Havenyt uge 49, 2021

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Det er småt med havearbejdet her i vintermånederne, og særligt når der ligger sne. Men det kan nu alligevel være dejligt at gå en tur i haven her i december væk fra juleriet, og rydde lidt op eller udvælge grøntsager til aftensmaden. Mange haveejere har også stadig en del dejlige grøntsager i køkkenhaven og æbler i kasser, som det kan være en rigtig god idé at spise masser af som modvægt til decembers søde spiser og julefrokosternes lækre, men lidt fede retter.

Vil man i haven i denne tid, handler det om at vælge tidspunkterne med omhu. Det er ikke mange dage siden, der lå sne i haverne, og der er mere på vej. Foto: Heidi Kirk Nissen

Havens farver er efterhånden noget afblegede, men de røde nuancer på sankthansurtens blomsterstande og rævehalernes stængler lyser stadig op. I mange haver vælger man også her i julemåneden at supplere med lidt pynt til havens krukker eller bruger havens stedsegrønne til at lave juledekorationer af.

Det er fortsat den første del af julemåneden, men mange er også godt i gang med at udveksle ønskelister og sørge for årets julegaver. Sidst i nyhedsbrevet er der tips til nogle lidt anderledes julegaver, som nok skal vække lykke hos modtageren.

Tid til vintergrønsager

Sommerens grønsager var saftspændte og smagen intens på de solmodnede afgrøder. Vintergrønsagerne er mere tætte i både tekstur og smag, men selvom det er anderledes, er det ikke nødvendigvis dårligere. Får man først øjnene op for at bruge sæsonens grønt, kan der komme mange kreative og forskelligt smagende retter ud af vinterperiodens grønsager.

Kål er en af de klassiske vintergrønsager, og her kan bruges både rød-, hvid- og grønkål eller sent udplantede spidskål eller savoykål med små lækre hoveder og en mild smag. Kål er velegnede i både varme og kolde retter, og den har både mere smag og er sundere end den drevne eller importerede salat, man kan købe på denne årstid.

Man kan for eksempel lave nogle både meget velsmagende og mættende vintersalater ved at kombinere fintsnittet kål med et udvalg af æbler og appelsiner, nødder, rosiner og tørrede abrikoser, dadler og tranebær samt en velsmagende dressing. Salaten kan være mere eller mindre julet alt efter, hvad man blander i den.

Der er også alle rodfrugterne, kartoflerne, løgene, græskar og hvad der ellers er gemt til vinterbrug. Plus alle de gode ting, der er kommet i fryseren eller fermenteret på glas.

Man er lidt heldig, hvis man har formået at gemme en del af havens overskud til de mørke vintermåneder, for de købte sommergrønsager i vinterhalvåret er meget langt fra de friske, som vi høstede i egen have i den lune del af året.

December måneds salatskål

Man kan dog være heldig, at der stadig er bladgrønt at hente i haven til december måneds salatskål. Der har efterhånden været nattefrost op til flere gange, så ubeskyttet salat på friland er der ikke meget mere af, men den står stadig i drivhuset en del steder. Selv i drivhuset skal man dog huske at dække store salatplanter i frostnætter, da de ødelægges af bare den mindste frost. Små salatblade kan tåle nogle graders frost uden at tage større skade.

Den almindelige rucola er der til gengæld masser af, hvis man huskede at så sidst i juli, eller man har ladet planterne kaste frø og selvså. De klarer sig langt hen på vinteren på friland.

Der er måske også stadig blade at hente på bladbede, spinatbede og spinat. En af årstidens mest imponerende bladgrønsager i både udseende og udbytte er den flotte sennep ‘Red Giant’, men ligesom de andre bladgrønsager smager den ikke af så meget på denne tid af året.

Bladbeder kan godt tåle lidt frost, og mange steder er der stadig noget at høste. Man kan forlænge høstsæsonen ved at dække dem med to lag fiberdug. Foto: Heidi Kirk Nissen

Tjek kasserne med æbler og løg

Det er en god idé at tjekke tilstanden af især løg og æbler, inden juletiden tager al opmærksomhed.

Både løg og æbler kan der komme råd i under opbevaringen, og det kan smitte de andre afgrøder, som ligger klods op ad. Derfor bør man se kassernes indhold efter jævnligt og fjerne rådangrebne løg og frugter. Ved samme lejlighed kan man sikre sig, at musene ikke har fundet vej til æblekasserne.

Lad være med at komme rådangrebne løg på komposten, da det kan smitte via komposten til de kommende års afgrøder.

Æbler med rådpletter, der gør dem uegnede til menneskeføde, kan derimod bruges til at fodre fuglene, der vil se dem som en kærkommen juledelikatesse.

Vintervand stedsegrønne

Det kan være en god idé at vande under stedsegrønne buske også om vinteren. De stedsegrønne træer og buske har godt nok nåle og blade, som økonomiserer med vandet, så der fordamper lidt vand herfra i forhold til de løvfældende. Men hvis vi får barfrost og/eller lang tids hård frost, hvor jorden fryser langt ned, så kan planternes rødder ikke optage nok vand. Får vi samtidig hård blæst, kan de stedsegrønne hurtigt få svedne blade og nåle.

Værst går det ud over de stedsegrønne med store blade som laurbærkirsebær og rhododendron samt ikke mindst de nyplantede stedsegrønne, som endnu ikke har rødderne ret langt nede. Det er derfor en god idé at jorddække rundt om nyplantede stedsegrønne, så det varer længere tid, inden jorden fryser. Hold dog jorddækket væk fra selve stammen, så musene ikke begynder at slå sig ned og gnave af barken.

Hvis jorden er godt våd på nuværende tidspunkt, skal man ikke vande i store mængder nu, men først gøre det senere i vintermånederne.

Man kan eventuelt gøre det til en vane at vaske nyhøstede rodfrugter fra køkkenhaven i en spand vand udenfor, inden de tages ind, og så bruge vandet herfra. Det vil samtidig gøre, at den gode jord ikke ender i køkkenvasken og dermed i kloaksystemet. Man kan med mellemrum skifte vandet i spanden og på omgang vande de stedsegrønne med en spandfuld vand.

Beskyt stamme og træer mod dyregnav

Både harer og mus kan finde på at gnave af træernes bark, når jorden på et tidspunkt fryser til og dækkes med sne.

Ikke mindst de mindre frugttræer er udsatte. Det er derfor en godt idé at beskytte stammerne på det nederste stykke, hvis dyregnav er et problem i nabolaget. Der kan købes forskellige løsninger i planteskolerne, og ellers man finde mange kreative løsninger ved at google. Der skulle også være en virkning i at smøre stammerne med hjortetakolie, som man kan læse mere om her >

Få forslag til beskyttelse af nye træer mod haregnav >

Hvis man har et godt lag jorddække på jorden under frugttræerne, er det en god idé at fjerne det fra området omkring stammen i vinterperioden. Ligesom jorddække ved de stedsegrønne, er der ingen grund til decideret at stille et dejligt opholdsted med fuld forplejning til rådighed for musene.

Beskyt mod rådyrene

Rådyrene forgriber sig på både frugttræer, kål og andre grønne afgrøder i haverne. Prydbuske kan også være attraktive, kamelia er ofte en yndlingsspise hos rådyr. Også i resten af haven kan rådyrene finde på at fouragere. De spiser det, de bedst kan lide af udbuddet. Jordbærblade, rødbedeblade, bladbeder og palmekål er bare nogle af deres vinterfavoritter.

Hvis man vil være sikker på at have sine grønkål i fred, kan man blive nødt til at hegne dem ind. Hvis rådyrene er sultne nok, er overdækning med net ikke tilstrækkelig beskyttelse. Dyrene kan ødelægge nettene og æde kålene ned til jordhøjde.

Et gammelkendt middel mod rådyr er at hænge totter af uld op, som de eksempelvis gør det i Økologiens Have. Foto: Heidi Kirk Nissen

I nogle områder har man succes med at hænge friske fåreuldtotter op for at holde rådyr og harer på afstand. Det er dog ikke alle, der har held med metoden i deres have. Uldtotterne skal udskiftes med jævne mellemrum for at bevare virkningen.

Dekorative snebær

Om sommeren er en snebærhæk ikke ligefrem en drømmehæk. Den sætter masser af irriterende rodskud, og den skal klippes flere gange i løbet af sommeren for at holde sig pæn.

Men her i november er det hele tilgivet, når den står fyldt med hvide bær på lange tynde grene. Et par grene i en vase sammen med et par stedsegrønne grene ser flot ud nogle dage.

Snebærrene holder ikke længe, men når de flotte hvide bær bliver mindre pæne at se på, kan man jo hente et par nye grene i haven.

Decemberdekoration

Når haven ligger mørk og stille og vinterhviler i december, henter vi glædeligt grene, bær, kogler, lav og andre naturmaterialer indenfor for at lave dekorationer og på den måde stadig bevare lidt af den forbindelse til naturen, som vi ellers mest oplever i de lysere af årets måneder.

Bliv inspireret til, hvad man kan samle til dekorationer i sidste uges Ugens Havenyt >

På Havenyt.dk kan man finde inspiration og opskrifter til en ny dekoration hver måned året rundt. I december er det en enkelt juledekoration med lys og en lille stjerne, der sammen med birkens hvide stamme, cypres og lav giver en sød, lille dekoration, der kan lyse op og minde os om, at der stadig er meget dejligt at hente i haven selv i årets mørkeste måned.

Få opskriften på december måneds dekoration her >

Gaveforslag 1 – Havehjælp

Juletidens forbrugsfest er i fuld gang, men hvis man er mere til at lægge hjemmelavede pakker under juletræet, kan man overveje alternative gavemuligheder.

Til ældre i familien eller travle børnefamilier kan man for eksempel forære et gavekort på en dags havearbejde eller et konkret stykke havearbejde som at klippe hækken, hvis det kniber med at overkomme eller nå det hele i haven. Et andet projekt kunne være at hjælpe med at gøre drivhuset rent.

For dem, der har mod på at forpligte sig, kan et klippekort på græsslåning eller jævnlig lugning også vække stor glæde hos dem, der ikke er så mobile selv.

Gaveforslag 2 – Haveudflugt

Hvis man skal give gaver til andre haveinteresserede, så kan man overveje at forære dem en haveudflugt til en spændende have til foråret eller sommeren. Måske har vedkommende ikke bil og derfor svært ved at komme et bestemt sted hen, eller måske er det bare sjovere at være flere af sted på haveudflugt.

Der er mange skønne haver og haveanlæg i Danmark, både private og offentlige. Har modtageren af udflugten set dem alle, og bor man ikke for langt fra grænsen, kan man også overveje at kigge mod Sverige eller Tyskland og finde ny inspiration i vores nabolande, uden at det skal tage mange timer at komme til udflugtstedets mål.

Gaveforslag 3 – Haveviden og inspiration

Vil man gerne give en gave, som ikke koster meget tid eller planlægning, men samtidig vil give stor glæde hele næste år, kan man give et gavemedlemskab af Landsforeningen Praktisk Økologi.

Foreningen står bag Havenyt.dk, og som medlem kan man både få generel dyrkningsinspiration gennem det populære medlemsblad »Tidsskrift for Praktisk Økologi« og personlig inspiration fra de lokale havenetværk og mentorere, der kan komme på besøg i haven.

Med et gavemedlemskab af Praktisk Økologi giver man på den måde både konkret haveviden, som modtageren kan fordybe sig i derhjemme, og mulighed for at dele tanker og erfaringer med andre, der også går op i at dyrke en frodig og miljøvenlig have.

Læs mere og køb gavemedlemskabet her >

Her er du: Forsiden > 2021 > Havenyt uge 49, 2021

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider