ret rundt i haven

Efterårshaven

Af Ida og Finn Johannessen, mandag, 1. november 2004

Haven har fået efterårsfarver

Foto: Finn Johannessen

Det har været en blæsende og regnfuld periode, men denne søndag er det mildt og stille. Træer og buske har i den forløbne uge antaget alle nuancer i gult, rødt og brunt. Det ene af vore to ahorntræer optræder sædvanen tro i gult med sorte leopardpletter. Kun dette ene træ får disse sorte svampepletter.

Ahorn med høstfarve og svampeangreb

Foto: Ida Johannessen

Tiden for vinterbeskæring af træerne er ikke fjern, og vi har i år besluttet at omkranse vores kompostplads med et kvashegn, så der bliver en god anvendelse for de grene, der er for tynde til at blive hugget op til optændingsbrænde.

Pælene til kompostpladsen slås i

Foto: Ida Johannessen

Til at holde styr på kvaset hamres rafter i jorden to og to med 60 cm mellem rafteparrene. For at stabilisere rafteparrene sømmes der i jordniveau et bræt på tværs, hvilket forhåbentlig vil hindre rafterne i at blive alt for skæve, når kvashegnet trædes sammen for at blive tæt.

Pæl uden og med spændebånd

Når pælene bankes ned i den stive jord, kan de let komme til at se ud som på billedet til venstre. Det undgår vi ved at skrue et spændebånd stramt omkring pælen, før den slås i. Foto: Finn Johannessen

De afbårne skud af sommerhindbærrene er først lige blevet skåret af, men disse kommer ikke til at indgå i kvashegnet – de brændes i stedet for. Vi har godt nok ikke set tegn på hindbærstængelsyge, men vi tager ingen chancer.

Hvad angår hindbær, så er halvdelen af hindbærstykket, der oprindelig bestod af den gamle sort Veten, i år blevet erstattet af efterårshindbær af sorten Autumn Bliss, der allerede i år har givet og stadig giver lækre velsmagende bær.

Hindbær, Autmn Bliss

Foto: Finn Johannessen

Den håndfuld jeg står med skal pynte på toppen af den æblekage der skal ledsage eftermiddagskaffen om en halv times tid.

Belle de Boskoop æblerne hænger endnu på træet, mens Filippa forlængst er blevet plukket – det var desværre ikke nogen stor høst i år.

Belle de Boskoop og Filippa

Foto: Finn Johannessen

Til æblemos bruger vi kun delvis Belle de Boscoop, der jo ellers har ry for sin egnethed til dette formål. Belle de Boskoop koger ud til en ensartet mos med en o.k. smag, men den virkelig delikate æblemos laver vi af Filippa-æbler. De koger ikke ret meget ud, så æblegrøden indeholder hele æblestykker med Filippa-æblets helt særlige aroma – det er simpelhen det lækreste på sådan en dejlig efterårsdag. Pyntet med flødeskum, druer fra drivhuset og friske hindbær kan det ikke blive bedre.

Æblekage

Og her er så æblekagen. Hindbærrene mangler, de blev spist inden vi kom ind fra haven! Foto: Finn Johannessen

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Ida og Finns have > 2004 > November > Efterårshaven

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider