Havenyt uge 27, 2021

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Det er ferietid, og dermed er der også tid til at nyde alle de smukke blomster. Enten i egen have, i andres private haver eller i besøgshaver landet over. Og i år står haverne endnu med en del af de smukke junistauder i fuld flor, og det er hurtigt at plukke en flot buket af ens yndlingsblomster blandt roser, riddersporer, kornblomster, fingerbøl, klokkeblomster, knopurt, løvefod, alpemandstro, storkenæb, ærenpris, stjerneskærm og mange flere.

Man kan skabe nogle opmærksomhedsskabende bede, hvis man blander komplementærfarver som eksempelvis lilla mælkeklokke og gul prikbladet fredløs. Foto: Heidi Kirk Nissen

Men glemt er det kolde forår, for nu er det højsommer. Ikke at det er sol fra en klar himmel. Tværtimod er det blandet og ustadigt vejr, som den danske sommer kan være det. Men en stor del af planterne trives i det. De danske grøntsager står flot, og bær som jordbær skal have masser af vand for at udvikle bærrene. Det gælder også hindbær, som nu er i fuld gang med at udvikle bær. Også løg, ærter og kartofler har brug for masser af vand lige nu. Og alt, hvad der dyrkes i krukker, skal man passe godt med vand gennem hele sommeren.

Hold øje med skimmel

Vejret spiller en stor rolle for hvilke skadedyr og plantesygdomme, som udvikler sig til et problem. I en kølig sommer er der færre bladlus end i en varm. I en tør sommer er der få problemer med gråskimmel og andre svampesygdomme, mens de i en fugtig og varm periode hurtigt kan udvikle sig, hvor der ikke er luft nok mellem planterne eller ved næsten vindstille dage, hvor nattedugen ikke når at forsvinde i bunden af bedene.

Det fugtige vejr er ideelt for udvikling af gråskimmel i de modne jordbær og snart også hindbær, og det giver optimale forhold for, at svampesygdomme kan udvikle sig næsten eksplosivt som for eksempel selleribladplet, løgskimmel, persillebladplet og kartoffelskimmel. Kartoffelskimmel kan også angribe tomatplanter, og her er det et meget større problem. Eneste mulighed er hver dag at fjerne angrebne blade.

Det handler derfor om at holde øje med sygdomstegn i planterne. Er man på ferie, er det en god idé at få en anden havekyndig til at tjekke planterne, så eventuelle angreb kan begrænses i tide.

Kartoffelskimmel i juli

Vi er gået ind i juli måned, og dermed stiger risikoen for, at der kommer kartoffelskimmel i haven.

Det kan være svært for ikke så erfarne havejere at identificere kartoffelskimmel. Tidligt satte kartofler er allerede nu ved at have færdigudviklet kartoflerne, og toppen begynder at få gule blade, der kan være gnav i bladene mv.

Men kartoffelskimmel udvikler sig dels eksplosivt over få dage, og dels kan man se skimmelbelægning på bladets underside, især i fugtigt vejr.

Se fotos af kartoffelskimmel i artiklen »Kartoffelskimmel« >

Kommer der angreb af kartoffelskimmel, skal toppen fjernes hurtigst muligt inden regn, så sporerne ikke når at regne ned og angribe selve kartoffelknoldene. Er man på ferie, kan man måske aftale med en nabo, der kender kartoffelskimmel, at vedkommende fjerner toppene på kartoffelplanterne ved angreb.

Udluftning i drivhuset er vigtigt

I drivhuset er der fyldt med store flotte planter med mange grønne blade. Tomatplanterne er specielt udsatte for angreb af gråskimmel på blade og stængler på dage og især nætter med høj luftfugtighed, og det kan være katastrofalt.

Derfor er det meget vigtigt, at der er maksimal udluftning og luftskifte i et drivhus, især hvis det bliver lummervarmt og fugtigklamt. Døre og vinduer skal stå åbne døgnet rundt. Det kan dog være en god idé at lukke vinduerne, mens det regner, så planterne bliver mindst muligt våde. Lad gerne døren stå åben, hvis den ikke er i vindsiden.

Hvis man dyrker med flere stængler pr. tomatplante, er der mindre luftcirkulation, og det er endnu vigtigere hele tiden at få fjernet sideskuddene, mens de er helt små.

Også agurkerne er det vigtigt at holde beskåret, så luftcirkulationen er størst mulig. Sideskud knibes over to blade, mens sideskud på sideskuddene beskæres over et blad.

Læs mere i »Beskæring af agurk i drivhus« >

Forbered haven på ferien

Hvis man skal væk på ferie, må man gøre det bedst muligt for planterne og derefter tage af sted og nyde ferien uden at sende for mange bekymrende tanker hjem til haven.

Hvor afgrøderne i køkkenhaven nu dækker jorden, er ukrudtsproblemet overskueligt selv efter flere ugers ferie. Men alle de steder, hvor der er bar jord mellem rækkerne, vil der være massive mængder af ukrudt efter 2–3 ugers ferie, og så er rækkerne med vintergulerødder og nysået salat svære at finde. Lugning kan derfor være en væsentlig del af ferieforberedelsen.

Dernæst skal jorden omkring afgrøderne grundvandes, såfremt vejrudsigten ikke lover tilstrækkelige mængder regn, mens man er væk. En grundvanding er som udgangspunkt 30 mm vand. Det betyder, at hver kvadratmeter skal have 30 l vand.

Jordbær, hindbær, løg, kartofler og ærter er nogle af de planter i køkkenhaven, som ikke må mangle vand, men skal vandes, hvis det bliver for tørt i haven – også mens man er på ferie. Her kan gode naboer være en fordel. Foto: Heidi Kirk Nissen

Det er efterfølgende en god idé at isolere jorden med et lag, som isolerer mod fordampning. Minimumsløsningen er at kultivere jorden, så det øverste jordlag er tørt og smuldrende.

Det bedste er dog at jorddække med et lag organisk materiale. Det forhindrer, at vandet fordamper samtidig med, at jorden er fugtig helt op under jorddækket. Med andre ord, så får plantens rødder et meget stort område at hente vand fra, og den er ikke så udsat for skader, hvis vandingen udebliver et stykke tid som i en ferie. Har man ikke nok planteaffald til formålet, kan man dække med aviser mellem rækkerne.

Vand og jorddæk i drivhuset

Drivhuset behandles på samme måde, og man kan faktisk tage på ferie fra det en hel uge, hvis man gennemvander det og jorddækker godt. Det gælder dog kun, hvis man dyrker planterne direkte i drivhusjorden.

Få inspiration til jorddækning i feriedrivhuset her >

Dyrkes der i plantesække, skal der vandes dagligt, og så må man bede om hjælp hos naboen, familien eller vennerne. Er plantesækkene anbragt på kapilærkasser, kan de klare sig et antal dage afhængigt af størrelsen og antal planter pr. kasse. Her må man afprøve perioden på forhånd, og så sjusse sig til, hvor meget større tomatplanterne når at blive, og dermed hvor meget mere vand de vil komme til at bruge.

Har man automatisk vanding, bør man også træffe aftale med for eksempel en nabo om at holde øje med, at det fungerer, så man ikke risikerer at komme hjem til enten et oversvømmet drivhus eller et drivhus med udtørrede planter.

Tørkeindekset

I juni havde vi en del dejlige sommerdage, men haverne led under de høje temperaturer. Vi har efterfølgende fået noget regn, så DMIs tørkeindeks nu ikke længere er helt så ildevarslende rødt, men sommerferietid er ofte lig med vandunderskud i jorden og fare for tørke.

Den røde farve på DMIs tørkeindeks indikerer »Høj risiko for tørke« og det er der stadig i et par områder i Nordjylland. Størstedelen af landet er dog dækket af orange farvenuancer, hvor den mørke orange betyder »Forøget risiko for tørke« og den lysere orange nogen tørkerisiko.

DMI har valgt at gemme tørkeindekset lidt væk, men det kan findes på siden med Vejrarkiv. Her skal man gå ned til nr. 2 figur, der viser et Danmarkskort med »Middeltemperatur« og i menuen vælge »Tørkeindeks«, der står som en af de nederste valgmuligheder.

Tørkeindekset giver en idé om, hvor tørt det generelt er, men den bedste metode er naturligvis altid at gå ud i haven og vurdere jorden selv ved at stikke en finger i den eller grave lidt ned. Der kan være store forskelle fra have til have alt efter læ- og skyggeforhold, jordbundstype, om man bruger jorddække m.m.

Støt planterne i regn og blæst

På dette tidspunkt af sommeren er mange af planterne i haven efterhånden så høje, at det er nødvendigt at binde dem op. I staudebedet er det år efter år de samme planter, som lægger sig, når regnen pisker ned, eller det blæser. Planterne har nået en højde, der gør dem ekstra udsatte, så har man ikke nået at give dem støtte, er det fornuftigt at gøre det.

I køkkenhaven skal høje ærter og stangbønner have opsat tilstrækkeligt høje stativer, inden de får brug for støtte. Det er oftest bedst at sætte stativet op, inden man sår. Valske bønner kan for de høje sorter også have brug for støtte.

Dyrker man asparges, er det tid at få sat støtte op, så de lange stængler ikke brækker af helt nede ved jorden, hvis det pludselig blæser op, eller der kommer skybrud. Majs kan også vælte, hvis de dyrkes et vindudsat sted, eller der kommer meget regn. Her kan man dog ofte nøjes med forebyggende at hyppe jord op omkring stænglen.

Få krukkerne til at overleve ferien

Et særligt problem i ferien er alle de flotte potter og krukker, man har plantet til i maj og juni. Hvis man ikke skal på ferie, så er det jo bare skønt med den fantastiske frodighed, som de kan tilføre en gårdhave eller terrasse.

Planterne er nu så store i forhold til den mængde jord, der er i potterne, at de i solskin og varmt vejr skal vandes hver dag, og det giver problemer ved en eventuel ferie. Den bedste løsning er at finde naboer eller venner med samme pottetilbøjeligheder og en forskudt ferieperiode, så man kan bytte pasning. Eller måske aflevere dem til pasning hos venner og bekendte, som så kan glæde sig over dem, indtil man er tilbage.

Hvis man ikke har mulighed for at få vandingshjælp, må man etablere sig så godt som muligt og håbe på, at planterne overlever. Det gælder om sætte dem et skyggefuldt sted, sørge for at vande dem lidt rigeligt, men ikke drukne dem og om muligt sørge for undervanding, eksempelvis ved at stille dem lidt ned i jorden, som kan vandes rigtig godt. Rødderne vil så søge ned i jorden, hvor der er mere vand, men det kan give problemer, når de skal flyttes tilbage igen, da rodnet så ødelægges. Ellers kan man sætte potterne ned i et kar med småsten i bunden og vand op til en fjerdedel af pottens højde.

Hvis man har en vander, der kan tilsluttes en timer, kan man sætte krukkeplanter helt tæt sammen og lade den vande et antal minutter hver dag. Men det kræver, at der er drænhuller i bunden, ellers drukner planterne, hvis der også pludselig kommer regn ovenfra.

En sidste mulighed er at forære de nuværende planter væk og plante nye, når man kommer hjem. Gartnerier med egenproduktion af udplantningsplanter er i gang med et nyt hold, som hjemvendte ferierende med nedvisnede potter er oplagte kunder til.

Hold grøn sommerferie i Danmark

Også i år er der flere end normalt, som holder sommerferie herhjemme i Danmark. Det er et skønt ferieland, og der er mange gode oplevelser at hente – også for de haveinteresserede.

Der er naturligvis alle de store parker og besøgshaver, hvor man let kan tilbringe en hel dag. Er man interesserede i haver med en spiselig vinkel, så kan man overveje at besøge Økologiens Have i Odder eller permakulturhaven i Birkegårdens Haver nær Ruds Vedby. Der er også de kongelige køkkenhaver i Fredensborg, og den nye ved Gråsten Slot, for dem der er til køkkenhaver med et royalt touch. Køkkenhave er der også ved Egeskov Slot på Fyn, men her er det også i høj grad de mange flotte staudebede, som lokker haveinteresserede til.

Private haveejere holder også åbne haver i løbet af sommeren. Billedet nedenfor er fra en frodig landbohave på Djursland, hvor der både er store staudebede og en flot køkkenhave at lade sig inspirere af. De store besøgshaver er imponerende, men i de private haver, kan man ofte få idéer som er nemme at efterligne derhjemme, og man kan samtidig få et par gode råd fra haveejeren med på vejen.

Find private haver som kan besøges her >

Der er masser af både store og små, offentlige og private haver at finde inspiration i i ferietiden. Foto: Heidi Kirk Nissen

Vil man have mere end idéer med hjem, og er man syd for hovedstaden, kan man for eksempel tage en tur forbi Gartneri Toftegård og Naturplanteskolen. To forskellige planteskoler, men begge meget stemningsfulde og fulde af både velkendte og anderledes økologiske planter, som man kan købe med hjem som en grøn feriesouvenir.

Find flere inspirerende planterskoler, pometer m.m. til sommerferiebesøg i forhandlerguiden >

Hent friske grønsager i egen have

Er man hjemme en del af ferien, og kommer der uventede feriegæster forbi, kan man hurtigt stable en menu på benene med godt og grønt fra haven. Den bugner her i juli af friske og usprøjtede grønsager, som er i en klasse for sig. Måske kan man købe større og flottere eksemplarer, men på smagen og friskheden er købegrønsager hurtigt udkonkurreret.

Samtidig kan man i egen have dyrke specialiteter, som man ofte ikke kan købe i det nærmeste supermarked, som eksempelvis voksbønner, rødbladet basilikum og mange forskellige slags salat lige fra rødbladet pluksalat, hjertesalat, bataviasalat og endivie til rucola.

Og så er det hyggeligt at gå ud i haven sammen og hente ind til dagens middag. Er der børn med, elsker de at få lov til at hjælpe med at grave kartofler op og plukke bær til dagens dessert. Lige nu kan man hente nye kartofler, små gulerødder, ærter, salat, løg, stikkelsbær, sommerhindbær og jordbær, og måske også spidskål, knudekål, blomkål og knoldfennikel. Hvis man har været tidligt ude med forkultiveringen, er der også agurker, tomater, peberfrugt og chili.

Spis vild mad

Siden efteråret 2019 har Landsforeningen Praktisk Økologi været en del af Vild Mad fyrtårnet i projektet Vores Natur. Målet med har været: At engagere danskerne gennem viden om natur- og sankeoplevelser og middage med vild mad, hvor det spiselige element giver incitament til at komme ud i naturen og få øjnene op for den vilde spiselige natur.

Projektet har produceret seks små videoer som kommunikerer værdien af at tænke naturen som et stort spisekammer. Gennem videoerne vil jægeren og lystfikseren blive inspireret til at sanke når de i forvejen er på jagt eller ude at fiske, og for haveejeren vil ukrudt blive til vilde spiselige urter.

Find linket til videoerne i artiklen om Vild mad her >

Har du selv lyst til at gå på jagt i naturens spisekammer. Så vil vi anbefale dig at downloade VILD MAD appen som er et værktøj, der hjælper dig med at finde vilde råvarer i naturen, uanset om du er ekspert eller nybegynder. Den er gratis og du kan finde den i appp-store eller på Google-play.

Ugens Havenyt holder sommerferie

Redaktøren af Havenyt.dk holder sommerferie i uge 28, 29 og 30. Derfor vil der ikke komme nye Ugens Havenyt og nyhedsbreve i den periode. Havenyt.dk i sig selv, er dog fuldt tilgængeligt, og du er meget velkommen til at blive inspireret i vores over tusinde aktuelle haveartikler eller deltage i snakkene i forummet.

Spørg eksperterne holder også fri indtil den 2. august, men måske har en ekspert allerede svaret på et lignende spørgsmål tidligere, eller der ligger et svar i en artikel. Prøv at bruge søgefunktionen i øverste højre hjørne. Eller prøv at stille dit spørgsmål i Havenyt.dks forum, hvor andre haveejere måske kan hjælpe dig.

Du ønskes en dejlig og grøn sommer.

Venlige sommerhilsner
Heidi Kirk Nissen
Redaktør af Havenyt.dk

Her er du: Forsiden > 2021 > Havenyt uge 27, 2021

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider