Havenyt uge 3, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Frost er også godt for noget, det skal vi huske.

Der er mange planter og frø, der har brug for en kuldeperiode, for at kunne spire igen. Mange skadedyr får en på hattepulden, og derved får vi færre af dem til vækstsæsonen.

Frosten er så smuk i al sin kulde, haven og naturen bliver helt eventyragtig. Foto: Pixabay

Desværre får kulden også bugt med nogle af vores små fugle, der ellers også gør et stort indhug i skadedyrsbestanden. Hvis vi ikke får sne, er det stadig muligt for de små fugle af finde mad, men de skal bruge en masse energi på at holde sig varme. Så er du ikke begyndt at fodre i haven, kunne du måske overveje det, om ikke andet så giv dem nogle af dine dårlige æbler, måske noget fedt eller et kyllinge/andeskrog.

Da jeg var barn tog vi altid julens fugleskrog, tarmfedt mm og hængte ud til fuglene; et par snore i og så op i træerne. Hvad vi aldrig tænkte på var, at vi jo hængte det op inde i byen, eller nærmere – langs stien rundt om kastellet. Jo, det var der sikkert mange af de andre københavnere på gåtur der satte pris på, med de små fugle var ellevilde. Og det er jo det vigtigste.

Prioritering i køkkenhaven

Vi forfalder ofte til at dyrke det samme år efter år i køkkenhaven. Måske er det bedre at dyrke nogle helt andre grønsager, nogle af dem, som er vanskelige at få fat på, eller de dyreste. Vi dyrker ofte mange kartofler, løg og gulerødder, de kan købes forholdsvis billigt selv i god økologisk kvalitet. Noget af det mere specielle, som du kan overveje at dyrke er f.eks. skorzonerrod, glaskål, knoldfennikel, tomatillo, kålroe, gule og stribede rødbeder, røde spidskål og gulerødder i andre farver end orange. Men også forskellige bønner, spinater, tomater og krydderurter – både til dig selv og alle de små bevingede væsner, der skal bestøve det hele.

Læs mere i artiklen: Hvilke afgrøder skal jeg vælge at dyrke?

Sundhed fra haven

Mens vi går og sukker efter foråret, gælder det om at holde lægen fra døren, hvor det er højsæson for forkølelse, ondt i halsen og influenza.

Hvis du vil understøtte et godt immunforsvar, er det en god ide at spise masser af grønsager, bær og frugt. Et æble om dagen er ikke nok. Lige nu er det højsæson for at spise grønkål og rosenkål, som både er meget vitaminrige, og har et højt indhold af antioxidanter. De har også mange fibre og et lavt kalorieindhold, så du kan roligt slå dig løs, uden at det går ud over nytårsforsættet med at smide et kg eller fem.

Men det er ikke nok, at du skal undgå at blive syg. Når du har have eller er udendørsmenneske, har du mulighed for at være fysisk aktiv hele året. Lige nu er måske snerydning af fortov, indkørsel og gårdarealer, stort set den eneste motion der er at få ude i haven. Det er derfor nødvendigt at finde nye steder at få den daglige motion, så du holder din fysiske form ved lige – foråret kommer pludselig! Så skal du være klar til at tage fat, og det skulle gerne være uden skader. Brug denne stille tid til at dyrke den omkringliggende natur, gå lange ture, måske skal du sanke brænde i den lokale skov. Ellers se om der er yoga lokalt, du kan deltage i. YOGA! – tænker du sikkert (fnys), men du bliver både stærk og smidig, det er slet ikke så dårligt, når du skal kaste dig ud i haven og den spæde forårssol. Faktisk vil jeg anbefale dig at blive ved, blive ved at holde din smidighed ved lige selv om haven lokker, det vil gøre dig mindre øm og give færre skader, også på lang sigt.

Her om vinteren sætter jeg meget pris på at nyde de forskellige bark farver.

Rosenkål og kærlighed

Rosenkål er en af de grønsager som alle mener noget om. Enten elsker, eller hader du den – sikkert fordi du kun har prøvet at spise kogte rosenkål. Som mormor lavede dem, den kunne duftes helt udenfor hoveddøren, og var kedelige og smattet- de gav en masse luft i maven, og selv ikke sovsen havde lyst til at hænge på dem.

Rosenkål i nye klær

Rosenkål kan tilberedes på mange måder. Prøv dem let kogte, marineret i en olieeddikedressing med skalotteløg og kapers. Selv om du lige nu føler dig overbevist om, at du ikke kan lide rosenkål, er den så sund og god vintermad, at du bør give den en chance i en ny forklædning. Du kan også tage bladene af hoveder og bruge dem friske i salater, eller blanchere dem let og bruge i en tærte med lidt bacon.

Brug mosset i græsplænen

Kokedama er populære i Japan – det er smukke mosbolde med små dekorative planter. Og alle kan lære at fremstille dem – ikke mindst hvis man ser artiklen Kokodama, der også er en video, hvor Signe Voltelen helt lavpraktisk viser, hvordan hun laver en kokodama. Det er da en vidunderlig måde at få brugt lidt mos fra haven eller plænen. Mosset i sig selv er smukt så brug lidt tid på at nyde den.

Søg tilskud til gavn for naturen i Natura 2000-områder

Hvad kan du få tilskud til?

Du kan blandt andet få tilskud til rydning, hegning og løbende pleje af græs- og naturarealer. Du kan også søge om tilskud til projekter, der skaber naturlige vandstandsforhold på udvalgte arealer.

Tilskud til Natura 2000-områder er en del af det danske Landdistriktsprogram, hvor midlerne medfinansieres af EU. Læs mere om mulighederneher.

Der er også store fugle i luften, her et svanetræk der kom forbi, med den smukke sang fra deres store vinger.

Drømmen om at drive rabarber

Vi nærmer os midt januar, og så kan du gå i gang med at drive rabarber. Drivningen lykkes kun, hvis rabarberen har fået tilstrækkelig med kulde først. Hvor meget kulde er sorts-afhængig, men ligger på 7–9 uger ved 3–10°C. Denne kuldesum når man normalt i løbet af januar, og i år burde vi være ved at have nået den mange steder i landet.

Hvis du har tidlige rabarbersorter i haven, kan du nemt drive nogle blokke rabarber frem, så du kan trække nye stilke nogle uger føre, du ellers ville kunne høste de første. I en tøvejrsperiode dækker du nogle blokke tidlige rabarber med en bunke isolerende hestemøg, evt. kun halm. Se fremgangsmåde i artiklen: Drivning af rabarber. I artiklen Der findes mange sorter af rabarber kan du se, hvilke sorter der er tidlige og særligt velegnede til drivning.

Halm eller spand?

Der er 2 metoder, du kan bruge til at drive dine rabarber frem til den tidligste rabarberkage på villavejen. Metoden med at drive med dække af hestemøg eller halm virker erfaringsmæssigt godt i vintre med koldt vejr og frostperioder. Hvis vinteren udvikler sig mildt, og det har i år været meget svingende fra landsdel til landsdel, kan du i stedetfor overveje bare at sætte omvendte spande over nogle rabarberblokke og så sætte buer op med bobleplast over.

Det giver måske knap så tidligt et resultat, men det vil i høj grad afhænge af, hvor mildt vejret bliver og hvor meget sol, vi får i de kommende uger. Denne løsning er ikke så køn, og indeholder så meget plast, at jeg må sige at jeg – personligt – hellere vil have hestemøg. Møget kommer desuden både planten og bedet til gode, så det er lidt en win-win situation. Har du ikke møg, eller bryder du dig ikke om tanken, så må du bruge spande og plast.

Det lugter lidt af forår

Havekløe
»Havekløe opstår når man sidder inde i stuevarmen med uldne sokker på, og meget hellere ville være ude i haven. Det er en mangelsygdom, man får af for lidt lys og for lidt grønt. Kløen kan dulmes ved at kigge i havebøger, og frøkataloger, hjemmesider og netbutikker,med havehalløj, men det går først helt over, når man får sået noget rigtigt.«

Det skriver Camilla Plum, og det har hun så ganske ret i. Camilla har gode erfaringer med at så tidligt ud i sit kolde drivhus, og har lavet en fin liste over det, hun selv giver sig i kast med nu- måske var det også noget for dig? Jeg skal vist lige have den der mosegris der overvintre i mit drivhus væk, før jeg sår noget ud, ellers bliver det vist bare et mosegrissupermarked.

Selv om vinteren er der ikke meget plads i Camillas drivhus. Foto: Anne-li Engstrøm

  • Vintersorter af spinat
  • Alle de kinesiske/asiatiske kål og sennepstyper, og der er mange, røde, grønne, lilla, krøllede, og smukke.
  • Vinter salater, som Winter density, Brune- og Rouge d’Hiver, pluksalat, Reine des Glaces.
  • Rucola af alle slags, hvis man ikke har prøvet den så vil jeg anbefale Wasabi rucola, som er overraskende og dejlig.
  • Cikoriesalater; catalogna, grumolo verde.
  • Kørvel, dild, Koriander, persilleselleri.
  • Amaranth-, Quinoa-, Mælde -, Gåsefod familien.
  • Hestebønner, Aquadulce er mest hårdfør, Wietkiem er hurtigst.
  • Vårsalat, Feldtsalat.
  • Ærter, Tidlige ærter, og en gråært med fine violette blomster som man kan spises sammen med toppen af planten, længe før der kommer bælge, som feks Carlin peas.
  • Kornblomster og Kornvalmuer er vinter annuelle og vil vælte op så snart temperaturen er til det.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 3, 2017

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider