anlægge eller omlægge en græsplæne, kan du så hele september, mens jorden er lun. Det kan betale sig at gøre jorden klar, men du skal vente med at så, til der er udsigt til et par dage med regn. I samme periode kan man etablere græsplæne med rullegræs.
  • Har du ikke taget dine kartofler op, skal du nok til det nu. Det er en god ide at du få dem taget op, mens jorden er tør, hvis de skal gemmes til vinter. Skal kartoflerne bruges indenfor de næste uger, kan de godt blive liggende foreløbig. Kartofler skal eftermodne ca. 3 uger i jorden, efter at toppen er fjernet, førend de kan tages op, så holder de sig bedre.
  • Hvis du vil have mange jordbær næste år, skal du plante nye jordbærrækker. Lugning og måske gødskning af de gamle rækker skal der også til.
  • I bede med afgrøder sået i juli og august som spinat, salat, vårsalat, kinesiske bladgrønsager, skal du være efter ukrudtet, og du skal nok også tynde lidt i rækkerne.
  • Hvis du har ledig jord kan du så en efterafgrøde.

Græskar skal fri af jorden

Hvis du har vandet i tørre tider, har du sikkert fine græskar nu, men der er stadig en tid til, de skal høstes. Desværre kan det ske, at de rådner, så det kan godt betale sig at bruge lidt tid på at få dem op på et tørt underlag. Læs mere om at dyrke græskar og deres høst her.

Så til høst af små blade

Har du flere frø af salat, spinat, sennep, orientalske bladgrønsager, dild, almindelig rukola, bladbeder osv., kan du så med lille rækkeafstand. De er alle bladgrønsager, du stadig kan så og nå at høste småblade af til salatskålen i løbet af efteråret. Du kan også vælge at så dem i kasser, så de kan flyttes ind i drivhuset lidt senere, når du rydder ud efter tomater og agurker. Hvis vi får en mild vinter, er du måske heldig med vækst næsten hele tiden.

Flere læsere har spurgt, hvordan mine egne fuger ser ud. I søndags så det sådan ud; smukke små blomster og sjovt nok også en selvsået rucola.

En tur ud i sensommeren

Der er så meget at opleve ude i landet, og nu der langsomt er ved at blive lidt mindre at gøre i haven, er der måske tid til at komme ud og opleve naturen på en anden måde. 10 km fra Sønder Omme ligger der et dejlig og spændene område du og familien eller vennerne, kan få mange timer til at gå i.

Naturrum Skovsnogen
udfolder sig som en række natur- og oplevelsesrum, der bindes sammen af et markeret stiforløb. På vej gennem Naturrum Skovsnogen er der aktiviteter, som kan spænde fra fysisk udfoldelse til eftertanke og fordybelse. Ideen med Naturrum Skovsnogen er at vise nye veje til at opleve natur- og kulturværdier i en skov. Og tilføje skoven nye fortællende elementer som skal udforskes.

Slap nu af; ude i naturen

Vi ved det jo; grønt er godt! Men det er påfaldende, hvor sundt det er. Og at det er så afslappende at være i naturen eller haven, at det ligefrem kan måles. Så jo mere stresset du føler dig, jo mere vigtigt er det, at du giver dig tid til at komme ud i naturen. Læs mere om undersøgelsen her

Smukke belægninger uden gift; nu med grønt

Sidste uge skrev jeg om alt det, der vokser imellem fliserne i haven og bad jer, Havenyt læsere, om billeder og historier om jeres fuger og fliser.

Sagina subulate er der her i fugerne, de danner små bløde toppe og trives i det tørre klima. Helt poetisk bliver det her, med de store fliser og lave hække. Foto: Mathias Bogegoldt

Der er kommet så mange dejlige billeder og mails ind, og jeg vil gerne takke for dem alle. Jeg kan ikke vise alle billeder, men her er et udvalg, der kan vise os, at grønne fuger er meget smukke, og at det faktisk kan være meget romantisk og eventyrligt at lade fugerne vokse helt til.

Du kan vælge selv at lade noget vokse i fugen. Det kan du læse mere om her

Her i Rørvig er der skovjordbær i fugen, de er kommet af sig selv, og gror fint i gruset med sol kun om formiddagen. Foto: Dóra Simonsen

Som en sidste bemærkning vil jeg bringe dette citat fra en læser » Min mand plejer at gøre rent mellem fugerne, men denne gang har han heldigvis ikke nået det.«

Selv i en smal fuge er der plads et smukt grønt mos. Husk at naturen altid finder vej, så er det bedst at du selv bestemer hvad der skal være i fugen. Foto: Lisbeth Klastrup

Her er du: Forsiden > 2016 > Havenyt uge 35, 2016

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider