Havenyt uge 34, 2019

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Sommeren er på retur, hvor nødigt man end vil erkende det. Høsten er snart i hus, markerne står i stub, og nogle steder er landmændene endda begyndt at bearbejde jorden. Træerne har mistet den friske grønne farve, brombærrene er modne, og det er højsæson for sommerens grønsager i de danske haver lige nu.

Har man bare lidt mere, end man kan nå at spise fra dag til dag, kan man hurtigt få travlt med at gemme væk, fryse, tørre, sylte osv. Man kan også vælge at nyde de friske grønsager og glæde andre med overfloden. Familie, venner, naboer og andre, der ikke selv har friske grønsager, er ofte taknemmelige modtagere.

Glæd andre med dit overskud på Del jorden >

En frodig køkkenhave kan i august give langt mere, end en familie kan nå at spise i frisk tilstand. Her et bed fra permakulturhaven i Birkegårdens Haver. Foto: Heidi Kirk Nissen

Høst af modne afgrøder, begrænsning af sygdomme og skadedyr, såning af efterafgrøde og klargøring til efteråret er nogle af de aktuelle opgaver i haven sidst i august. Det forhøjer haveglæden, hvis man året rundt kan have nye projekter i gang derude. Køkkenhaven bliver let trist og kedelig sidst på efteråret, men man kan eksempelvis så et par rækker spinat til overvintring. Det liver op og giver i modsætning til de grønne efterafgrøder et løfte om et spiseligt udbytte.

Så spinat, persille og salat til overvintring

Den bedste spinat får man sent i efteråret og i foråret, og den tidligste spinat og største høst får man fra overvintrede planter på friland.

I normale danske vintre er der en rimelig chance for, at en række med små spinatplanter overlever og giver sig til at vokse næsten eksplosivt midt på foråret. Jo mildere forhold, man bor under, jo større chance er der.

Hvis der er lidt spinatfrø tilbage i poserne, så prøv at så en eller to rækker i løbet af den næste uges tid. Timingen er ret vigtig. Det eneste, man risikerer, er, at de ikke overvintrer, men så kan man nå at forårsså i stedet for.

Rækker med spæde grønne spinatplanter i efteråret giver også en fin oplevelsen af, at haveåret ikke er slut – det går videre.

Har man plads til at så mere i køkkenhaven nu, så prøv at så en række kruspersille, som kan give fin ny persille fra midt i maj, hvis de små planter klarer vinteren. Bredbladet persille klarer vinteren dårligere, men det er jo ikke forbudt at give det et forsøg.

Man kan også prøve at så salat til overvintring. Det er et sats, og størst chance har man med specielle sorter, som tidligere har været brugt til formålet som ‘Winter Gem’, ‘Rougette du Midi’, ‘May King’ og ‘Arctic King’.

Særligt de to sidstnævnte er der gode erfaringer med i danske vintre. Man kan eventuelt så i en mistbænk, hvor låget kan lægges på hen over vinteren.

Dild er en hurtig afgrøde, som man endnu lige kan nå at så til efterårsbrug.

Det ser ud til, at vi igen får nogle dejlige sommerdage sidst på ugen. Så derfor så hurtigt som muligt, mens jorden stadig er fugtig efter regnen. Kommer der ikke regn, og begynder jorden at se tør ud, må man vande, indtil kimplanterne dukker op.

Mange slags bær i efterårshaven

I køkkenhaven kan man forsøge at snyde sig til en forlænget sommer ved at plante en række efterårshindbær. Har man allerede en række i haven, kan man nu igen spise masser af lækre hindbær, og det forsætter helt frem til oktober.

Der findes både sorter af efterårshindbær med røde og gule bær. Den mest kendte er ‘Autumn Bliss’, som er rød og tidlig. Den gule ‘Fallgold’ modner lidt senere, men de første bær er blevet plukket. Udbyttet er ikke så stort som for de almindelige hindbær, og det er meget afhængigt af vejret i september, men bærrene smager af sommer. Og så er efterårshindbær normalt uden »orm«.

Læs mere i artiklen »Efterårshindbær er nemme og lækre« >

De remonterende jordbær forlænger også sommeren. De har allerede givet bær er stykke tid, og de blomstrer stadig. Der vil være modne jordbær helt ind i starten af oktober. Forhåbentlig får vi tørre og varme dage i september, så vi kan høste søde, røde bær. I regnvejrsperioder skal man være omhyggelig med at fjerne bær med gråskimmel, så det ikke smitter de andre bær.

Med remonterende jordbær kan man få friske jordbær i haven i en lang periode til godt hen på efteråret. Foto: Heidi Kirk Nissen

Blåbær høster man over en lang periode sidst på sommmeren, især hvis man har plantet både tidlige og sene sorter. Men endnu er blåbærdyrkningen ikke så udbredt i danske haver, hvilket jo nok skyldes, at blåbær skal plantes i surbundsbed. Måske et nyt projekt til bærhaven.

Læs mere i artiklen »Storfrugtet blåbær« >

Det allerbedste bær lige nu er dog brombærrene, som modner i denne tid. Søde og dejlige, ikke mindst friske og solvarme. Farven sort er dog ikke ensbetydende med modne og søde bær. Mange mener, at de tornfri brombær er mindre søde, men som regel er det, fordi sorterne skal sidde og modne et stykke tid efter, at de er blevet sorte.

Læs mere i artiklen »Brombær« >

Efterårsbær kræver, at man er omhyggelig med plukningen, da bærrene let angribes af skimmel i fugtigt vejr, og angrebet breder sig næsten fra dag til dag til de andre nærtsiddende bær, hvis man ikke får fjernet de angrebne bær.

Højsæson for brombær

De første store, sorte og fuldmodne bløde brombær har kunne plukkes i et stykke tid, men det er først her i den sidste del af august, at den egentlige højsæson for brombær sætter ind.

Hvis man ikke har brombær i haven, er det fra nu og de næste 3–4 uger, man skal ud og finde et godt brombærhegn, hvor man kan plukke løs til tærter og syltetøj. I naturen er der ingen vej uden om forrevne arme, hænder og ben, men i haven kan man plante tornfri brombær, og det gør dem så meget mere attraktive som haveplanter. Har man et espalier med brombær er det hurtigt lige at hente en skålfuld til en hurtig lavet lagkage med masser af store, sorte brombær og flødeskum.

Hvis man planlægger at plante en brombærplante, skal man gøre sig klart, hvor lange brombærranker egentlig bliver på en velvoksen plante. Et espalier til én brombærplante skal være 2–2,5 meter til hver side. Det er ikke lige de forestillinger, man gør sig, når man kommer hjem fra planteskolen med en lille plante.

I stedet for at købe en plante, kan man måske smage sig frem til en god brombærplante i en have, hvor man kan få lov til at lægge et af de nye brombærskud ned på jorden og lægge for eksempel en mursten ovenpå vinteren over. Til foråret har den slået rødder, og man har en helt gratis plante.

Det tager dog mindst et år ekstra, inden der kommer bær på i forhold til at købe en i planteskolen her i efteråret og plante den i år. Men smagen er vigtig på den plante, som man skal plukke brombær på mange år fremover.

Grønne valske bønner er en delikatesse

En af de lidt oversete afgrøder i køkkenhaven er de valske bønner, hvilket er synd, da de kan være en stor delikatesse.

De store, grønne bønner tages ud af bælgene og blancheres nogle minutter, til man kan smutte den grønne bønne ud af det yderste hindelag. Valske bønner smager dejligt kogte og som en simpel ret, hvor de serveres med lidt god olivenolie og drysses med flagesalt, som man gør sydpå.

Kogte og snittede grønne bønner eller voksbønner vendt i en olie-edikkedressing med hvidløg er også en velsmagende og enkel ret. Der kan tilsættes skivede tomater, som der nu er en hel del modne af både i drivhus og på friland. Et drys persille kan også anbefales.

Agurker i sensommerhaven

Et par agurkplanter kan hen over sommeren producere enormt mange agurker, og ofte kan man slet ikke følge med til at spise dem. Men i løbet af kort tid kan eventyret være forbi. De tre mest almindelige grunde til at agurkproduktionen ophører, er spindemideangreb, agurkeskimmel og meldug.

Meldug kan man undgå ved at så eller købe meldugsresistente sorter.

Læs mere om meldug >

Spindemider kan man bekæmpe ved at købe rovmider, som sættes ud. Men det kan i kroner og ører næppe betale sig her sidst på sommeren. Alternativt kan man forsøge at strippe planterne for alle angrebne blade. Hvis man er heldig, kommer der nye sideskud med et nyt hold små agurker.

Læs mere om væksthusspindemider >

Agurkeskimmel kan man ikke gøre så meget ved, andet end hurtigt at fjerne alle angrebne blade, så der er så lille et smittetryk som muligt for de nye skud og blade. Af og til er der også agurkplanter, som går til på grund af svampeangreb på et dårligt rodsystem, men det er oftest først på sommeren.

Læs mere om agurkskimmel >

Men man kan også være heldig, at planterne fortsætter med at vokse og sætte masser af agurker i sensommeren. Det er ofte en god idé at fjerne store gamle blade, som måske ikke længere ser så pæne ud og dermed give lys til nye og mindre blade på de skud, hvor der dannes agurker nu.

Gør staudebedene klar til nye planter

Der er efterhånden godt med fugtighed i jorden, så det er fristende at begynde at købe og plante nye stauder. Man kan godt så småt begynde at finde ud af, hvilke nye stauder, der skal indkøbes, da vi inden så længe kan begynde at plante nyt, når det drejer sig om planter i potter. Deling af stauder og omplantning er det dog sikrest at vente med til først i september. Man har selvfølgelig lov til at tage chancen, hvis man bare ved, at det kan betyde vanding, hvis september bliver varm og tør.

Man kan også vælge at købe stauderne nu og starte med at plante dem i krukker, hvor de kan nydes i blomst og efterfølgende plantes ud i bedene efter afblomstring.

Det en god idé at forberede jorden til nye staudebede allerede nu, da bedene skal være helt fri for flerårigt ukrudt, inden der plantes. Når jorden er fugtig efter regn, er det let at fjerne skvalderkål, mælkebøtter, senegræs osv. Og det er godt at være i så god tid, at man kan nå at fjerne de ukrudtsplanter, som efterfølgende skyder op og afslører, at man ikke har fået alt med i første hug.

Tjek i samme omgang også de eksisterende bede for begyndende problemer med flerårigt ukrudt. Er ukrudtet allerede etableret inde i stauderne, kan man i september grave dem op, skille dem ad i mindre stykker, filtre ukrudtsrødderne ud, og så plante de mest livskraftige dele af stauderne igen.

På den måde får man samtidig omplantet stauderne, og det tager de fleste forsommerblomstrende stauder ikke skade af. Derimod er det bedst at vente med at omplante de efterårsblomstrende til starten af maj næste år.

Klip de stedsegrønne buske

Sidst i august er det tid at klippe de stedsegrønne hække som for eksempel taks og thuja. Det er altid bedst at klippe stedsegrønne hække i en overskyet periode med fugtig jord, da de mange snitflader ellers kan blive brune.

Buksbom er det ved at være for sent at klippe, da det kan risikere at give svedne blade til vinter. Det er bedre at vente til maj og juni måned næste år. Hvis man alligevel klipper nu, så dæk planterne den første tid efter med noget stof eller lignende, så de ikke udsættes for direkte sol. Man kan også købe specielle skyggenet til formålet.

September måned er den bedste tid for plantning af stedsegrønne hække, så det er fornuftigt at bestille hækplanterne allerede nu, så de kan modtages om 1–2 uger til plantning. I mellemtiden kan man forberede plantestedet ved at fjerne flerårigt ukrudt mv.

Giftige planter i haven

Lige nu bugner haverne med dejlige bær, men desværre er de ikke alle lige spiselige, og det kan være svært for mindre børn at forstå, at man uden problemer kan spise røde hindbær og sorte brombær, men at man skal holde sig væk fra de tillokkkende orange bær på italiensk ingefær og sorte og røde bær på laurbærkirsebær. Det er en god idé at gå haven igennem med børnene og vise dem, hvilke bær de må og ikke må spise, hvis de har en alder, hvor de kan forstå det.

Der er også andre giftige planter i mange almindelige haver. Blandt de mest giftige er pigæbler og engletrompet. Pigæblerne ser spændende ud med de runde piggede frugter, og engletrompet står med de store smukke hængende blomster i krukker lige nu. Det er hele planten, som er giftig. Også den smukke blå og giftige stormhat blomstrer her i august.

Selvfølgelig kan vi ikke fjerne alle mere eller mindre giftige planter fra haverne. Men vi skal være opmærksomme, hvis der er småbørn i haven sammen med de meget giftige planter.

Pas på porremøl

Det er sæson for angreb på porrer fra de små larver af porremøl. Så længe de kun når at gnave i de lange blade, er skaden minimal. Men får man dem ikke bekæmpet, inden de når ned i selve skaftet, kan de gøre alvorlig skade på porrerne. Porrens hjerteskud kan blive ødelagt og planten helt ubrugelig.

Porrelarver kan lige som kållarver bekæmpes med manuel fjernelse med fingre eller pincet eller med Dipel.

Læs mere i artiklen »Porremøl« >

Sensommerens sommerfugle

Der er mange flotte sommerfugle i haverne i august og september, især nældens takvinge og admiral. I år har mange også besøg af større eller mindre flokke af tidselsommerfuglen. Har man solhat, kinesisk purløg eller morgenfruer, er man næsten sikker på at få besøg af masser af sommerfugle, ligesom nedfaldne, halvrådne blommer og rådnende pærer også vil tiltrække en del af dem.

Læs mere i artiklen »Sommerfugle i haven« >

Mange sommerfugle er glade for solhat-stauderne. Det gælder også tidselsommerfuglen, som kan optræde i stort tal. Foto: Heidi Kirk Nissen

Kålsommerfuglene, som objektivt også er smukke, er det derimod sværere at glæde sig over, når deres larver lever af kålbladene. Men prøv alligevel at nyde de hvide flagrende sommerfugles legen op over havens blomster og buske – det er flot.

I mange haver er udækkede kål gnavet godt og grundigt nu, også selv om man har været ret så aktiv med at samle larver ind. Det er, som om det ingen ende vil tage.

Det føles næsten uretfærdigt, når nogle haveejere kan melde om ingen eller næsten ingen larver. En af forklaringerne her kan være hvepsene, som også skal have proteinholdig føde, og her er kållarver og -æg fin føde.

Andre forklaringer kan være en særlig snyltehveps, som lægger sine æg i kållarver eller sygdomme, som angriber kållarver. De to sidste angreb på kållarver, vil man se som døde eller hensygnende kållarver på planterne. Her gælder det om at lade dem være, så snyltehvepsens larver kan udvikles og udvide bestanden, eller sygdommen kan smitte andre kållarver.

Hvis det går som i en normal dansk sommer, så aftager kållarveproblemet midt i september, og så viser det sig nok endnu engang, at der alligevel bliver kålhoveder til vores gryder, selv om planterne ser lidt gnavede ud. Grønkål og palmekål kan nå at sætte nye fine blade i løbet af efteråret, så her er skaden ikke så ødelæggende, som den umiddelbart ser ud til at være.

Skynd dig at sikre dig din billet

Billetsalget er startet til vores populære festival i oktober. Den der tidligere var kendt som Mere Liv i Haven-festivalen, men nu har skiftet navn til Praktisk Økologi Festival, og som i år afholdes den 26. oktober i Karise.

Festivalen er for alle med hang til hjemmedyrkede grønsager, høns i haven, jord under neglene, natur og frisk luft. På festivalen får du en inspirerende lang dag hvor du er del af et særdeles levende fællesskab, hvor alle brænder for praktisk økologi og vidensdeling. Nogle har små husmandssteder, andre har blot en altankasse. Alle har interessen for den levende jord til fælles.

Emnerne er mange, og der er plads til flere. Men vi kan allerede nu love, at der bliver værksteder inden for leslåning, fermentering, kompost, hønsehold, vinterdyrkning, bokashi, urter, spiselige blomster, permakultur, urbane haver, svampedyrkning, gravefri køkkenhave, røgning – og der er flere værksteder er på vej.

Som noget nyt i år bliver der også værksteder til børn. De kan blandt andet lære at lave frøbomber, prøve leslåning, lave snobrød og presse æblesaft.

Festivalen er altid meget populær, og der er et begrænset antal billedet. Vil du være sikker på at komme med, kan du sikre dig din billet allerede nu >

Læs mere om selve festivalen >

Her er du: Forsiden > 2019 > Havenyt uge 34, 2019

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider