Havenyt uge 22, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Maj har vist sig fra alle sine sider. Det føltes næsten som om en tryllekunstner hver dag stod, og trak noget utroligt op af sin vejrhat. Vi har haft det hele; hagl, nattefrost, kraftig vind, kolde dage, høj himmel og nu også kraftig sol og høj varme. Varmen tager næsten pusten fra det nyudplantede, og salaten vil ikke spire. Men det der allerede har godt fat, har virkeligt nydt solen.

Sergents æble er en vidunderlig busk eller et lille træ. Under de rigtige betingelser vokser de rigtigt godt. De fås om efteråret som små barrodsblanter og til en meget billig penge.

Syrenerne har sat alle sejl til; smukke farver og kraftige dufte flyder af sted på de lune vinde, der flimrer i solen. Og så igen sidst på aftenen når duggen falder, kommer endnu en bølge af duft. Kastanjerne har tændt lys, står med flotte farver, og lover at der igen skal blive kastanjer nok til mange timer med børnene til efteråret. Under mine store træer, lyder det næsten som om der er en motorvej, en fyldt med vinger der summer og rumstere.

Et mylder af flotte blomster er der på træerne nu, det er en fest for både bier og andre insekter.

Purløgene har også sat flotte blomster, og lyser op i køkkenhaven. Har du for mange, kan du sætte klumper ud i dine prydbede, så vil du få blomster nu, som står fint med fx akelejer. Husk også at blomsterne er spiselige, de er smukke i salater, eller kan gøre en madpakke endnu mere lækker.

Tænk, at så en almindelig plante som purløg, kan have så smuk en blomst.

Med de sidste dages mange soltimer er jordtemperaturen steget rigtig godt og er i det meste af landet oppe på 14 ° C og nogle steder også 16 ° C. Så har du ikke allerede sået dine bønner, kan du bare gå i gang.

Pang på sommerblomsterne

Sommerblomster er gode til at sætte fut i farverne i den grønne have. Der er så meget at vælge imellem, og så er det op til dig selv, om du vil blande eller om du, som jeg, har valgt at farvekoordinere det hele. Det lyder som om, at det er noget der hører mere til i et dameblad end her i Havenyt – dog – ved at sammensætte farverne tone i tone, er det lettere at få ro i havens bede. Imellem de farvede blomster kan du bruge grønne og lime farvede blomster eller måske hvide og på den måde passe på, at det ikke bliver et stort farveorgie.

Du behøver ikke at have en have for at kunne nyde mange planter, her er det en altan i Berlin. Hvad der ikke kan ses på billedet er, at der på altanen også er en hund og et bur med ret store fugle.

Ikke alle planter trives i fuld sol

Planter du køber, eller sår, bliver kun rigtig flotte, hvis de får de rigtige vækstbetingelser. Vær derfor meget opmærksom på om de skal have sol, skygge eller om de skal have tør eller fugtig jord. Skyggeplanter trives slet ikke i sol, og de der er til sol, bliver små og blege i skyggen. Dette gælder naturligvis også stauderne, såvel som buske og træer. Et af de få der kan vokse i meget skygge, er bøg, og hosta kan også overleve med ganske lidt lys. Rabarber kan også bedst lide lidt halvskygge og fugtig jord. Så det er slet ikke godt at placere dem i et højbed midt på plænen.

Rabarber trives i halvskygge, her nyder de det sammen med hosta, lidt skovjordbær og alt muligt andet… lidt vildt er det jo. Vildt med vilje.

Når busken er afblomstret, kommer saksen frem

Forsytia og fjeldribs buskene er afblomstrede, og buskene bliver endnu flottere, tættere og med flere blomster næste år, hvis du beskærer dem. Skær de grene tilbage som har blomstret i år, og måske skal der lidt form på. Pas på at buskene ikke begynder at presse andre buske og planter, som de står ved siden af. De nye skud der kommer efter beskæring, vil blomstre næster forår.

Så vintergulerødder nu

Der er mange havemennesker, der ikke skelner imellem vintergulerødder og sommergulerødder. Det er til at forstå, du får de bedste gemmegulerødder ved at så sidst i maj til først i juni. Hold øje med om der kommer vand nok til det nysåede, så de kan få en god start, ellers må du have gang i haveslangen. Læg gerne græsafklip imellem rækkerne, jeg gør det straks efter at have sået. På den måde kommer der mindre ukrudt, og der er ikke så meget fordampning.

Akelejerne sår villigt sig selv og er en meget trofast staude, her står de sammen med roserne.

Kartofler med sortbenssyge

De tidlige kartofler er nu store flotte planter i køkkenhaven, og der er kartofler under på størrelse med hasselnødder eller større, hvis de er sat under dug sidst i marts eller først i april.

Men netop som det ser allerbedst og grønt ud, er der pludselig planter, som ser syge ud, bliver gullige, bladene krøller, de vokser ikke mere, og der kommer kun få og små kartofler. Graver du dem op, kan du se, at stænglerne er helt sortbrune fra jordoverfladen og ned mod rødderne. Et rigtig trist syn. Det er sortbenssyge – sygdommen stammer fra inficerede læggekartofler. Selv certificerede læggekartofler kan være inficerede, men det drejer sig normalt kun om enkelte planter. Planter med sortbenssyge fjernes helt fra haven, altså ikke på komposten men i skraldespanden. Bare rolig, det smitter ikke over til de omkringstående kartofler, da det stammer fra læggekartoflen.

Hestebønnerne er ikke så kuldefølsomme, så de er allerede langt. Her ses de første blomster – det er næsten ikke til at vente.

Gøgespyt på havens planter

Vi kender det alle, når vi går rundt i haven, så er der »spytklatter« på planterne, det er især generende, når det er på blomster, du skal bruge i en buket. Der er dog ikke frække unger eller gøgen, der er synderen – selv om skummet populært kaldes gøgespyt. Det er almindelig skumcikade, der har anbragt deres yngel inde i et slimet sekret, som ligner spyt. Hvis du med f.eks. en pind ødelægger spyttet, dukker der en eller flere små grønne nymfer op. Planterne tager ikke skade, så tag det som en oplevelse af, hvor rig naturen er på variationer, når det gælder om at få »børnene« godt på vej. Du kan læse mere indgående om dette fænomen i et svar fra en af vores eksperter her.

Den lille nymfe til fotografering – den er helt ubeskyttet, hvis man ødelægger skummet. Foto: Karna Maj

Jordtemperaturen og de varmekrævende planter

Med sommerlige temperaturer og også høje nattemperaturer kan du begynde at sætte de varmekrævende planter udenfor til afhærdning nogle dage, inden de plantes ud. Jordtemperaturen er de fleste steder op på 14° C, og med en nattemperatur der lige er over 10° C, er det muligt at udplante varmekrævende arter som selleri, majs, græskar, tomater og bønne på friland.

Inden du beslutter dig for at plante de varmekrævende planter ud, er det en god ide at tjekke vejrudsigten, da vejret også fremad skal være lunt, især om natten, og det må ikke blæse for meget de første døgn på udplantningsstedet.

Der er så mange smukke blomster i den tidlige sommer.

En alsidig staude

Storkenæb er en dejlig staude, der passer ind i alle haver; de findes i flere farver, i mange højder og de er meget livskraftige. Den tidlige Skovstorkenæb Geranium sylvaticum er den første til at blomstre. Allerede midt i maj lyser dens blå blomster med hvidt øje op i haven.

Bølgekronet storkenæb Geranium phaeum Arten har sortrøde blomster, men der findes også typer med kridhvide, grålige, lilla og rosa blomster, og de klarer sig godt i halvskygge. Den breder sig mere end villigt – også ved frø.

Engstorkenæb Geranium pratense gror vildt i Danmark, blomstrer i juni–juli, og da planten er høj ca. 70–80 cm, gror den ofte på grøftekanter.

Blodrød storkenæb Geranium sanguineum Den gror godt i fuld sol, på mager jord, på stengærder og den selvsår sig også godt.

Himalaya storkenæb Geranium himalayense danner store tætte puder med et flot blomsterflor. De visner helt ned om vinteren, så du kan sætte de helt tidlige forårsblomster imellem dem, så der ikke er kedeligt i bedet, der hvor de står. Læs meget mere om stauderne her

Bier er vigtigere end du tror

Hvor er vi uden alle bierne? Ikke så langt! Det kan være, at du aldrig har tænkt så meget over hvor meget de betyder, men nu kan du være med til at gøre en forskel. Læs mere om det flotte projekt Planbi, og vælg planter der er gode for bier.

Husk at blomsterne ikke kun er til for dig, men i høj grad også til alle dyrene i haven.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 22, 2017

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider