Udplantning af kål, porrer, løg og salat

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I butikkerne bugner stativerne fra først i maj med udplantningsplanter af kål, porrer, selleri og sommerblomster. Tomater, agurker og peber er der også snart. Men det betyder ikke, at man skal plante lige nu. Vent til nogle dage med overskyet vejr, gerne kombineret med regn. Tomater, sommerblomster og selleri tåler under ingen omstændigheder frost, og de er der risiko for indtil sidst i maj og på udsatte steder helt ind i juni.

Tips ved køb af planter

Hvis jorden i potterne/bakkerne er meget tør, så lad være med at købe dem. Planter der har manglet vand er stressede og sværere at få i groning. Spørg også, om det er tidlige porrer eller vinterporrer. Det er ærgerligt udelukkende at få plantet porrer, som ikke kan klare frost og kulde. Tidlige porrer er normalt mere delikate og med længere skaft, men bukker tit under for frosten allerede ved juletid. Det tilsvarende gælder for rosenkål – her er også efterårssorter og sorter, som fint klarer vintervejret. Hvidkål findes også som både hurtigtudviklende sommerkål og sene sorter af hvidkål. Grønkål klarer altid kulden.

Egne forkultiverede planter

Det er vigtigt at plante ud, når planterne har en optimal størrelse, og det kan være svært at få det til at passe med godt udplantningsvejr. Som hovedregel skal planterne have minimum to veludviklede rigtige blade (ikke kimblade), men de har et bedre rodnet, når de har 3–4 blade, og dette er den optimale størrelse for kålplanter og salatplanter. Porrer og løg skal have minimum to rigtige blade – hos porrer kendes de på, at de er brede i modsætning til de første »sytråde«. På den anden side er det vanskeligt at få meget store planter i gang, især hvis vejret pludselig bliver varmt og tørt.

Porrer

Det er vigtigt, at porrer afhærdes over minimum en uge inden udplantning, da de ikke tåler bratte temperatursvingninger. Ved udsigt til frost dækkes de, da frost kan forårsage, at de danner blomsterstilk (løber i stok) allerede første år. Foto: Karrna Maj

Udplantningsplanter skal afhærdes

Planter som er drevet frem i drivhus eller mistbænk kan ikke plantes direkte ud på friland. Det er for stort et chok for planterne både at få beskadiget deres rodsystem og blive udsat for et koldere og mere blæsende klima på en gang. Den gammeldags metode er at afhærde planterne ved at flytte dem udenfor i de kasser/potter, som de har stået i inde i drivhuset. I starten kan de dækkes med fiberdug, hvis det blæser meget eller der kommer meget kolde nætter de første døgn. For mistbænkens vedkommende kan man bare tage låget af – i starten kan man lægge det på om natten.

Den moderne metode er at plante ud på friland direkte fra drivhus og så beskytte planterne ved at dække dem med fiberdug. Ved at bruge den metode kan man også plante ud i mere solrigt vejr. Specielt hvis man de første dage dækker med to lag fiberdug, så der opnås en let skyggevirkning. Fiberdugen giver et mere fugtigt klima og beskytter mod blæsten. Når planterne er kommet i god vækst, kan fiberdugen fjernes og bruges til næste hold.

Plant ud i overskyet vejr

Der er mange planter i bakker med f.eks. kål- og porreplanterr. Det betyder, at man beskadiger rødderne, når de skilles ad og plantes ud. Indtil de får dannet nye rødder, har de svært ved at optage vand nok – de hænger med bladene. Vent derfor med at plante ud, til der er udsigt til nogle dage med overskyet vejr og gerne regn. Når man planter, skal der altid vandes. Plantehullet skal fyldes helt op med vand – i tør jord, gerne to gange. Det får de ny rødder til at søge nedad. Vander man kun overfladen, søger de udad, og så går det galt, når man holder op med at vande. Når vandet er trukket ned, plantes der. Og så vandes der endnu engang, så rødderne kommer i tæt kontakt med jorden. Plant så der er en lille fordybning omkring planten, så er det lettere at vande efterfølgende. Senere fyldes fordybningen op med et par håndfulde kompost.

Til kål er det en god ide at tilføre jorden et drys dolomitkalk inden plantning. Dels vokser kål godt i en jord med en lidt højrere Ph-værdi end de fleste andre grønsager, dels forebygger det problemer med kålbrok.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Plantning > Udplantning af kål, porrer, løg og salat

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider