Havenyt uge 19

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Kristi Himmelfart står for døren, og man kan glæde sig over et par ekstra fridage, der måske kan bruges i haven. Det er også en af de yndigste årstider i haverne lige nu, hvor alt er spædt lysegrønt, og frugttræerne står hvide af blomster.

Det er altid et imponerende syn, når frugttræerne blomstrer. Pærer og kirsebær er så småt begyndt at takke af, men æbletræerne står klar til at tage over. Foto: Heidi Kirk Nissen

I køkkenhaven dukker små spirer og grønne skud frem i lange rækker, og i bærhaven er jordbærplanterne begyndt at blomstre sammen med solbær og ribs, mens josta og stikkelsbær allerede har dannet de første små grønne frugter.

Klokkeskilla, de sene tulipaner samt gule lærkespore og anemoner er nogle af de sidste forårsblomster i blomsterbedene. Men de afløses hurtigt af mandstro, løjtnantshjerte, akelejer og andre farverige forsommerblomster, der står klar med fede knopper.

God vækst i køkkenhaven

Afgrøderne i køkkenhaven er også i fuld gang. Har man med held drevet tidlige kartofler, står de med flotte, grønne toppe og giver snarlige løfter om de første nye kartofler. Tidligt såede gulerødder og persille er tittet frem, og hestebønner og spinat er allerede små planter.

Har man også været tidligt i gang med løgene, står de nu ret på rad og række med deres stive blade og med deres nuværende størrelse, er det nemt at luge det hurtigtvoksende ukrudt omkring dem.

Asparges vokser i en forrygende fart, og det handler om at høste dem, inden de bliver for store. Man glemmer let den fine smag, som friskhøstede asparges har. Den er noget helt særligt i forhold til de bundter, som er fragtet en lang vej til kølediskene i vores supermarkeder.

Spinat, som blev sået sidste efterår, har en pæn størrelse og kan også høstes nu. Det samme gælder en stor del af krydderurterne. Lige fra de altid trofaste purløg og persille til timian, rosmarin og laurbær, hvis de har overlevet vinteren.

Store chili- og tomatplanter

Har man ikke drivhus med plads til forkultiverede planter, er der ved at være pladsmangel i mange vindueskarme, hvor efterhånden halvstore tomat- og chiliplanter og andre varmekrævende planter venter på at kunne blive plantet ud. En del steder i landet er de allerede på fast ophold i drivhuset, men hvor der er køligst, er det endnu for koldt om natten, og her må man vente lidt endnu, til nattetemperaturen kan holde sig over de 8 grader.

Det kan være en udfordring, men sørg for at potte planterne om, så de ikke går i stå i væksten, og har man en godt beskyttet havekrog med lys og læ, kan man sætte planterne der på lune dage.

Har man store chiliplanter, der blomstrer, er det en god idé at fjerne de første blomster på chili. Især for de storfrugtede chili er det vigtigt, at man fjerner de første blomster, så de kan få en god bladmasse, inden de får lov til at sætte frugter. Mange frugter på en lille plante kan få planten til at gå i vækststandsning.

Læs mere om chili i artiklen »Besat af chili« >

Hæv temperaturen i drivhuset

Her i maj er det ofte kun nogle få grader, der mangler for at kunne plante ud eller lade planterne stå ude i drivhuset om natten. En mulighed for tidligere udplantning er at varme drivhuset op, så temperaturen holdes over de 8 grader også om natten. Det er effektivt og nemt og giver lidt tidligere tomater, chili og agurk, men det er energimæssigt dyrt og uhensigtsmæssigt.

Ofte kan man i stedet vælge nogle andre metoder til at beskytte planterne mod nattekulden eksempelvis ved at udnytte den oplagrede solvarme eller etablere kompostvarme.

Man kan overdække planterne ved hjælp at vækstbuer med bobleplast, fiberdug eller anden isolerende dække. Det er også muligt at købe store tynde plader af styropor, som kan genbruges år efter år. Men det kræver et system til at lægge pladerne ud på.

Uanset valg af dækkemateriale er det et krav, at der om dagen har været solskin, så jord eller fliser i drivhuset er varmet op. Flere dage med køligt og overskyet vejr giver hurtigt et koldere drivhus. Der skal helst være et varmelager til at lagre solvarmen og holde nattemperaturen oppe. Man kan lave et større varmelager med fliser, sortmalede plastdunke med vand eller sten, som solen kan varme op.

En anden mulighed for tilførsel af varme om natten er at udnytte varmen fra plantemateriale, som er i gang med en kraftig varmeudvikling. Her kan man placere kasser og potter ovenpå. Det kan være den gamle afprøvede metode med halm, som gennnemvandes med en kvælstofholdig væske som flydende drivhusgødning, udtræk af husdyrgødning, ajle, human urin e.l.

Man kan også bruge friske planterester som eksempelvis det grønne køkkenaffald, som fyldes ned i en kasse, hvor man ovenpå stiller potterne på riste, så varmen kommer op omkring potterne. Et eller to lag fiberdug vil holde varmen lidt tilbage om natten. Man skal dog her være på vagt med hensyn til en pludselig varmeudvikling, hvis det bruges i forbindelse med komposterende materiale, da det kan blive for varmt for planterne. Ikke mindst, hvis man kombinerer med isolerende og tæt dække om natten.

Godt tidspunkt at luge ukrudt på

Naturens orden er at dække jorden med grønne planter, og bar jord er rent spild. Derfor myldrer det lige nu frem med mælkebøtter og små kimplanter af alverdens ukrudt, som ikke er velkomne alle steder i haven, hvor de vil konkurrere og ofte vinde over de kulturplanter, som man gerne vil dyrke der. Hvis man får luget nu, mens ukrudtet er helt småt, kan man få godt styr på det ved at bruge den miljøvenlige metode – hakkejernet.

Mælkebøtter opfattes som ukrudt i de fleste haver, men bierne er vilde med dem. Foto: Heidi Kirk Nissen

Jorden er god at løsne lige nu, så det er oplagt at få luget flerårige ukrudt med så megen rod som muligt. Inde i bede og andre steder, hvor jorden er skygget og fugtig, kan man i øjeblikket hive mælkebøtter op med stort set hele roden.

Lug ukrudtet i køkkenhavens rækker

Det er let nok at luge ukrudtet imellem rækkerne i køkkenhavens bede. Det tager derimod noget længere tid at finluge i selve rækkerne. Men det er nødvendigt, da det er her, at de såede eller udplantede planter får den hårdeste konkurrence fra spirende ukrudt – inklusiv det kønne ukrudt i form af morgenfruer, hjulkrone, valmuer og andre blomster. Især løg tåler ikke konkurrence her i de første måneder.

Spinatrækkerne begynder også at se frodigt grønne ud, men noget af det er ukrudt. Det er samtidig en god idé at udtynde spinatplanterne, så snart de er så store, at de kan bruges i salatskålen. Står planterne for tæt, går de lettere tidligt i blomst og holder op med at sætte nye grønne blade.

Ukrudt uden frø kan blive liggende på jorden, hvor det er hakket om.

Forkultiver et tidligt hold bønner

Det er kun starten af maj, og alligevel er der sikkert mange, som overvejer at så bønner, når solen skinner. Men jordtemperaturen er stadig for lav til at så bønner direkte ude på bedet, den skal op på 14 grader, som er minimumstemperatur for at få sikker fremspiring af bønner.

Men det ville jo være dejligt med nogle tidlige bønner fra haven. Det er muligt, hvis man vælger at hjælpe lidt til med spiringen. Man kan forkultivere i potter inde og derefter flytte dem ud i drivhus og plante ud, når de har 1–2 bladpar. På den måde kan man hurtigt få gang i et bønnestativ. Det er en god idé at forkultivere en tidlig bønnesort.

Man kan hurtigere få en varm nok jord til bønner, hvis man opvarmer den med plast. Foto: Heidi Kirk Nissen

Køb gode udplantningsplanter

Hvis man ikke er til forkultivering, kan man her i maj købe masser af udplantningsplanter både i supermarkeder og på planteskoler.

Inden man køber sine udplantningsplanter, er det nødvendigt at overveje, hvad det er for en sort, man køber. Hvornår den kan høstes, og hvor vinterhårdfør er den?

Når man vil dyrke kål i sin have, er det eksempelvis vigtigt at vide, hvornår de kan høstes, så man eventuelt kan plante både sommer- og efterårssorter.

Hvis man vil kunne hente friske porrer fra haven helt frem til foråret er det også altafgørende, at man får fat i planter af en vinterhårdfør sort. Sommer- og efterårsporrer giver større udbytte, så det er valget, hvis de alligevel er spist inden vinter.

Det er ikke alle supermarkeder, der er lige gode til at passe de små udplantningsplanter, så inden de ryger i indkøbskurven, er det en god idé at sikre sig, at planterne ser sunde ud og er i god vækst. Tjek altid at jorden er fugtig, inden udplantningsplanterne købes. Planter, der har manglet vand, vil ikke trives, når de plantes ud i haven.

Man kan eventuelt holde udkig efter, hvornår der kommer friske planter til butikken, og da købe med det samme.

I Havenyt.dks forhandlerguide kan man finde gode planteskoler, som også fører et økologisk sortiment.

Find gode planteskoler i forhandlerguiden her >

Plantetid for kål, porrer, løg og salat

Det er ved at være tid for at plante de første kål- og salatplanter ud. Men måske er de ikke helt store nok endnu, hvis man selv har forkultiveret og kom lidt sent i gang.

Porrer og løg kan man sagtens vente et par uger med at plante ud. Hvis man vil plante nu, er det en god idé at dække de forkultiverede løg med fiberdug, da de har behov for et beskyttet klima de første uger efter udplantning på friland. Der skal to lag over, hvis det skal have en skyggeeffekt mod solen.

Vi er endnu først i maj, og når det gælder vintergrønsager, så kan man uden problemer vente med at plante ud. Tommelfingerreglen er, at alt skal være plantet ud inden grundlovsdag.

Læs også artiklen »Udplantning af kål, porrer, løg og salat« >

Tips til udplantning

Det er altid vigtigt at tage bestik af den lokale vejrudsigt, så man får plantet ud op til et par dage med minimum overskyet vejr og uden for megen blæst. Det hænger selvfølgelig også sammen med, om man planter ud i en have med rigtig god læ, eller på et åbent og forblæst sted.

Udplantningsplanter kan ikke tåle at blive plantet direkte ud på friland fra drivhus eller mistbænk. De skal enten først afhærdes i nogle dage, eller de skal den første tid beskyttes med fiberdug.

Der er mange planter i bakker med for eksempel kål- og porreplanter. Det betyder, at man beskadiger rødderne, når de skilles ad og plantes ud.

Indtil de får dannet nye rødder, har de svært ved at optage vand nok. Det viser sig ved, at de hænger med bladene. Jo mere man beskadiger rødderne, jo vigtigere er det at plante ud, når der er udsigt til nogle dage med overskyet vejr og gerne regn.

Sørg altid for, at planterne bliver vandet omhyggeligt ved plantningen. Med mindre jorden er rigtig gennemvåd efter 20–30 mm regn, skal der vandes i plantehullerne inden plantning.

Og der skal altid vandes efter plantning. Det er meget vigtigt, at jorden ved vandingen slemmes godt sammen omkring rødderne, så der opnås god jordkontakt med det samme.

Hvis man har plantet, og planterne hænger i solen midt på dagen, kan man vande og sætte en stor omvendt urtepotte hen over hver plante. Det giver skygge og fugtighed. Da de kun får ganske lidt lys, skal man kun gøre det i 1–2 døgn, men det er nok, til at de oftest kommer i gang.

En anden mulighed er at etablere et »skyggetag« med eksempelvis hvid plast hen over de udplantede planter. Men det skal ikke gå helt ned til jorden, da det så bliver for varmt derinde.

Dahliaknoldene kan snart komme i jorden

Dahlia – der også kaldes georginer – er en af sensommerens mest imponerende blomster, og det er nu, man skal i gang, hvis man vil opleve showet.

Det er svært at forestille sig, at de små, indskrumpede dahliaknolde, der er købt i poser eller har overvintret i kældre og skure, kan blive til store livskraftige og farvestrålende blomster.

Men det kan de, og de kan komme i jorden først i maj. De skal lægges, så alle knoldene er i jorden, og kun den tørre pind fra sidste års stængel stikker op. De tørre knolde har brug for masser af vand, så vand plantehullet grundigt inden plantning.

Dahlia kan ikke tåle frost, og hvis man bor er sted, hvor sen nattefrost i maj er almindelig, bør man måske vente lidt med at sætte dem eller dække med fiberdug. Hvis man kun har få og er indstillet på at dække mod nattefrost, hvis det skulle dukke op, kan man godt sætte dem nu.

Hvis man har forspirede dahlia, som har lange spirer, kan man blive nødt til at sætte dem nu og så være klar til at dække ved eventuelle frostnætter. Dahlia trives også fint i krukker, og de kan flyttes ind ved risiko for sen frost. Vil man gerne være sikker på, at de spæde nye skud ikke skades af eventuel frost, kan man også drive dem i potter eller i en kasse i drivhuset.

Saftspændte dahliaknolde kan for øvrigt spises på samme måde som kartofler. Smagen er ikke helt samme høje kvalitet, men de er afgjort spiselige og sjove at servere ved middagsbordet.

Læs mere i artiklen »Georginer – spiselige og vilde« >

Ny bog om dahlia passion

Er du vild med dahliaer, så er der både god viden og inspiration at finde i den nye bog »Dahlia passion. Fra jord til vase – dyrkning, pleje og formering« af Tina Brok Hansen. I bogen fortæller hun om sine egne erfaringer med dahlia og videreformidler inspiration fra 10 andre passionerede dahliadyrkere.

På bogens 217 sider kommer man hele vejen rundt om dahlia. Bogen starter med at introducere dahliaernes klassificering, deres historie og der er også forslag til besøgshaver, hvor man kan se dem i fuldt flor.

Størstedelen af bogen beskæftiger sig med de praktiske forhold omkring dyrkningen. Her får man gode råd både til forhold omkring plantning, jord- og lysforhold og den løbende pleje med vanding, gødning, knibning, og hvordan de graves op og bedst opbevares gennem vinteren. Der beskrives også flere formeringsmetoder i forhold til dahlia, hvor man kommer rundt deling af knolde, stiklinger og såning af dahlia fra frø.

Mange af de praktiske dyrkningsprocesser ledsages af trin-for-trin billedserier, og i det hele taget er bogen præget af mange flotte billeder af de smukke blomster.

Dahlia fås i et utal af sorter med hver deres former og farver, og der gives også gode råd til samplantninger og buketter, hvor dahliablomsterne kan bruges både i frisk og tørret form.

Læs et uddrag af bogen på Muusmann forlagets hjemmeside >

Vi har brug for din hjælp

I sidste uge startede den årlige indsamling, der er med til at sikre driften af Havenyt.dk.

Baggrunden er, at vi ikke kan få lov at modtage gavebidrag, arv eller søge tips- og lottomidler, hvis vi er ikke er såkaldt §8A-godkendt. For at blive det skal vi indsamle mindst 100 gavebidrag á minimum 200 kr. Driften af Havenyt.dk er meget afhængig af, at vi får §8A-godkendelsen.

I løbet af den sidste uge har vi modtaget en del gavebidrag, der er med til at sikre fremtiden for Havenyt.dk. Vi siger rigtig mange tak til hver enkelt, der har valgt at støtte os. Det er en stor hjælp. Men det er desværre ikke nok til at blive §8A-godkendt af Skat.

Hvis du er glad for Havenyt.dk og gerne vil være med til at bevare hjemmesiden, nyhedsbrevet her og mulighederne for at læse de spændende artikler, deltage i forummet osv., håber vi, at du vil bidrage.

Kun beløb på mindst 200 kr. tæller med i §8A-sammenhængen, men vi er taknemmelige for ethvert beløb, du kan undvære.

Havenyt.dk eksisterer kun i kraft af gavebidrag fra alle jer, der bruger Havenyt.dk og annoncerne fra haverelaterede forhandlere.

Du kan trække dit bidrag fra i skat, og det bliver nemt ordnet samtidig med, at du giver dit gavebidrag.

Klik her og vær med til at støtte Havenyt.dk >

Her er du: Forsiden > 2024 > Havenyt uge 19

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider