Havenyt uge 48, 2016

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Himmelen er uendelig høj, og den lave vintersol farver husmurene og skorstenene gyldne. Solen varmer faktisk en lille smule, og hvisker i mit øre om forår, friske grønne skud og glæde.

Men lige nu har jeg blikket fast rettet mod julen, der er små 3 uger væk. Jeg har i weekenden lavet dekorationer med gran og mos, lidt kunstig sne, store kastestænger fra dådyr og levende lys på. Hvert år vokser min samling af julepynt, for jeg piller det hele af; kunstige bær og små farverige fugle… sølvkugler og kranse af kogler. Næste år skal der bare ny mos og grønt til, så er der mange timers hygge i at kreere nye dekorationer.

Der er koldt derude, efter nogle dage med lunt vejr er kulden kommet tilbage. Der kommer frost om natten her og der. Det føles en del koldere på grund af vinden, så det er på med både huer og handsker. Jordtemperaturen svinger lidt fra landsdel til landsdel, den ligger imellem 3–5, men med en faldende tendens.

Paradisæblerne holder godt i vinterkulden.

Der er ikke mange lyse timer at gøre godt med for tiden, hvis du har fuldtidsarbejde. Har du mulighed for at komme ud midt på dagen, så er det bare om at benytte sig af det og nyde solen. Der er stadig små ting, du kan glæde dig over. Selv om det er koldt, er der stadig små og store opgaver at gå i gang med. På den her årstid er du måske nødt til at gå ud i skumringen, om ikke andet så for at hente grønsager til aftensmaden.

Plant også på altanen om vinteren

Altanplanter skal have en vis robusthed, for at kunne klare vores vintre og til tider barske klima med frost, tø og vinterstorme. Planter, der gror på altanen i krukker eller andre beholdere, har et begrænset rodsystem. Rødderne her er mere følsomme overfor frost, end hvis de voksede i jorden. Derfor kan det være nødvendigt at beskytte rødderne ved, at stille plantebeholderne på gulvet og langs indervæggen eller pakke dem ind i isolerende materialer såsom bobleplast. Det gælder især, hvis temperaturen kommer under 5–10 minusgrader.

Grønt er godt for øjet, også om vinteren. Foto: Éva Tóth

Det er desuden vigtigt at undgå, at altanplanter står og sopper i vand. Våd jord øger risikoen for både druknedød og frostskader på rødder samt frostsprængning af krukken. Sørg derfor altid for at fjerne eventuelle underskåle samt enten at lave drænhuller i plantebeholderne og klodse dem op på mindst 1 cm tykke klodser, så overskydende vand kan ledes væk, og/eller at der er et passende drænlag – for eksempel af småsten eller leca i bunden af plantebeholderen.

Læs meget mere og se en god planteliste her

Dæk over

Danmark er ikke et ret stort område geografisk set, men der er stadig store lokale forskelle, der er steder der har haft en del sne og andre, der slet ikke har fået noget – til børnenes store fortvivlelse. Lige nu er der mange haver, hvor alt er lukket ned – alle de frostfølsomme planter er enten hentet ind, eller de er allerede døde, Mens det andre steder har været muligt at redde en del ved at få det dækket over.

Men selv de mest energiske haveejere må erkende, at nu er nattefrosten så tit et problem, at de lige så godt kan gå i gang med de sidste vinterforberedelser. Men det kan være svært at lade dild, bladselleri og salat dø i en gang nattefrost. Du kan prøve at dække permanent med to lag fiberdug og se, hvor længe den overdækning kan holde frosten ude.

På et tidspunkt må du kapitulere over for kulde, regn, blæst, frost og helt urimeligt korte dage. Og så er der alle juleforberedelserne, der tager over, og der bliver mindre tid til at nusse i haven. Men vi er der snart, snart vender det igen og vi går imod lysere tider.

Brug pyntegrønt fra din egen have

Hvis du er så heldig at have en gammel have, har du ofte stedsegrønt i den – og er de store nok, kan du bruge dem til jules pynt, læs mere her.

Det er måske faldet dig ind, at du ofte ikke behøver mere end et par kviste til dine dekorationer, derfor er der tit nok i haven. Der er også meget andet i haven, du kan bruge. Blomsterstande eller mos, kogler og grene med bær. Bærrene holder dog sjældent til at være inde i varmen de mange uger. Det gran og pyntegrønt du kan købe hos supermarkedet, er ofte klippet flere uger i forvejen, mens det nyklippede fra haven er både helt friskt, og dufter af mere.

Du kan nemt binde et par stykker kanel på dine dekorationer og så vil de dufte skønt. Foto: Efes Kitap

Men det er ikke nok med lidt grønne grene af normandsgran, det er mest lønsomt at plante kristtorn, ene, ædelcypres, taks, buksbom og måske lidt forskelligt vedbend, det kan bruges hele året.

Det er altid en god ide at holde sig til det naturlige pynt og undgå de miljømæssigt problematiske guld- og sølvspray. Hvis du vil bruge spray, så gør det udenfor – og uden børn i nærheden. Eller drys med lidt glimmer i stedet for.

Snebær til dekorationer

Snebær har jeg lidt af et kærlighedsforhold til, selv om der er nogen, der mener, at den er grænsende til det invasive. De har en tendens til at sætte masser af rodskud, og skal klippes flere gange i løbet af sommeren, hvis du bruger den som klippet hæk. Så mit råd er – lad være! Plant den kun et sted hvor du kan lade den være i fred, hvor den kan vokse, blive tyk og fin. Hvis du syntes den bliver for vild (kan noget blive for vildt?) eller tynd i bunden, så klipper du den helt ned – så bliver den fin igen. Her om vinteren er den virkelig flot, fyldt med hvide bær på lange tynde grene. Eller endnu frækkere; flotte PINK bær.

Bærrene holder sig bedst i kulde, så det kan godt betale sig at sætte vasen koldt om natten, væk fra den varme stue, så holder de længere. Foto: Hans Braxmeier

Et par grene i en vase sammen med et par stedsegrønne ser flot ud nogle dage, indtil bærrene begynder at blive mindre pæne at se på. Men så kan du bare hente et par nye – evt. kombineret med et par grene med røde hyben eller andre røde bær. De vilde fugle er også glade for bærrene, der ellers er giftige for os mennesker. De kan også fint bruges til en fin buket foran hoveddøren eller som værindegave.

Lav, mos og svampe

Hvis du har ladet gamle træstammer eller træstubbe ligge i haven, dukker der her i det fugtige vejr masser af svampe, lav og mosser op. Og det er netop nu, at du kan nyde disse ude i haven. Men man skal have øje for dem, for nogle af dem er meget små. De er allerflottest i regnvejr og med rim på.

Her har mus eller vores egern forsøgt at gemme et par kogler.Nu grenene er taget af træet kommer den i kvashegnet, så kan den ligge der og gå langsomt til. Måske flytter der nye beboere ind i det fine hul.

Det giver forhåbentlig lyst til at lade endnu flere gamle træer ligge og formulde rundt om i haven, over de næste årtier i stedet for bare at save det hele til brænde. Det er godt for haven, for fugle, biller og meget andet i din have- og så kønt at se på.

Aktive borgere; foredrag på Københavns Universitet

Offentlig forelæsning den 6. december kl 14–16 på Rolighedsvej 23: From citizen activism to change. Hvordan kommer vi fra græsrødder til den helst skal der stå helt store skala, en folkelig bevægelse? Kom og hør erfaringer fra UK. Tilmelding er ikke nødvendig.

Det bliver forår- jeg lover det!

Når du roder rundt ude i haven, kan du under de visne blade til tider se spidserne af både vintergækker og narcisser, der stikke op af jorden. Perlehyacinterne står allerede med grønne blade, som overvintrer. Det er med andre ord ikke unormalt at hilse på foråret i sidst i november – dejligt at vide, at det allerede er på vej. Vær ikke bekymret, de skal nok klare sig, især hvis du lader bladene ligge op om dem.

Vinterklar

Der er altid noget at holde snor i med hus og have – batterier i elektriske maskiner skal tages ind, så de ikke lider i frosten, og derfor ikke er klar, når du er… til foråret. Stil dem gerne i bryggerset og helst på et stykke plastik så de ikke laver mærker, hvis de er lidt utætte.

Lad ikke vinteren overtage havens redskaber. Der skal ikke meget til før maskinerne går til, så ind hvis du kan, ellers smid noget over- måske et lag fiberdug? Foto: Christer Andreasson

Vandet skal tømmes ud af vandtønder, og vand fra nedløbsrør skal igen ledes til kloakafløbet, men vent til du kan se at der kommer meget frost. Indtil da kan du bruge vandet til dine stedsegrønne.

Havemøblerne kommer nok ikke i brug mere i år, så derfor er det en god ide at tage de havemøbler, som ikke kan tåle at stå ude ind for vinteren. Lad gerne et par stole stå ude under et udhæng eller på altanen, så kan du bære et par store tæpper ud en vinternat med dalende sne, og et (meget) stort glas dampende glögg… Mere romantisk bliver det vist ikke.

Det kan betale sig at passe gost på sit værktøj. Vinteren kan også bruges til at finde nye, brugte- gerne på loppemarkeder. Foto: Brigitte Werner

Mange af dine haveredskaber skal ikke bruges mere før til foråret. Ja det lyder lidt vildt, men det er lige nu, du rent faktisk har tid til at tage dig af dem. Og jeg ved, at du vil blive meget glad for det til foråret. Dine redskaber bør rengøres, træskafter skal du give olie eller lak. Gravegreben skal dog fortsat bruges, hvis du vinteren igennem skal hente rodfrugter eller porrer i haven. Løvriven kan der også være brug for lidt endnu, for mange blade har endnu ikke fundet en blivende plads for vinteren, men blæser fortsat rundt, og lægger sig til bunke, hvor du skal færdes i hverdagen.

Find din lokale øko butik

Vi er mange der er glade for økologi, men det kan være svært at finde sin lokale økologiske butik eller gårdbutik. Så til tider ender det med, at det bare bliver det vi nu falder over – men sådan behøver det ikke at være. Følg dette link og dermed vejen til din øko butik.

Her er du: Forsiden > 2016 > Havenyt uge 48, 2016

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider