Havenyt uge 13, 2018

Påskens fridage står for døren, men med udsigt til blandet vejr, også med sne og slud, er det ikke ligefrem havevejr. Solen vil komme på besøg nogle af dagene, men der varsles nattefrost i en del af påskeugen, så det udendørs havearbejde består stadig mest i at gøre klar og rydde op og naturligvis nyde alt det, der trods det kolde forår, pibler frem i haven.

En af de mest elegante forårsbebudere er den blå dværgiris, som trofast kommer igen år efter år. Foto: Heidi Kirk Nissen

Prikle, omplante og så mere

Indedøre kan man glæde sig over alt det, der spirer og gror i vindueskarmen. Påsken er oplagt til at prikle, plante om eller så endnu flere blomster, grønsager og krydderurter.

Hvis man har forkultiveret allerede i februar, er det sikkert en del, som skal prikles enkeltvis i potter. Det kan godt give trængsel i vindueskarmene, for med de kølige temperaturer kan småplanterne endnu ikke flyttes ud i drivhuset.

Tidligt såede tomater, chili, peberfrugter m.m., er ved at være så store, at de skal have en større potte. Især tomater har behov for mere plads, så snart rødderne har gennemvævet jorden. Det er vigtigt at plante om i tide, ellers vokser planterne ikke optimalt.

Læs også: Udplantningsplanter skal plantes om i tide

Gør klar til forkultivering i drivhuset

I drivhuset kan man gøre såkasser og potter klar til forkultivering, så der kan sås, så snart risikoen for nattefrost er over, og der er udsigt til lunere temperaturer (5–10°C).

Ved forkultivering i drivhuset vil man normalt ikke prikle de fremspirede planter, men plante dem direkte ud på deres blivende sted i maj. Det er derfor vigtigt, at planterne har næring nok under hele forkultiveringen. Det gøres bedst ved at lægge et godt lag kompost i bunden af såkassen og dække med et lag af mere næringsfattig såjord til at så i. De klargjorte såkasser og potter dækkes med klar plast, så jorden kan blive lun og klar til såning om forhåbentligt ikke alt for længe.

Læs også: Såtips til forkultivering

Det, som det haster mest med at få sået, er sommerporre, løg, spidskål og sommerhvidkål. Er der plads i vindueskarmen, kan de eventuelt sås indenfor nu og prikles ud i såkasser eller potter i drivhuset, når de har fået det første hold blade, og det er blevet lidt varmere.

I drivhuset kan man også forkultivere sommerblomster som tagetes, ærteblomster og tallerkensmækker, der ikke kræver høje temperaturer for at spire. Her er det den gule appelsintagetes. Foto: Heidi Kirk Nissen

Der er ingen grund til at forkultivere flere planter, end man skal bruge. Udnyt pladsen i såkassen eller potten og sæt hvert frø, så den enkelte plante får god plads. På den måde får man også udplantningsplanter med en god rodklump.

Kål, salat og blomster skal helst stå med 3–4 cm indbyrdes afstand for at give gode planter, mens porrer og løg kan stå lidt tættere. Ærteblomster kan forkultiveres i potter til direkte udplantning med 3–4 planter i hver 8–10 cm potte.

Brug ventetiden til at rydde op

Lige nu er jorden ude i haven kun 3–4° varm, så derfor er der ingen grund til at forsøge at så derude. Det må vente, til jorden er blevet nogle grader varmere. Først da kan det betale sig at begynde at så de første grønsager som radiser, løg, spinat, persille og dild.

Mens man venter på, at jorden bliver så varm, at man kan komme i gang med at så, kan man bruge tiden på at luge ukrudt i blomsterbede, hegn, hække og under roserne eller rive grene og kviste af græsplænen, så den er klar til at kunne slås, når foråret for alvor kommer i løbet af april, og græsset begynder at vokse.

Roser, hortensia og sommerfuglebusk skal først beskæres i april, når man er sikker på, at vinteren er ovre. Klematis ser visne ud, men det er kun de sentblomstrende, der skal beskæres her i foråret. De tidligtblomstrende klematis har allerede sat blomsterknopper på skuddene, så hvis man klipper dem, fjerner man samtidig de kommende blomster.

Læs også: Plantning og pleje af klematis

Derimod er det for sent at beskære træer og buske, da saftstigningen er ved at starte, og knopperne snart vil bryde. Hække kan dog klippes, indtil knopperne brydes, så det kan nås lidt endnu. Man kan også stadig lige nå at beskære efterårshindbær, brombær og vin.

Lug forsigtigt i blomsterbedene

Det kan være svært at holde riven fra blomsterbedets lidt vinterrodede udseende. Men det er en rigtig dårlig ide at begynde at rive gamle blade og planteaffald væk her sidst i marts. Stauderne er på vej med spæde skud, som kan knække eller blive ødelagt af haveredskaberne.

De nye skud af de tidlige pæoner er begyndt at skyde frem i staudebedet og er heldigvis nemme at se og luge udenom. Foto: Heidi Kirk Nissen

Man kan godt klippe den visne staudetop ned nu, og det er noget, som pynter på staudebedene. Hvis man vil fjerne noget af det visne plantemateriale i bunden af bedet, skal man bruge fingrene og være særlig forsigtig omkring de spæde spirer og nye skud.

Lug aspargesbedet

Køkkenhavens bede skal man ikke begynde at bearbejde med haveredskaber, før jorden er bekvem. Med det kolde forår er jorden foreløbig ikke varm nok til det.

Der er dog et bed, som skal luges, så snart det er muligt, og det er aspargesbedet. Der er kun en god måneds tid, til de første aspargesskud dukker op af jorden. Af samme grund bør man håndluge.

Hvis man vælger at bruge hakken, så skal man nærmest blot skrabe hen over jordoverfladen, hvis man ikke vil risikere at ødelægge de allerførste aspargesskud, der ligger under jordoverfladen. Hvis aspargesbedet ikke har fået gødning i efteråret, kan man nu tilføre grov kompost som jorddække, eller man kan gøre det, efter man er stoppet med at stikke asparges i juni.

Økologiens Have åbner

Økologiens Have i Odder slår skærtorsdag dørene op til årets sæson. Haven er Nordens største økologiske besøgs- og demonstrationshave og gennem de 26 år, den har eksisteret, er der på grundens 12 hektar groet en have frem, som viser alle kvaliteterne i økologisk jord- og havebrug.

I løbet af påsken er der forskellige arrangementer, hvor hele familien kan deltage i påskeægjagt, se smeden og fåreklipperen arbejde med havens dyr og hilse på de nye lam og årets første kyllinger. Se mere på www.okologienshave.dk

Her er du: Forsiden > 2018 > Havenyt uge 13, 2018

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider