Året rundt i haven

De tidlige kartofler er kommet op

Af Karna Maj, mandag, 15. april 2002

Kartofler

De tidlige kartofler er kommet op. Her den tidlige sort ‘Torva’. Foto: Karna Maj

Pludselig er de der – de tidlige kartofler under plastfolien. Det er lidt af en begivenhed, når de første kartofler bryder gennem jorden. I år havde jeg faktisk ikke set, at de var på vej op. Faktisk var jeg bare nede for at aflæse jordtermometeret, som er placeret i nabobedet. Det glemte jeg i første omgang alt om, for der stod tre nydelige kartoffelrækker. Jeg har sat to tidlige sorter – ‘Hamlet’ og ‘Torva’ – og de var begge kommet op.

Fiberdug giver godt mikroklima

Heldigvis er der ingen udsigt til nattefrost, og med lovning på overskyede dage, får plastfolien lov til at ligge indtil videre. Kommer solen først, bliver det hurtigt alt for vamt for kartoflerne, og plastfolien må erstattes med fiberdug, som også holder lidt på varmen og giver et dejligt beskyttet mikroklima. Jeg bruger det gamle stykke fra gulerodsbedet sidste år, som sørgede for at vintergulerødderne blev ormefri.

Jordtemperaturen i kartoffelbedet var faktisk kun lige i underkanten af de 8° C i formiddags, selv om bedet har været dækket med plastik, siden kartoflerne blev sat sidst i marts. Men alligevel ca. 2° varmere end i det udækkede nabobed.

Hold nummer to giver nye kartofler to gang

Når de tidlige kartofler er kommet op, plejer jeg at lægge hold nr. 2 med tidlige kartofler, så jeg får to hold nye kartofler. Måske venter jeg til wekenden med at lægge dem – det småregner nu.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > April > De tidlige kartofler er kommet op

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider